Wintercomfort: Linsesuppe med yoghurt og grønkål

Den vinter dér har bare ikke lyst til helt at slippe taget?! Selvom fuglene synger om morgenen og det bliver tidligere lyst og senere mørkt, så er der stadig rimfrost og brug for handsker på cykelturene. Hmmmm…….

DSC_3814

I går kogte jeg skroget af en kylling og nu skal den stå på suppe i et par dage. Linsesuppe her er taknemlig, for hvis man bare har en god fond/bouillon og linser i kolonialskabet, så er der stort set mad. Du kan sagtens variere grøntsagerne og bruge andet end grønkål, men det smager bare så skønt med den let, bitre kål til den milde, krydrede suppe.

Nå ja, og så er der citronerne. De er altså vigtige!!! De giver sådan et fantastisk modspil til linserne og er altså uundværlige i denne suppe.

 Linsesuppe med yoghurt og grønkål

(Hovedret til 4 personer)

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 forårsløg eller 1 porre. 1 løg kan selvfølgelig også bruges, hvis det er det, du har
  • evt 1 spsk gurkemeje
  • 2 tsk hel spidskommen
  • 2 tsk sennepsfrø
  • 2 – 3 citroner
  • 250 gr røde eller gule linser
  • 1,5 l hønse- eller grøntsagsfond
  • 4 håndfulde grønkål
  • 2 spsk olivenolie
  • Flagesalt
  • Yoghurt

Start med at riste spidskommen og sennepsfrø på en pande. Stød krydderurterne i en morter eller giv dem en hurtig tur i en elektrisk kaffemølle.

Skær forårsløg/porrer i tynde skiver og sauter i olivenolie, til løget/porren er blevet blød og faldet lidt sammen, men uden at have taget farve. Tilsæt krydderierne og steg dem med et par minutter. Pres juicen af den første citron ned i gryden og rør rundt, så alt bliver blandet.

Kom linserne i gryden sammen med fond og lad suppen simre i en lille halv times tid, til linserne er møre og suppen er tyknet.

Blend suppen med en stavblender og smag til med endnu mere citronsaft. Det er ikke sikkert, du skal bruge saften fra alle tre citroner, men suppen skal have en tydelig smag af citron, der kan balancere den næsten basiske smag fra linserne. Du smager naturligvis også til med salt og peber på dette tidspunkt.

Hak grønkålen groft og LIGE FØR servering varmes olivenolien op og kålen steges, til den akkurat falder sammen. Det skal altså være super høj varme og kort, men HÅRD stegning. Kål smager simpelthen så godt, når det får et ordentligt skud varme.

Server suppen i skålen. Dryp med god yoghurt og til sidst den stegte kål.

Det skader heller ikke at drysse lidt chiliflager over.

DSC_3816

Hold ud! Foråret ER på vej! Det står selv i kalenderen!!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Ske fra portugisiske Cutipol købt hos Merci, Paris

Hvid tallerken fra stellet Ursula, som nu produceres af Kähler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *