Citron macarons

Jeg har lokket skønne, søde og dejlige Astrid (på 13 år) til at lave et gæste-indlæg om macarons. Astrid er rigtig dygtig til at bage og det er ret hyggeligt at have selskab i køkkenet.

Vi spiste en del macarons i Efterårsferien i Paris hos bl.a. Ladurée og nu er eksperimenterne begyndt herhjemme.

Astrid i Rodins have

Der er stadig plads til forbedring og vi oplever nogle af de klassiske fejl, men uanset resultatet ikke altid bliver lige pænt, så smager de vidunderligt!

Jeg overlader ordet til Astrid:

Macarons er fantastiske, men desværre meget usunde og meget søde. Macarons kommer oprindeligt fra Frankrig hvor de er kendte for deres macarons shops.

Jeg skulle lave macarons i går, da vi fik gæster.

De blev faktisk super fine, men desværre var der noget, der gik galt.

Jeg ved ikke helt hvad, men jeg kan godt forstille mig, at dejen har været lidt for våd og de derfor blev crackede. Heldigvis smagte de fantastisk godt. Bundene var med citron og cremen inden i med hvid chokolade og citron.

De var et stort hit.

Macaronbunde:

  • 135 g mandelmel eller fintblendede mandler
  • 230 g flormelis
  • 3 store æggehvider
  • skallen af en citron

Forvarm ovnen til 150 grader ved varmluft. Sigt mandelmel og flormelis ned i en skål. Pisk æggehviderne stive. Vend de tørre ingredienser inkl. citronskal ned til æggehviderne og kom dejen ned i en sprøjtepose.

Gør nogle bageplader klar med bagepapir og sprøjt dejen ud i små dutter på størrelse med  en femkrone. Husk ikke at sætte dem alt for tæt på hinanden, for de hæver og bliver større.

Lad bundene stå og tørre i 30 minutter, inden du sætter dem i ovnen.

Bag derefter bundene i ca. 20 minutter.

Når du har taget dem ud af ovnen, skal de stå og køle helt af, inden du lægger dem i en lufttæt boks.

Ingredienser til cremen

Hvid chokolade – citron creme:

  • 125 g god hvid chokolade
  • 1.5 dl piskefløde
  • 25 g honning
  • 45 g smør
  • Skallen af en citron
  • Saften af en citron

Hak chokoladen fint, og kom den i en skål.

Bring piskefløden i kog sammen med honningen.

Hæld først lidt af den kogende fløde ned til chokoladen og drej rundt i midten af skålen med en lille dejskraber. Rør lidt efter lidt indtil chokoladen er helt smeltet og put cremen over i gryden igen og varm den op til 35 – 40 grader.

Tilsæt smør, citronskal og citronsaft. Og rør det godt ind i cremen.

Hæld den varme creme i en boks og lad den stå og køle helt af.

Når begge ting er kølet helt af, lægger du alle bundene ud på et rent bord og finde bunde, der passer sammen i størrelse. Når der er fundet to bunde, der passer sammen tager, du en teske og putter ca. en teske creme på en af bundene og putter den anden bund oven på og drejer lidt rundt, indtil du kan se, at cremen ligger overalt på begge bunde.

Sådan bliver du ved, indtil der ikke er flere bunde.

Færdig macaron med en viol fra skoven

Så er der lækre macarons

Hav en dejlig aften.

Hilsen Astrid

Fotograf Martin Kaufmann

12 thoughts on “Citron macarons”

  1. Frederik har altid været god til at tage forskellige macarons med hjem fra Laduree, men for et par år siden kørte jeg lidt træt, da de næsten var for perfekte og indimellem lidt ligegyldige i smagen-det er vist forbudt at sige…) Men halløj for en lækker opskrift, og jeg elsker citron-Og så synes jeg de ser mere lækre ud med den lidt knækkede overflade, hvor er I gode:)

    1. Ja, hellere knap så perfekte og HJEMMELAVEDE!!

      Nogle gange synes jeg også, det kan være en heavy mundfuld – og Ladurees hører også til i den genre – men citronen i dem, Astrid lavede i går, gjorde også rigtig godt på dén front!

      Ja, hun er bare god, hende Astrid!!

    1. Så skal du løbe stærkt, Pernille. Der er ikke mange tilbage og antallet bliver hele tiden reduceret…. 🙂

  2. Astrid for pokker, de ser da superskønne ud. Der er vel ingen chance for at der er nogle tilbage til madklubben i maj, men måske vi kunne se dig i aktion med en ny omgang – sårn live?
    Knus Kristina

    1. På forunderlig vis er de sidste to netop pist forsvundet…….!!!

      Men jeg er sikker på, vi sagtens kan medbringe et nyt batch til madklubben næste gang.

      Kram, Mette

  3. Hej:) Jeg ved godt hvorfor de krakelerer:) Jeg har også oplevet det mange gange, men det er fordi du skal lade dem stå og hvile i et kvarter-tyve minutter inden de kommer i ovnen. Hvis de så bliver hule er det fordi du skal banke under pladen lige efter du har sprøjtet dem ud på pladen. Det er også fordi at når man blander melblandingen i marengsen skal man nøjes med at røre rundt med en dejskraber:)

    Håber du kunne bruge mine råd;)

    1. Hej Siw,
      Tusind tak for dine råd.
      Ja – den med tørringen har jeg også lært i mellemtiden og det står faktisk også i opskriften. Det skete imidlertid stadig med det krakelerede resultat, det er årsagen til, jeg konkluderer, at dejen har været for våd.
      Super tip med at banke under pladen. Det har jeg ikke hørt før og skal nok huske det næste gang, jeg laver macarons.
      Mange hilsner, Mette

      PS Undskyld navneforvirringen, den ved jeg altså ikke lige, hvor den kom fra 🙂

    1. Kære Gudrun og Karla,
      Jeg vil tro, I enten er kommet til at røre æggehviderne for hurtigt sammen med mandelmelet og/eller hviderne ikke har været piskede nok. Næste gang så sørg for, at piske æggehviderne meget stive (kom en lille smule salt i, det hjælper) og VEND dem forsigtigt sammen med mandelmelet.
      Jeg håber, det hjælper jer. For smagen er ganske rigtigt fantastisk og den kan man godt blive afhængig af 🙂
      God søndag aften.
      Kh, Mette

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *