Jeg var i Schweiz i sidste uge og markedet dernede bugnede af den mest friske og lækre frugt.
Regionen selv producerer enormt meget frugt men den kortere afstand til det sydlige Italien, Frankrig og Spanien gør, at megen af den frugt, som vi normalt først ser lidt senere, allerede er kommet i en rigtig god kvalitet.
Ja, jeg kan til stadighed undres over, hvorfor det ikke kan lade sig gøre, at vi også får noget af alt det fantastiske, der produceres dernede…..
På Marktplatz i Basel, hvor byens største marked holder til, er flere af boderne 100% italienske og selvom Basel er halvejs fra DK til Rom, så virker det alligevel uforståeligt, hvorfor vi ikke rigtig ser nogle af de skønne italienske artiskokker, tomater og peberfrugter. Bare for at nævne et par stykker.
I lørdags købte jeg således skønne abrikoser med hjem fra den schweiziske region Wallis, som ligger tæt op af Frankrig. Jeg var endda så heldig at finde nogle røde også, men de var nu franske.
Da jeg samtidig flere steder så blomstrende lavendler, så nuppede jeg lidt af dem og tog med hjem.
Abrikos og lavendel er en fremragende kombination. Ja, i det hele taget er lavendel et stærkt overset krydderi. Vi kender det primært fra herbes de provence, men med sit slægtskab til rosmarin, så er lavendel klart et krydderi, som der er basis for at lege videre med. Både i det søde og det salte køkken. Du kan købe tørrede lavendler, men skal nok lede lidt efter dem. Dog kan du sagtens bruge de friske knopper fra haven.
Min plan var en lækker syrligt/sød abrikostærte med den gode krydrede og let parfumerede smag af lavendel.
Jeg har faktisk ikke set, om du kan få abrikoser endnu her i Danmark, men kagen kan sagtens bages med nektariner, ferskner, æble og pære også.
Elementerne er følgende: mørdej med mandler, frangipane/mazarin, abrikoser og abrikosgele.
Mørdej
- 220 gr mel
- 125 gr smør
- 2 knsp salt
- 80 gr flormelis
- 40 gr mandelmel eller blendede mandler (behøver ikke være smuttede)
- 1 æg
Smørret smuldres i melet. Flormelis, mandelmel og salt blandes i. Til sidst samles dejen hurtigt med ægget og stilles på køl. Gerne i min. 30 min. Så bliver den nemmere at arbejde med senere.
Frangipane
- 125 gr marcipan
- 125 gr rørsukker
- 125 gr smør
- 2 æg
- 30 ghvedemel
- 2 tsk lavendelknopper
Alle ingredienser røres sammen til en homogen masse. Det er nemmest, hvis alt har den samme temperatur.
Abrikoser
- 6-8 abrikoser skæres i tynde både
- 1 tsk lavendelknopper
Abrikosgele
Geleen kan undværes, hvis du vil gøre kagen lidt nemmere.
- 2 abrikoser i små stykker
- 2 dl vand
- 2 spsk rørsukker
- 2 blade husblas udblødt i koldt vand
I en kasserolle sættes abrikoserne over at koge med vand og sukker. Lad “kompotten” koge godt igennem, så der bliver en tydelig smag af abrikos og det næsten bliver en sirup. Træk gryden af varmen og passér så meget af abrikoserne, du kan, gennem en sigte. Tilsæt den udblødte husblas. Rør godt rundt, til al gelatinen er smeltet.
Tag mørdejen ud af køleskabet og rul den så tyndt ud, som du kan. Smør en tærteform rigtig grundigt med smør og beklæd med den udrullede dej. Læg et stykke bagepapir i og fyld efter med tørrede bønner eller keramiske ærter. Bag ved 180 grader i ca 20 minutter.
Fjern bønner/ærter samt bagepapir og lad bunden køle lidt. Du kan evt skære abrikoserne i tynde både, mens den køler.
Fyld frangipanen i formen og læg abrikoserne i det mønster, du har lyst til.
Bag igen i ca 20 minutter eller til frangipanen har sat sig og er blevet let gylden.
Lad igen kagen køle lidt, før du pensler geleen ud.
Drys til sidst med den sidste teskefuld lavendler.
Jeg synes, det blev en rigtig fin tærte med en meget god og sprød bund.Næste gang vil jeg nok, lade frangipanen sætte sig lidt, før jeg kommer abrikoserne på, så de ligger smukt ovenpå kagen. Men det kan du jo selv bestemme. Du kan også vente helt med at komme frugten på, til tærten er helt færdig. Så er det faktisk det samme som en jordbærtærte.
Man kan sagtens vælge at bage en mørdej uden mandler, men jeg kan nu rigtig godt lide det ekstra tvist, det giver og smagen passer perfekt til abrikoserne (og frangipanen, selvfølgelig!). Lavendlerne er bare så skønne og kan ikke undgå at give associationer til sommer i Provence.Mine abrikoser var dejligt søde, så det var ikke nødvendigt at komme sukker på frugten. Bruger du mere syrlige frugter som nektarin eller fersken, kan der evt. være behov for lidt ekstra sukker.
Glædelig Skt Hans!
Jeg krydser fingre for dejligt vejr og glæder mig til at fejre aftenen på Krogerup Avlsgaard hos Aarstiderne.
Mange hilsner, Mette
Fotograf Martin Kaufmann
Lyder som den helt rigtige måde at fejre Skt. Hans! Tærten ser så smuk ud, og jeg kunne forestille mig den er en rigtig sommertærte. Abrikoserne er her. Der er mange forskellige, og jeg har også købt nogle få øko, men de var virkelig små..
Jeg skal vist have kigget lidt bedre efter og se, om jeg kan finde nogle. Ellers bliver det ferskner eller nektariner næste gang….