Græskarpure og blommeglace: et eminent makkerpar til efterårets retter

Langsomt bliver jeg mere og mere glad for græskar.

Svinekød, græskarpure og blommeglace garneret med lidt bronzefennikel
Svinekød, græskarpure og blommeglace garneret med lidt bronzefennikel


Jeg har skullet øve mig lidt og blot haft et mindre repertoire af retter, som jeg vidste fungerede, men nu forsøger jeg ofte noget nyt med de fascinerende “bær.”

Da jeg boede i Schweiz var variationen enorm og enhver gårdbutik/vejbod med respekt for sig selv havde mindst 5 forskellige slags græskar at byde på.

Endnu en smuk grøntsag: hokaido
Endnu en smuk grøntsag: hokaido

Herhjemme begrænses udvalget sig til de store halloweengræskar, hokaido og butternut. Men hvis vi nu skynder os at lære at spise dem, men så ikke også udvalget langsomt stiger?!

En kær veninde har foræret mig det skønneste glas hjemmelavet mirabellemarmelade, der helt enkelt er lavet med rørsukker, vanille og bagt i ovnen, så optimal smag opstår, når smagen fortættes under bagningen og væden karamelliserer. Herefter er syltetøjet blendet og resultatet er en ensartet lækker marmelade, som hverken er tilsat stivelse- eller holdbarhedsmiddel. Det er guf! Og kærlighed på glas.
Her har jeg brugt marmeladen til en glace, som smager vidunderligt til græskarpureen og stegt/grillet svinekød eller kylling.

Jeg tror, jeg nåede at lave tre portioner af den gode glace, før glasset var tomt. Jeg kan VARMT anbefale dén kombination.

Sidst varme anbefaling går på den fantastiske Unika Havarti, som jeg tilsætter græskarpureen, for at give noget fedme og umamismag.

Havartien, som i øvrigt ikke på nogen måde minder om dens “oprindelige” røde fætter, har lagret væsentligt længere og udviklet proteinkrystaller. Fedmen er der stadig, men pga den væsentlig længere lagringstid er ostesmagen blevet meget mere kompleks. Jeg kan kun sige een ting: prøv den!

Blommeglace

 • 100 gr hjemmelavet blommesyltetøj – gerne blendet
 • 45 gr moscovado sukker eller brun farin
 • 60 ml kirsebær- eller blommeeddike
 • 125 ml hønsefond

Alle ingredienser kommes i en gryde og koges op, til det har konsistens som sirup. Smag til og juster evt. syre eller sødme. Det kan variere lidt, om du skal have mere i af det ene eller det andet, afhængig af hvilken eddike du bruger.

Græskarpure

 • 1 hokaidogræskar
 • Olivenolie
 • Salt og sort peber
 • 100 gr Unika Havarti
 • Hønsefond
 • Smør eller olivenolie

Skræl græskarret og skær det i mindre stykker. Læg det i et ildfast fad eller en bradepande og vend med olivenolie. Bag i ovnen ved 200 grader i ca 1 time eller til stykkerne er så møre, at de kan blendes til en pure.

Blend græskarret i en blender med smør eller olivenolie og hønsefond, til det har den konsistens, du ønsker. Tilsæt 100 gr revet Unika Havarti og smag pureen til med salt og peber.

Sådan ser det ud, når man sjasker lidt for meget med blommeglacen

Du kan vælge at servere pureen til en grillet nakkekotelet, som jeg har gjort her.

Jeg grillede kødet ved høj varme på en grillpande og dryssede med salt. Da jeg vendte kødet, kom jeg en lille spiseskefuld glace på og igen lidt ekstra ved serveringen.

Pynten er – i al sin enkelhed – en kvist bronzefennikel.

Hvis du falder over et græskar på din vej her i weekenden, så giv det en chance.

Jeg har flere opskrifter med græskar på bloggen:

Glædelig weekend til dig.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

One thought on “Græskarpure og blommeglace: et eminent makkerpar til efterårets retter”

 1. Det er altså en god ide at bruge den sødlige marmelade på den måde. Det har jeg rigtig meget lyst til at teste. Ser rigtig skønt ud!! Knus p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *