And the Oscar goes to: Amedei “Blanco de Criollo”

Jeg har slet ikke fået fortalt dig om årets Chokoladefestival, lige som sidste år fandt den søde begivenhed igen sted i den gamle tappehal, Tap1, i Carlsberg landsbyen.

Til stede på festivallen var – som vanligt – Chokomania med underskønne Pernille og dygtige Ulrik i spidsen.

Pernille med sin søster på arbejde. Ulrik skimtes helt til højre i lyseblå skjorte
Pernille med sin søster på arbejde. Ulrik skimtes helt til højre i lyseblå skjorte


Ulrik forestod sammen med salgschefen fra Amedei, Gabriele Bianchi, et foredrag om og ikke mindst en smagning af Amedeis dejlige chokolade. Jeg har allerede skrevet et generelt indlæg om Amedei, så det vil jeg ikke trætte dig med denne gang, i stedet vil jeg introducere dig til den chokolade, som vi smagte for første gang den lørdag formiddag i en af Tap1s forelæsningssale.

Gabriele fra Amedei præsenterer Blanco de Criollo
Gabriele fra Amedei præsenterer Blanco de Criollo

Chokoladefestivallen var det tidspunkt, hvor Amedei havde valgt at introducere en ny 70% chokolade i Danmark, nemlig “Blanco de Criollo.” Chokoladen har været på markedet siden December sidste år, men det er først nu, den kan købes i Danmark.

Blanco de Criollo ser dagens lys (i Danmark)
Blanco de Criollo ser dagens lys (i Danmark)

Single origin

“Blanco de Criollo” er et unikt mix af de to kakaobønner Trinitario (15%) og Criollo (85%), som er dyrket i det nordlige Peru, dvs. det er en “single origin” chokolade.

En flot ensartet mørk farve
En flot ensartet mørk farve

Peruviansk – italiensk samarbejde

Samarbejdet mellem Amedei og det peruvianske kooperativ, kom i stand, da Amedei blev kontaktet af en række landmænd, som mente, de havde fundet nogle hidtil uopdagede kakaofrugter med stort potentiale. Kooperativet blev stiftet med henblik på at skabe den nye Amedei chokolade og således blev der nu lavet begrænsede produktioner af ny chokolade, hvor dette er den første.

Hvordan smager Blanco de Criollo?

For mig gav chokoladen stærke associationer til blomster, mørke bær, lidt mandel og karamel. Til allersidst kommer der en svag tone af lakrids, men man skal være lidt af en haj for at spotte den. Jeg er meget begejstret for Blanco de Criollo og jeg er tilbøjelig til at sige, det er min nye Amedei favorit. Og så er der det med Amedei chokoladerne, de er så behagelige at spise; meget bløde og uden at “fedte” munden til.

Limited edition

I alt er der produceret 20.000 plader og pladerne er derfor også nummererede hver især i hånden. Konceptet er, at opskriften på chokoladebarerne kan ændres og derfor produceres kun i mindre oplag, hver gang en ny variant bliver introduceret. Det er ikke kvantiteten, som tæller, det er KVALITETEN.

Alle plader nummereres i hånden
Alle plader nummereres i hånden

Chokoladens “Oscar”

Hvert andet år kårer den anerkendte organisation “Academy of Chocolate” de bedste chokolader  i en række forskellige kategorier, herunder ren, mørk chokolade,  og jeg blev vildt glad for at se, at “Blanco de Criollo” har fået guld.  Ud af de fire guld”medaljer” der er blevet givet, har Amedei fået 2. Sejt!
Du kan se hele oversigten og de øvrige vindere her.

Er målet nået?

Når stifter og indehaver af Amedei Cecilia Tessieri bliver spurgt, hvad hendes mål er, så svarer hun, det er at udvikle verdens bedste chokolade. Hidtil når hun er blevet spurgt, om dette er lykkedes, har hun svaret nej. Jeg gad nok vide, hvor tæt hun synes, hun er på målet nu?!

Hav en dejlig dag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *