I denne mørke tid ……ciderbraiserede svinekæber

Vi nærmer os årets korteste dag og nu, hvor sneen er væk, så er det som om, det er blevet lidt mere mørkt.

Og hverken tåge eller regn hjælper på, at vejret generelt er temmelig trist lige nu.

Så er det godt, man kan finde sine små glæder i vintermaden og simremad er da noget af det skønneste. Det spreder en herlig duft i hele huset, når det står og hygger sig på komfuret eller ovnen i adskillige timer.

Her kan man næsten tale om en smuk gryde
Her kan man næsten tale om en smuk gryde

Forleden måtte jeg indvi en skøn auberginefarvet cocotte fra alsaciske Staub med en omgang svinekæber.

Jeg har tidligere brokket mig lidt over, hvad sådan nogle skal koste, men da jeg kom forbi Cleavers Meatmarket i Torvehallerne, hvor de lå til 120 kr for 10 stk, slog jeg til.

Da jeg havde afgivet min bestilling spurgte slagteren, om jeg havde lyst at få dem pakket med lidt urter og det kunne jeg bestemt ikke sige nej til: frisk timian, masser af hvidløg og enebær røg derfor ned i vakuumposen, inden den blev lukket. Det synes jeg er en enormt god service og en “gimmick” der gør, at jeg bestemt kommer tilbage.

Pakket med friske krydderurter - uden ekstra omkostninger = service!
Pakket med friske krydderurter – uden ekstra omkostninger = service!

Vel hjemme blev svinekæberne brunet ad to omgang i den brandvarme gryde. De blev taget op, hvorefter løg og hvidløg blev sauteret grundigt, inden kæberne kom tilbage i gryden sammen med lidt æbleeddike, som blev brændt væk, før en god portion tør æblecider blev tilsat sammen med et par håndfulde urter: gulerod og selleri i små tern. Låget kom på og gryden blev sat i ovnen, hvor den fik lov at hygge sig ved 175 grader i 2-3 timer.

Kæberne bliver noget så skønne og møre. Det er virkelig et dejligt stykke kød.

Så er der mad
Så er der mad

Jeg serverede med en god kartoffelmos.

Og nej, du får desværre ikke nogen mere præcis opskrift, for det er ikke nødvendigt med simremad, så længe du overholder grundreglerne:

  • Brun kødet godt af
  • Sauter løg grundigt
  • Kom alt retur i gryden og tilsæt lidt syre iform af eddike eller sprut. Lad det koge væk og tilsæt braiseringsvæsken, som kan være æblemost, øl, cider, vind, vand, fond…… Prøv og smag dig frem. Det er ikke svært!

Jeg ved ikke, hvordan du har det her i juletiden, men lige så meget, som jeg har glædet mig til rødkål og brun sovs, så når jeg egentlig ret hurtigt et mætningspunkt og har brug for andre smagsgivere.

Retten her bruger også nogle af juletidens yndlingsråvarer, men alligevel på en helt anden måde og selvom det er en simreret, så synes jeg ikke, det er en tung ret, når den alene baseres på cider.

Jeg håber, du er blevet inspireret til at finde din støbejernsgryde eller römertopf frem.

Hav en dejlig dag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *