Braiserede jordskokker med havtorn, æblecider, blomsterkarse og honning

Vi er ved at være på den tid af året, hvor vi længes noget så umanerlig meget efter friske grøntsager. Vi HAR ligesom fået masser af bagte rodfrugter og grønkålssalat, nu må der altså godt snart komme nogle friske ting.

I sidste uge da vi fik en kort snert af forår, var jeg en tur forbi Sorgenfri Slotspark og tænk engang, foråret er på vej derovre. De fineste små tynde ramsløg skud skyder frem overalt og jeg glæder mig til snart at svælge i en masse af de stærke grønne blade.

I mellemtiden får du opskriften på en anerledes portion tilbehør, lun salat eller hvad vi nu skal kalde det, som jeg lavede i sidste uge.

Mit udgangspunkt var, at jeg ville lave noget tilbehør, som forbandt sødmefyldte æbler med syrlige havtorn og nøddesmagende jordskokker.

Smukke farver, mens vi længes.....
Smukke farver, mens vi længes…..

Æblesmagen hentede jeg fra Fejø cider, som du nemt kan købe hos Blok18. Havtorn blev brugt i form af frosne, hele, ikke-sødede bær samt HELT honning med havtorn, som du også finder hos Blok18.


Tilbehør til 3-4 personer:

 • 500 gr skrællede jordskokker
 • 1 stort skalotteløg
 • 2 spsk olivenolie eller rapsolie
 • 75 gr havtorn
 • 37,5 cl halvtør æblecider fra Kernegaarden
 • 1 – 2 spsk HELT honning med havtorn
 • Salt og peber
 • En lille klump smør, max 10 gr

Start med at skære jordskokkerne i kvarte og løget i tynde ringe. Brun derefter jordskokker og løg i olivenolien i en stor pande eller sauterpande. Lad det få et par minutter til begge grøntsager har fået lidt farve.

Nu tilsættes cider og havtorn. Lad det koge uden låg, til jordskokkerne er al dente. Det tager ca 15 minutter.

Tag jordskokker, løg og havtorn af panden med en hulske.

Kog væsken godt ind, til den tykner.

Når saucen er blevet tyk, tilsættes en lille klat smør og der smages til med honning, salt og friskkværnet groft peber.

Kom jordskokker, løg og havtorn tilbage i panden og glacer det hele i den gode sauce.

Hæld i en stor fin skål og pynt med masser af blomsterkarse, som du finder hos C.o. Torveplads i Torvehallerne.

Smuk blomsterkarse fra C.O. Torveplads
Smuk løgkarse fra C.O. Torveplads

Server jordskokkerne til et godt stykke grillet svinekød fra Hindholmgrisen og måske endda også en lækker kartoffelmos med æble og peberrod. Sådan spiste vi de gode ´skokker.

God appetit.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

4 thoughts on “Braiserede jordskokker med havtorn, æblecider, blomsterkarse og honning”

 1. Årh, hvor lyder det godt – kan lige forestille mig hvor godt det ville smage med nøddenuancerne og det sur/søde æble-eddike spark til fx en stor rød bøf (:

  – Anne

  1. Kære Anne,
   Ja, jeg var rigtig glad for smagsnuancerne og det var resten af familien faktisk også. Honning var nødvendigt for at runde smagen af, men du har helt ret, det ville være rigtig dejligt til en stor rød bøf 🙂

 2. Løgkarse!? Det har jeg aldrig hørt om faktisk. Jeg ville ønske jeg havde den vildeste urtehave med alle mulige skønner krydderurter, der dufter og smager.

  Sikke en smuk ret! Jeg glæder mig også til friske råvarer og noget-andet-end rodfrugter snart….

  1. Kære Marian,
   Jeg havde faktisk også lavet en lille fejl.
   Min hjerne var slået fra (kald det forkølelse eller noget), for det er blomsterkarse eller tallerkensmækker, jeg har anvendt. Løgkarse er en udbredt ukrudtsart, som jeg nok skal vende tilbage til, så snart der skyder mere ukrudt op i naturen, jeg kan gå på jagt efter. Men det er liiiiiige tidligt nok.
   Hav en dejlig dag. Mon I også har sne i Göteborg?
   Kh, Mette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *