Quinoagrød med rooibos, kokos, abrikos og vanille

Det her er en slags forvandlingsgrødsopskrift.
mad-food-madfoto-Martin-Kaufmann 3

Du kan gøre med den, hvad du vil. Grundopskriften er en halv liter væske til 100 gr quinoaflager. Resten bestemmer du selv.

Og du bestemmer endda selv, hvilken slags mælk eller væske for den sags skyld, det skal være. Du kan bytte ud og blande rundt, stort set som du vil. Du kan tilsætte krydderier, fyld, nødder, kerner, som du har lyst til. Og til rådighed.

Jeg vælger mandelmælk, fordi det har en smag og cremethed, som jeg rigtig godt kan lide. Samtidig vælger jeg en usødet version af mandelmælken, da mit “sukker” kommer i form af tørrede abrikoser og mango på toppen.
mad-food-madfoto-Martin-Kaufmann 2
Og apropos det med sukker, så er morgengrød uden sukker eller begrænsede andre sødemidler et spørgsmål om vane. Der er ingen grund til, at vi kører hele dagsrationen af sukker ned til morgenmad og det kan man altså nemt komme til med sirupper, friske og tørrede frugter.
mad-food-madfoto-Martin-Kaufmann 1

Et lille trick er at skære abrikoserne i helt små tern, så sukkeret bliver godt fordelt i hele grøden. De første gange lavede jeg bare nogle rustikke chunks, men dette virker bedre – for mig.

Prøv dig frem.

I stedet for at tilsætte en masse krydderier har jeg kogt væsken op med et par tebreve. Jeg valgte en te fra det økologiske mærke Pukka, som jeg er helt vild med. Teerne smager simpelthen så dejligt og er meget afbalancerede i smag og sammensætning. “Morning time” er  en koffeinfri og hovedsaglig lavet på rooibos og smagt til med lakridsrod, honningbuskblade, rød ginseng og ristet sort macaro.

Normalt er jeg faktisk ikke så vild med rooibos men den sødlige smag af honning, som teen har, passer fantastisk godt til de øvrige ingredienser. Du vælger den te, som du synes eller lader være. Teen er på ingen måder at must.

Min næste variant skal afgjort være med chai te.

For at give lidt crunch har jeg tilsat kokosflager. Martin er allergisk overfor nødder og mandler (men tåler fint mandelmælken), så det begrænser mulighederne lidt, når han også skal være med. Jeg tilsætter nogle af kokosflagerne til grøden og de resterende bliver brugt som topping.

Skal vi komme i gang?!

Grød

  • 2,5 dl usødet mandelmælk
  • 2,5 dl vand
  • 2 tebreve
  • 100 gr quinoflager – mine er fra Aurion, der har indgået et bæredygtigt samarbejde med en boliviansk bondeorganisation
  • 1 knivspids salt
  • 1/2 tsk vanillepulver
  • 6 tørrede abrikoser
  • 3 spsk kokosflager

Topping

  • Mango i små tern
  • Bipollen
  • Mynteblade

Rist kokosflagerne gyldne på en tør, varm pande. Men pas på varmen, det går stærkt!

Skær abrikoserne i helt små tern.

Kom mælk og vand i en gryde og bring det til kogepuntet. Kom tebrevene i og lad dem simre med i 5 minutter. Tag tebrevene op og kom quinoaflagerne i sammen med tern af 4 abrikoser, vanillepulver og salt.

Skru ned til lavere blus og læg låg på gryden. Lad grøden simre i 8 – 10 minutter. Du kan evt tilføje lidt mere mælk eller vand, hvis du synes, grøden bliver for stiv. Quinoa suger vildt meget væske.

Tag gryden af varmen og rør 2/3 dele af kokosen i.

Kom grøden i to skåle og top med mango, den resterende kokos, pollen og mynte.

SÅDAN! Dét er en god start på dagen!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Skåle fra stellet “Ole” produceret af Royal Copenhagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *