Crunchy thai laks

Mellem jul og nytår hvor behovet for alt andet en øf og rap pludselig blev meget tydeligt, fandt jeg på denne sammensætning. 

Lidt julede billeder - desværre havde vi ikke helt så meget sne. Snebillederne er lånt fra vores tur til Vals

Det startede egentlig med, at jeg var blevet inspireret på den virkelig fine blog: Plat du jour, som de to 14-årige piger Chris og Josephine har. Det er et rigtig flot stykke arbejde, de to piger lægger i deres blog, som udtryks- og indholdsmæssigt rangerer blandt nogle af de bedre danske madblogs. Efter min mening. Det kræver energi og passion at have en blog og jeg er imponeret over de to pigers høje produktivitet af blogindlæg.

Inden jeg kommer til at lyde for meget som en gammel tør skolelærerinde, så tilbage til laksen.

Julemaden sad altså som lidt af en prop i maven og der var behov for nogle helt andre smagsnuancer.

Der var blevet indkøbt et par pæne stykker laks fra Aarstiderne til formålet og jeg startede med at salte det, så fisken bliver mere fast og saftig. Portionsstykker kan selvfølgelig også bruges. Køleskabet var fyldt med thai ingredienser, så hakkebrættet og chopper blev fundet frem og jeg hakkede en grov “pasta” af:  

  • rød chili
  • ingefær – dog revet på det fineste microplane rivejern for at udnytte juicen derfra også til at binde resten af ingredienserne sammen
  • hvidløg
  • kaffir limeblade
  • citrongræs – som efter det var blevet banket godt igennem blev hakket fint
  • en god håndfuld peanuts – friskpillede (men det gør nu ikke den store forskel, bortset fra de så ikke er saltede eller ristede)
  • evt 1 lime – saft og fintrevet skal  
Skøn fisk fra Aarstiderne

 Alt blandes sammen i en skål til en grov/rustik pasta. Laksen duppes tør med et stykke køkkenrulle, så overskydende salt fjernes. Et ovnfast fad blev smurt m lidt olie og fisken lagt i. Pastaen blev trykket godt fast på fisken i ca 1 cms tykkelse over det hele.

I ovnen ved 200 grader i MAX 20 minutter. Det er simpelthen så vigtigt ikke at overbage laksen, for så bliver den noget så tør og kedelig. Når du mener fisken er færdig, kan du liste en kniv ned på det tykkeste sted, hurtigt tage den op igen og mærke, om knivspidsen er blevet varm. Alternativt kan du lige så forsigtigt vippe din kniv lidt, mens den er i fisken og sikre, at det blanke akkurat er gået af fiskekødet og det er blevet mat. Dæk krateret med gratineringen igen.

Så er fisken klar og det varer ikke længe, før jeg lavet et nyt indlæg om, hvad man kan spise til sådan en bandit.

På snarligt gensyn.

Mange hilsner, Mette

Fotograf: Martin Kaufmann

Velbekomme!

4 thoughts on “Crunchy thai laks”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *