Nem dessert til weekenden: Ymerfromage med bagte rabarber, lakrids og nye, danske jordbær

Så er det tid for en lille, nem dessert, som du kan glæde din familie og gæster med her i weekenden.

Desserten kan laves færdig i god tid i forvejen (både rabarber og ymerfromage) og tilbehøret kræver et minimum af anstrengelser, mens det færdige resultat ligner en million.

Anretning på en stor, flad tallerken
Anretning på en stor, flad tallerken


Jeg har den gode kogebog “Brændende kærlighed”, som Thomas Herman skrev, da han stadig arbejdede på Nimb. Der er masser af inspiration at hente i den bog. Både til avancerede retter på højt gastronomisk niveau, men også til de enkle ting, som “vor Mormor lavede dem.”

En af de opskrifter, jeg længe har villet prøve (fra sidstnævnte kategori) er opskriften på ymerfromage. Jeg har nu ikke fra min familie nogle minder om ymerfromage, men jeg er så tosset med Unika ymer, at jeg bruger enhver anledning til at snige den i mine retter.

Kombinationen af lakrids og rabarber fik jeg første gang sidste år til en middag med “Rødder” og jeg blev forelsket med det samme. Derfor ville jeg gerne kombinere den syrlige ymer med lakrids og servere bagte rabarber hertil.

Du kan desuden vælge at give ymerfromagen et ekstra skud lakrids. Jeg har beskrevet varianten i opskriften.

Jeg bager rabarberne i ovnen dækket af sølvpapir. På den måde kan jeg bevare strukturen i rabarberne og servere nogle hele flotte stykker. Det passer fint til denne ret, synes jeg. Andre gange skærer jeg rabarberne i mindre stykker og koger det i en gryde, men generelt bevarer rabarberne bedre deres form, når de bages i ovnen.

Til 4 personer

  • 2 1/2 dl ymer
  • 2 1/2 spsk moscovadosukker eller brun farin
  • 1 dl piskefløde
  • 2 1/2 blad husblas
  • evt 1/2 tsk lakridspulver og 1 spsk piskefløde rørt sammen i en kop til en ensartet masse, hvis du ønsker at komme ekstra smæk på lakridssmagen

Rør ymer og sukker sammen, til sukkeret er opløst. 

Kom lakridsfløden i ymermassen (hvis du ønsker den ekstra lakridssmag).

Udblød husblassen i koldt vand. Pisk fløden stiv (ikke alt for stiv).

Smelt forsigtigt den udblødte husblas i en kasserolle med 1 tsk vand over svag varme under omrøring eller ved indirekte varme i et vandbad uden ekstra vand.

Rør den smeltede husblas varsomt ud i ymermassen, som skal have stuetemperatur. Vend til sidst den piskede fløde i blandingen.

Fordel fromagen i 4 tallerkener eller 1 stor skål. Dæk med husholdningsfilm og stil på køl, til fromagen har sat sig. Det tager ca 1 time.

Herudover

  • Rabarber i stykker på 5-7 cm
  • Sukkersirup: Rørsukker, vanillekorn eller -sukker og lidt vand kogt sammen til en sirup. Du skal ca bruge halvt så meget sukker som rabarber
  • Friske jordbær
  • Rålakridspulver – jeg foretrækker (til denne ret) den grove variant fra Bülow. Men du kan også rive rålakrids ud over retten.
  • Evt lidt crumble eller sprødstegt rugbrød
  • Spiselige blomster og/eller mynte
  • Estragon og kørvel egner sig også rigtig godt til pynt, da begge har masser af lakridssmag

Læg rabarberne i et ildfast fad og  hæld sukkersiruppen over. Dæk fadet med sølvpapir og stil det i ovnen ved 175 grader i 10-15 minutter. Endelig ikke for længe, da rabarberne skal holdes faste. Check derfor jævnligt, hvordan det går med bagningen og lad være at røre for meget rundt i rabarberne, så de går i stykker.

Lad rabarberne køle af.

Anret, som du har lyst.
Jeg giver dig to bud her:

Anretning i en dyb skål
Anretning i en dyb skål

Den ene version er lavet direkte i en lille skål, mens jeg i den anden har lavet fromagen i en skål og anretter med en stor ske fromage på en flad tallerken.
Anretning på en flad tallerken
Anretning på en flad tallerken

Jeg postede billederne på Instagram, da jeg havde lavet desserten og bad om feedback på de to anretninger. Det var den dybe skål, der vandt med et overvældende flertal.

Jeg har drysset med lidt crumble af maltkiks, men du kan også sagtens blende lidt (tørt) rugbrød og riste det i smør og brun farin. Det vil kun gøre tanken om ymer med ymerdrys endnu mere oplagt.

Pynt med friske stykker (danske!!) jordbær og lidt spiselige blomster. Jeg har brugt mynteblomster og stedmoder.

Drys til sidst med lidt lakridspulver for at fremhæve lakridsnoterne fra moscovado sukkeret. Jeg plejer at bruge en lille si til dette, ellers klumper pulveret for nemt.  

Jeg synes, det blev en dejlig dessert. Fromagen har en meget fint afstemt sødme (læs: ikke for sød) og de bagte rabarber med bid passer virkelig godt til.

Jeg har i øvrigt lagt mærke til, at ymer i det nye nordiske køkken ofte er på kortet, så jeg vil opfordre dig til også at lege med denne skønne, pæredanske ingrediens.

Hvad synes du? Hvilken anretning er pænest?

God fredag!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

 

6 thoughts on “Nem dessert til weekenden: Ymerfromage med bagte rabarber, lakrids og nye, danske jordbær”

    1. Hej Ulrika,
      Ja – jeg tror også, det er den, jeg selv hælder til.
      Skålen er lidt mere “hyggelig” og tallerkenen strammere. 🙂
      Men det var rigtig sjovt at lege med og ymer er bare MUMS.
      God weekend.
      Kh, Mette

  1. Rart med en god undskyldning for at komme ind til Arla i torvehallerne igen.
    Den flade tallerken er klart den smukkeste ud af de to serveringer. Men jeg havde nu ikke sagt nej tak til den i dyb skål.

    1. Haha, ja den slags undskyldninger kan man godt samle på. Det kan jo være, vi mødes derinde. Jeg har nemlig også en plan med noget ost……
      Det er sjovt, den flade tallerken på billederne falder bedre ud. Jeg vil nemlig give dig ret.
      Rigtig god weekend.

  2. Kære Mette
    Jeg var også størst fan af anretningen i den lille skål, men nu hvor jeg ser dem her i større format (og lysere udgave), er jeg ikke længere så sikker. Jeg tror måske, at jeg foretrækker den anden, men det er lidt svært at sige, for de er begge virkelig smukke. Ymerfromage er en skøn spise 🙂
    Kh Nadia

    1. Kære Nadia,
      Tusind tak for feedback. Hvor er det sjovt, at det kan ændre sig så meget pga lyset og format.
      Der var jo en klar præference for skålen på IG 🙂
      Uanset anretning, så har du fuldstændig ret: ymerfromage er skønt!!!
      Kh, Mette

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *