Noget om at blogge og sommerens lyksaligheder

Selvom jeg ikke blogger særlig ofte mere, så er det på ingen måde min hensigt at stoppe, men for tiden er jeg nødt til at prioritere min tid anerledes og så må det blive til et indlæg i ny og næ.

DSC_0123
Smuk lågkrukke fra Uh la l. Hvad mon den gemmer?


Jeg har ofte skrevet om, hvor priviligeret jeg føler mig over de oplevelser, jeg har fået på grund og med bloggen. En af de mere særegne af slagsen er et unikt pennevenskab, som startede med jeg fik et par venlige irettesættelser på diverse stavefejl mm.

Det tog jeg ikke ilde op. Tværtimod. Gode redaktører er svære at støve op nu til dags og jeg har siden glædet mig over, at uanset hvor fejlfrie indlæg jeg troede, jeg kunne præstere, så lykkedes det altid min kære, nye ven at finde en fejl eller to.

Nu hvor jeg kommer til at filosofere over det, kunne jeg næsten have lyst at lave et par fejl med vilje bare lige for at holde kampgejsten ved lige.

Siden har jeg hørt andre bloggere tale om lignende henvendelser fra læsere, som har irettesat eller korrigeret. Det bliver modtaget meget forskelligt og de fleste bliver lettere (eller mere) fornærmede.

Ak ja. “Erare humanum est” og det gør vi vist allesammen en gang imellem!

Da jeg flyttede i hus sidste forår og glædede mig i en mail til min penneven over de mange skovjordbær, fik jeg prompte et svar om, at jeg absolut måtte prøve at lave den italienske vin-creme zabaione til de små skønne bær og således blev det. 12 måneder senere. Eller noget.

Vi har VILDT mange skovjordbær, men for mig er det på så mange måder stadig et lidt eksotisk og meget luksuriøst bær. Smagen er diskret, parfumeret, sød (hvis de har fået sol) og med masser af knas fra de små, men mange kerner. De tager lidt tid at plukke og nogle gange kræver det også, at man først har lokaliseret sig en plet, hvor de vokser, hvis du ikke er så heldig som jeg, at du har dem i haven.

DSC_0126
Skatten åbenbares: skovjordbær

Du kan på hjemmesiden Byhøst og/eller appen af samme navn finde en oversigt over, hvor du finder skovjordbær i naturen, parker mm.

DSC_0128
Små, røde juveler

I gamle dage indgik de forskellige dele af plan­ten i flere slags lægemidler, bl.a. mod gulsot, leverbetændelse og gigt. Brændevin, tilsat jordbærblade, blev brugt mod blandt andet dårlig ånde. Det har nok skullet hjælpe :-).
Bær­rene har desuden et stort indhold af B- og C­-vitaminer samt jernsalte.

DSC_0131
Og så kommer cremen

Fint, så er vi ovre det kedelige, nu går vi til maden.

Zabaione eller zabaglione (i den franske udgave: sabayonne) er en klassisk dessertcreme lavet på æggeblommer, sukker og vin. Sidstnævnte kan varieres i det uendelige fra mousserende vin, hvidvin, rosé, hedvin og sågar suppleres med spiritus eller likør, hvis man skulle have lyst til det.
Basalt set er der tale om en æggelegeret creme, der piskes over vandbad og dermed bliver meget let og luftig.

DSC_0134
Liiiiiige lidt mere

Navnkundige Elizabeth David har selvfølgelig også skrevet om desserten i sin bog om det italienske køkken: “Italian Food” fra 1954. Hendes opskrift er helt enkel med følgende basis per person: 2 æggeblommer, 2 spiseskefulde sukker og et lille sherryglas marsala.

DSC_0144-Edit
Enkel skønhed

Min søde penneven forsynede mig med opskriften, så det er den, vi kører efter.

DSC_0120
Havens mest dyrebare skat: blandede bær

Jeg lavede desuden to versioner: een med ene skovjordbær og en med blandede bær – alt fra haven. Du kan servere cremen, som den er med en sprød kage (til at dyppe i) og/eller til din yndlingsfrugt/bær. Når bærsæsonen slutter, kan du også sagtens servere zabaione til bagte blommer, æbler og/eller pærer.

DSC_0121
Dansk sommer, når det er bedst

Zabaione
(2 personer)

  • 4 æggeblommer
  • 40 – 60 gr sukker (afhængig af hvor sød din vin og/eller frugt er)
  • 1 dl vin

Start med at sætte et vandbad over middel varme.

Pisk en god og meget luftig æggesnaps af æggeblommer og sukker i en skål, der efterfølgende kan tåle at komme i vandbad.

Sørg endelig for, at sukkeret er opløst.

Pisk til sidst vinen i.

Sæt nu skålen over vandbadet og fortsæt med at piske (som en gal). Når cremen tykner og vokser til noget, der ligner firdobbelt volumen, er den klar til servering.

Server lun (direkte fra vandbadet) eller afkølet.

Bærrene soigneres og vaskes, hvis det er nødvendigt. Vores egne bær fra haven, vasker jeg kun, hvis der er jord på dem. Det tager meget smag fra bærrene, hvis de bliver skyllede.

Kom bærrene i skål og hæld zabaionen over.

DSC_0138
De blandede bær får også en portion zabaione

Hvilken portion vil du helst have?
DSC_0141
Tyk, luftig og særdeles velsmagende creme/sauce

Bonusinfo: Elizabeth David skriver, at italienske læger anbefaler desserten som styrkende.
DSC_0142
Fart på til sidst for at snige lidt mere med

Kh, Mette

DSC_0143
Så er vi der. Nu skal der bare vælges. Eller deles.

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Hvid lågskål fra Uh la la

Beigefarvet skål fra Hasami Porcelain

Kande fra Royal Copenhagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *