Simsalabim og Abracadabra – Vind Camilla Plums nye bog

Hun har gjort det igen, den gæve kvinde med egen gård i Nordsjælland. Camilla Plum er udkommet med endnu en bog.

Food-photography-becauseitmatters-Martin-Kaufmann 3
Smuk bog og sjældne citrusfrugter


Jeg aner ikke, hvilket nummer i rækken det er, men uanset hvor mange hun laver, så glæder jeg mig altid til at se, hvad hun NU har fordybet sig i.
Food-photography-becauseitmatters-Martin-Kaufmann 2
Abracadabra har fokus på krydderier. OG meget andet godt. Grundlæggende handler den om, hvad der får mad til at “SMAGE” og derfor kunne jeg ikke dy mig for at slå op på afsnittet om citrusfrugter og læse lidt om kaffir lime, som jeg til min store glæde fandt forleden i Paris.
Food-photography-becauseitmatters-Martin-Kaufmann 1
Camilla Plums viden og erfaring er enorm og det er en glæde at få lov at lukrere lidt på sådan et orakels viden. Tilmed har hendes opskrifter ofte en besnærende enkelhed og SÅ megen fokus på velsmag, at man fuldstændig glemmer hele den latterlige nationalretsdebat for en stund.

Kjeld Koplev er så begejstret for bogen, at han giver den 6 ud af 6 stjerner i Politiken.

Du kan selvfølgelig vinde det ekstra eksemplar af bogen, hvis du fortæller mig, hvilket krydderi du ville tage med til en øde ø og hvorfor.

Du har deadline på lørdag d. 6. december kl 20 og så offentliggør jeg en vinder søndag morgen.

Hav en dejlig start på den nye uge.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

PS Jeg købte de smukke kaffirlime i en helt vidunderlig grønthandel i Paris: Épicerie Terroirs d’Avenir. Det er rent faktisk een ud af tre skønne forretninger, som handler med henholdsvis fisk, kød og grønt. Jeg shoppede foruden de sjældne citrusfrugter også tomatillos og svesker fra Agen. Læs mere om trioen her.
Mine kaffirlime gik til en klassisk tom yam. Du skal nok få opskriften senere.

44 thoughts on “Simsalabim og Abracadabra – Vind Camilla Plums nye bog”

  1. Arghhh… det var dog en helt umulig opgave… at skulle beslutte sig for et enkelt krydderi – jeg er også lidt i tvivl, hvilken type krydderi, som du mener. Hvis du tænker i smag, bruger jeg pt. en del koriander, citronskal, hvidløg, ingefær og chili… og hvis jeg endelig skulle vælge et enkelt… ville de nok blive chili. Ikke kun som den stærke overdøvende smagsgiver, men som den subtile stærke “ven”, som er med til at fremhæve andre smagsindtryk.

    God første december 🙂

  2. Ud over (selvfølgelig :-)) salt og peber, ville jeg nok vælge ingefær eller muskatnød, da jeg nemlig ville kunne lave nogle af de retter jeg holder allermest af.

  3. Kardemommekapsler! Uden tvivl. Godt i alle former for søde bagværker og desserter. Og perfekt til at give enhver gryderet en lidt anderledes smagsnuance.

    Mvh. Jannie

  4. Jeg ville tage spidskommen med på en øde ø, fordi det får rigtig mange ting til lige at smage en knivspids bedre.

  5. Tja, hvor ligger den ø henne? Er det bountyland eller arktis? Ud over salt og peber må det være herbes de provence , og er det snyd, fordi det er et blandingskrydderi, så et af krydderierne der indgår i blandingen – timian, merian, basilikum….

    /Sejer

  6. Kanel, det kan jeg ikke undvære. Hvis jeg er på en øde ø, må vandet jo være salt og det kan også være det er der peberet gror…

    Kh.
    Anne-Marie

  7. Nu er det nok årstiden, der taler, men jeg tror helst, jeg vil have allehånde med på en øde ø. Hvis det altså er en øde ø med et ordentligt komfur? Og ordentligt julevejr? For er det en af de der tropeøer med bare en palme på, vil jeg nok helst have citron med. Men – nej – jeg lander aldrig på en tropeø, for jeg får soleksem 🙂
    Så jeg siger allehånde.
    God december til dig! vh/Karen

  8. Jeg ville helt sikkert medbringe citron (saft og skal). Jeg evner på en eller anden måde altid at få sneget citron ind hvad enten jeg laver smootie til morgenmaden eller en god gryderet til aftensmaden. Citron giver for mig altid lige det der ekstra lille pift og hjælper med at fremhæve de andre smagsgivere, hvad enten de er fra det søde eller det salte køkken. Så helt sikkert citron.

  9. Jeg forudsætter jeg er strandet i bountyland – så der findes allerede vanilje. Derfor må det ekstra være chili, men det vokser der måske også allerede, så faktisk er jeg i denne juletid endt med kanel – måske er det faktisk også et stykke kanel et sted inde i på øen, hvor jeg er landet. Alt i alt kan man vel konkludere, at det er svært at undvære mange krydderier 🙂 glædelig 1. december til dig. Knus P.

  10. Hvis jeg udelukkende må tage et krydderi med, håber jeg, at citron kan gå ind under den kategori. Citroner har reddet mig mange gange i mit køkken, hvis noget er blevet for salt, eller for smagsløst. Citronen pirrer til min nysgerrighed, når det tilsættes mad og desserter.
    Og så kan citronen også bruges som et skønhedsmiddel til fx albuer.
    Kh, og citron-hilsner, Dorte

  11. Af praktiske årsager tror jeg nok det ville være salt, det komplimenterer og fremhæver stort set al mad. 🙂

  12. Jeg tænker en øde ø, sol, strand vand, palmer og bålsted.. Masser af palmer med lækre kokosnødder, derfor vil jeg tage kanel med, som jeg vil drysse i noget varmt kokosmælk.. Mmm, kunne sikkert være en skøn drik at nyde ved bålet en kold aften og så med stjernehimmel foroven 🙂

  13. Er salt et krydderi? For hvem vil leve uden salt? Ellers kardamomme det smager godt i kaffe, i pastinak suppe og er uundværligt i kanelsnegle.

  14. Jeg ville tage noget så specielt som sukker med. Ikke (kun fordi 😉 ) jeg elsker diverse søde ting, men mest fordi sukker er den perfekte smagsafrunder i det salte køkken. En knivspids sukker gør alle retter bedre – tomatsovsen, dressingen, karry-sovsen… Jeg håber sådan at vinde, da min lille kogebogssamling endnu ikke indeholder en Camilla Plum-bog. Jeg har kun 20 år på bagen, så mon ikke det snart kommer – jeg håber det!

  15. Kiggede lige op i krydderihylden. Hvilket glas skulle med, hvis huset brændte? Eller hvis man skulle bo på en øde ø..? De oplagte associationer er, at øen ligger i tropiske farvande med kokospalmer og kulørte fisk i flok , men sæt nu det var en grøn klippeø a la Prince Edward Island, i Canada? Altså det tempererede klimabælte, man var landet i? Så skulle man ha’ peberrod og sennepskorn til sine syltede grøntsager og sine røgvarer. Salt kan man vel få ved at inddampe lidt havvand. Sukker findes ikke, men hey, der er da honningbier, selvfølgelig. Jeg endte dog på peber. Vigtigt krydderi, det går jo ikke uden. Uanset øtype og klima.

  16. Mon du med din definition af krydderier også mener krydderurter? Hvis ja falder svaret klart på koriander. Elsket af lige som mange som hader det. Og netop derfor skal det med da jeg har bådet hadet og elsket koriander. Som 18 årig drog jeg til Costa Rica. Fuldkommen uinteressant i madlavning men dog som vegetar (var vist noget med en protest mod noget…) gik på sprogskole og boede privat hos en famile hvor moren var meget presset over mit manglende indtag af kød. Det blev til tre måneder hvor jeg morgen middag og aften hver dag fik brune bønner med koriander da mad uden kød ikke var en del af hendes kogekunst. Hadede derefter koriander i en sådan grad at min fremtidig sambo i DK fik forbud mod at lukke det ind i lejligheden da det lugtede for meget. Men med årene kom interessen for madlavning og jeg tilgav korianderen. Og elsker det i dag. Koriander vækker følelser og tanker og positive associationer og derfor skal det med på en øde ø for så kan jeg da huske gode tider mens jeg sidder der alene og snakker med en kokosnød.

  17. som krydderi må det nok være fennikelfrø, som er eminent til grøntsager, kød og i det søde køkken.
    Men det mest uundværlige er jo nok eddike til at afbalancere maden med. Men det passer sikkert ikke definitionen krydderi

  18. Det må være en masse citrusfrugter. Alle afskygninger. Det syrlig og sødmefyldte i smagen og duften mange afskygninger. Og så har de kærner, som sås så man aldrig mangler en sød appelsin, en sur citron, en aromatisk lime.

  19. Jeg synes simpelthen at fennikelfrø er noget af det skønneste og kan løfte så mange retter! Dén kunne jeg godt tænke mig at tage med mig på en øde ø – så kan jeg også lære og huske at bruge den lidt oftere 😉

  20. Jeg ville helt sikkert vælge kanel! Nu ved jeg godt at mange mener, at det er et julekrydderi, men jeg bruger det altså hele året 😛 Det pifter morgenens havregrød op, det er skønt i en blanding mandler og rosiner som snack, og runder en chili con carne eller andre krydrede kødretter smukt af 🙂

  21. Jeg vælger at tage salt med mig. Saltet kan ikke undværes i værken supper hovedretter desserter kager og brød. Saltet smør er noget af det bedste jeg ved på brødet.

  22. Uh, det er godt nok svært. I desserter er vanille uovertruffen og specielt hvis frugter eller bær også indgår og jeg eeeelsker desserter….. Men så er der jo alle de andre- spidskommen, chili , hvid peber, peber , kanel, karry, kardemomme ….uhm…
    Jeg tror nu jeg lader vanillen vinde 🙂

  23. Camilla Plum skriver og siger ofte at duften af nelliker er duften af tandlæge, men jeg synes de dufter fantastisk julet, og jeg kan godt finde på at stikke næsen ned i krukken med nelliker, når jule-hyggetrangen virkelig overmander mig. Nelliker skulle med på en øde ø. Dejlig blog du har – jeg er ny læser!

  24. Vanilje – fordi det er kokkens salt og kan bruges til næsten alt i det søde køkken (som jeg regner med mest at skulle gøre mig i på en øde ø, hvor jeg tænker der vil være masser af eksotiske frugter etc…) 😉

  25. Svært og næsten umuligt valg 🙂
    Det kommer an på hvilken slags mad jeg har lyst til.

    Alle time favoritten må dog være kardemomme.

    Lena

  26. Jeg ville tage timian, gerne citrontimian med til en øde ø.
    For timian kan jeg bruge i de fisk jeg fanger, i de fugle der går i mit net,
    og i det brød jeg bager over bålstedet.
    Og så fordi det smager SKØNT.
    KH Anna

  27. Hvis jeg skulle sidde på en øde ø og spise eksotiske frugter, som jeg selvfølgelig plukkede direkte fra træerne, tror jeg at det ville tage mig lang tid at blive træt af udvalget.
    Hvis det så alligevel skulle gå hen og blive for ensformigt, ville jeg finde min lille, hemmelige beholdning af kanel frem og mindes vintermørke og juletid i det kolde skandinavien.

    Tak for udfordringen. Nemt var det ikke, men altid godt med interessante dilemmaer!

  28. Rosmarin -men jeg håber, jeg får lov at tage en plante -selv om det også er et krydderi med potentiale som tørret. Den er overraskende, vil. og den kan bruges mange andre steder end I tror.
    Desværre eller heldigvis har jeg købt bogen i dag fordi jeg elsker1001 køkkenet.
    Så du må give bogen til den søde veninde der først lige har startet sin samling! Hvor må det være skønt at være ved starten af sit køkkenliv.

    MKH Anette

  29. Jeg er helt vild med koriander, så hvis vi antager, at jeg kunne få salt andet steds fra, så vil mit valg helt klart være koriander.

  30. ET Krydderi? Som så mange andre sider jeg og spekulerer over hvilken ø jeg mon havner på…for med ET og kun ET krydderi gælder det jo om at vælge noget, der ikke er der i forvejen…men vil supplere det man kan finde. Salt er uundværligt, men en Ø ligger i mange tilfælde omgivet af saltvand og kan inddampes…og sådan spinder hjernen videre…og videre og lander på …peber, for det er trods alt et af grundkrydderierne i mit barndoms køkken….og ikke til at undvære <3

  31. Jeg elsker alle afskygninger af basilikum: almindelig grøn basilikum, rød basilikum, citronbasilikum, thailandsk basilikum, så jeg ville tagen frø med og plante et stort stykke jord til med forskellige typer af denne vidunderlige plante.

    Hilsen

    Helle

  32. Jeg spurgte lige rundt ved bordet, hvor jeg sidder med familien og laver madplan til næste uge.
    Den 8 årige sagde prompte ‘KARRY, så jeg kunne få boller i karry hver dag!’
    Den 13 årige vrængede af sin lillesøster, at det ville man da blive træt af. Den 13 årige svarede ‘KANEL’, så hun kunne lave risengrød (og den 8 årige spurgte prompte ‘og det bliver du ikke træt af??)
    Manden sagde ‘SALT…..eller vent, sagde du øde ø? Så tager jeg PEBER, for vandet vil jo være salt’
    Og jeg sagde RØGET PAPRIKA, for det passer perfekt ind i den gullash suppe, som vi elsker og også er på madplanen til næste uge.

  33. Chokolade er livets krydderi 😉

    Jeg ynder også at bruge kanel til at pifte mine yndlingskager og morgenmadsretter op.

Comments are closed.