Smager økologisk mælk anderledes?

Mens det stadig var tilnærmelsesvist sommer, himlen blå og aftenen lys. Mens de fleste af os stadig havde en skøn kulør og en god portion afslappethed i kroppen efter ferien, blev Martin og jeg inviteret til et event af Økologisk Landsforening med stjernebesætning af den økologiske mælk.

DSC_0680
Dome of visions


Vi var – selvfølgelig – indbudt til det kæmpestore bæredygtige drivhus,”Dome of visions,” der er opstillet ved siden af Den Sorte Diamant.
Her er visionen at vise nytænkning i byggeriet ved at bygge det i virkeligheden i stedet for bare at lave en tegning. Her er sat handling bag ved ordene!

DSC_0685
Store forventninger

Det samme opfordrer Økologisk Landsforening til, når de kører kampagnen “Sommermælk 2014,” for vi kan alle sammen gøre en forskel, hvis vi vælger den økologiske mælk fremfor den konventionelle: det betyder nemlig, at der bliver solgt mere økomælk og dermed kommer flere køer på græs.

For hvordan er det nu liiiiiige med den økologiske mælk. Hvad er FORSKELLENE?

Økologiske køer …

  • guffer græs udenfor i minimum 150 dage om året
  • har halm eller anden strøelse til rådighed i stalden
  • får motion hver dag
  • har krav på dagslys i stalden
  • får min 60% nærings- og fiberrig kost, som f.eks frisk græs, ensilage og/eller roer
  • ´s brunst må ikke styres ved hjælp af hormoner
  • får lov at være sammen med deres kalve min. 24 timer efter kælvning
  • ´s kalve får komælk i 3 måneder
  • spiser min 90% økologisk og 100% GMO-frit
  • får karantæne i at levere mælk efter medicionbrug i 2-3 gange så lang tid som konventionelle kusiner

Det er særdeles tankevækkende forskelle, for med de fleste, kan der sluttes modsat, når det gælder den konventionelle mælk. ØV, siger jeg bare!

Find flere forskelle her.

Hvem vil være skyld i, at fuglene kaster op?

DSC_0681
Den smukkeste og mest inspirerende udsigt

Vi fik også hilst på den økologiske landmand, Mikkel, og blev smittet af hans stolthed og passion ved at drive sit landbrug efter de økologiske principper. En af de udfordringer, Mikkel berettede om, var dyrkning af majs. Som økolog, må man ikke benytte bejdsede frø og det betyder, at de skinnende gule majsfrø, når de er kommet i jorden, frister fuglene, som sagtens kan rydde en mark.

Konventionelle majsfrø er bejdset med et middel, der gør, at fuglene kommer til at kaste op og hvem pokker kan få sig selv til at forårsage en uskyldig fugls dårlige mave.

DSC_0679
Der blev snakket og insta´et igennem

Hvor banalt det end måtte være, så er det een af årsagerne til, jeg foretrækker økologiske produkter. Jeg vil ikke medvirke til, at vores biodiversitet forringes og mit valg af bl.a. økologisk mælk og ost, er min måde at “stemme” på.

DSC_0691
Mælk go mad pairing – a first timer

Mælk og mad pairing
Madmæssigt blev vi forkælede af kokken Brian Mondrup. Han havde bevæget sig ud i at lave en fin lille menu til os bestående af lækre hapsere, hvortil mælk var særlig udvalgt.

DSC_0693
Gulerod med lakridsjord, rapsolie i flere teksturer (som drys og mayo) og kørvel, der som bekendt også smager af lakrids

Jeg må med skam melde, at jeg ikke fik noteret de forskellige pairings. De gjorde simpelthen ikke tilstrækkeligt indtryk. Den eneste pairing, jeg teoretisk kunne se en ide i, var en bagt selleripure,
med tallerkensmækker og solbærstøv. Hertil havde Brian valgt kærnemælk, der gav et fint modspil til den sødlige pure med nøddetoner og bitre tallerkensmækker.

DSC_0695
Gulerødder anrettes

Meeeeeeen, når alt kommer til alt, så er den allerbedste mælk-og-mad-pairing: lune chokoladecookies med et stort glas iskoldt mælk.

Og hvordan er det så med smagen?
Aftenens sidste indslag var med den ufatteligt engagerede og meget inspirerende Lisbeth Ankersen. Med kølig selvironi kalder Lisbeth sig en smagsnørd og hun skulle lære os kunsten at smage.

Økologiske køer kommer jo på græs og det gør en forskel på smagen i mælken. Vi fik ikke muligheden for at smage de to typer direkte op mod hinanden, men Lisbeth introducerede os til det mirakel, at koen kan omdanne noget ikke-fordøjeligt til mad pga mikroorganismer i de fire maver. Mælk bliver således skabt som ernæring og består af i alt 248 forskellige smagsstoffer.

Vi smagte på herlig økologisk mælk og mange smagsnuancer blev genkendt. Der kunne jo nærmest ikke være noget forkert svar med SÅ mange noter. Lisbeth lærte os også, at smag ikke bare sidder på tungen. Det er kun en femtedel af det, vi smager, der genkendes forrest i munden. Resten sker med næsen.

For mig sker det økologiske valg for en stor dels vedkommende også med hjernen og hjertet. Det er ikke nødvendigvis altid, det giver mening at vælge økologisk, fordi der ikke er en nævneværdig smagsforskel, men TANKEN om, at jeg kan gøre en forskel for mig selv, dyrene og naturen er en KÆMPE smagsforstærker og det gør ikke valget svært for mig.

Det koster…

Manges rationale for ikke at købe økologiske varer er, at det er alt for dyrt. Sjovt nok, er der oftest råd til både to automobiler i garagen, nyt køkken, et stort fladskærms-TV og mindst een udlandsrejse om året.

Naturligvis handler det om prioritering og for mange er det også en daglig nødvendighed at være omkostningsbevidst, men check de gode råd her til, hvordan du kan få husholdningsbudgettet til at strække længere, selvom du vælger økologi.

Valget er dit!

Hav en dejlig onsdag.

Kh, Mette

2 thoughts on “Smager økologisk mælk anderledes?”

  1. Det ser ud til at have været en rigtig god dag og selvfølgelig skal man da vælge økologisk alting, i stedet for konventionelt fremstillet. Du har jo så fint beskrevet hvorfor, så det budskab skal bare gentages, jo oftere jo bedre:-)
    Det kan faktisk ikke siges for tit og jeg gad godt, at der i medierne var langt mere fokus på økologien, da det er den eneste vej frem for os alle….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *