En slags Salade Niçoise – nu med blæksprutter

Da jeg skulle lave aftensmad forleden, kunne jeg ikke helt beslutte mig.

Vi havde både en stor flot tunsteak og nogle gode blæksprutter, som jeg skulle trylle til aftensmad.

Initielt tænkte jeg på at lave en “Salade Niçoise” med den friske tun grillet kort, men hårdt. Men efterhånden, som jeg fik samlet ingredienserne flyttede fokus sig også og jeg fik mere og mere lyst til at gå i krig med blæksprutterne og lade dem “stå alene”.

En nem og fyldig salat i sommervarmen
En nem og fyldig salat i sommervarmen


Desuden havde jeg ingen grønne bønner, så helt Nicoise blev det aldrig. Til gengæld gjorde en rest kogte kartofler det noget så godt sammen med knasende salat, friske (gule) tomater og en moden avocado.

Og sådan er det jo både med opskrifter, inspiration og råvarer. Lad dig ikke slå ud, hvis du mangler en enkelt eller to ingredienser. Erstat den med noget andet, du også kan lide og pludselig har du – måske – skabt mirakler.

For tiden har jeg et yndlingssæt. Det er en skøn olivenolie med lime og et æbleeddike – begge fra O&Co, der ligger i Torvehallerne. Det er et eminent sæt, som jeg kan anbefale på det varmeste. Mange af vore sommersalater har fået følgeskab af dette geniale makkerpar.
Eddiken er ganske mild og sød, da den er lavet med æblejuice og olivenolien har et twist af lime, som gør den interessant at bruge.

Pt mit yndlingssæt
Pt mit yndlingssæt

Salat som hovedret til 2 personer

  • 1-2 hjertesalat
  • 6 små tomater i halve
  • 1/2 rødløg i tynde ringe
  • 1 avocado skåret i grove stykker og vendt med salt, peber og citronsaft
  • 4-5 kolde, kogte kartofler i tykke skiver
  • 1 lille håndfuld gode oliven
  • 1 håndfuld grofthakket, bredbladet persille
  • Evt lidt purløg og frisk basilikum

Find et stort fad frem og læg salatbladene herpå. Jeg plejer at rive de største lidt i stykker og de mindre lader jeg forblive hele.

Dressing

  • 6 spsk olivenolie
  • 4 spsk citronsaft eller æbleeddike
  • Flagesalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 1 fed finthakket hvidløg

Rør alle ingredienserne sammen til en homogen dressing. Smag dressingen til og justér om nødvendigt. Vend kartoflerne i halvdelen af dressingen sammen med grofthakket persille og rødløg.Læg avocado, kartofler, tomater og oliven på salaten.

Blæksprutter

  • 4-5 ti-armede blæksprutter
  • Rens blæksprutterne eller bed fiskemanden om hjælp, så du står tilbage med tentaklerne og “hylsteret”=kroppen.

    Skær kroppen op i den ene side og rids kødet i små harlekintern. Brug en skarp kniv, så du ikke kommer til at skære igennem det fine kød.

    Del kroppen i 6-8 mindre stykker og steg dem lynhurtigt ved meget høj varme på en grill, pande eller måske endda en grillpande. Dryp gerne med lidt citron, mens du steger. Blæksprutterne vil krølle lidt sammen, men det gør ikke noget.

    Drys med flagesalt og lidt ekstra citronsaft og gerne lidt finrevet skal også.

    Læg de sidste ingredienser på salaten og server. Gerne med et godt brød.

    Glædelig lørdag.

    Kh, Mette

    Foto: www.martinkaufmann.dk

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *