Tomat tarte tatin – en klassiker, men nu i det salte køkken

De fleste af os kender den.

Om ikke andet så fra d´herrer Prices underholdende TV-program, den klassiske tarte tatin, som sædvanligvis laves med karamelliserede æbler.

Denne version er fra det salte køkken med skønne, solmodne cherry- og /eller dadel tomater. Jeg har tilsat mørdejen timian og revet ost for at give et ekstra smagselement.

Ingredienser til en salt tarte tatin med tomater

Spis tærten som aftensmad med en god, grøn salat. Det er også en fin frokostret eller perfekt indslag til den overdådige brunch.

Here goes…..

Mørdej

  • 100 gr fuldkornshvedemel
  • 150 gr hvedemel
  • 100 gr smør
  • 50 gr revet fast ost. Jeg brugte et skønt stykke Västerbottan fra Höganäs Saluhall, men du kan også bruge Parmesan, Primadonna, Vesterhavsost eller Digekrone
  • 1 stor spsk frisk timian eller oregano
  • Salt og peber
  • ca 6 spsk koldt vand til at samle dejen med

Smørret smuldes i de to slags mel. Tilsæt ost, krydderurter, salt og peber og saml til sidst hurtigt med vand. Lad dejen hvile ca 30 minutter i køleskabet.

Fyld

  • 25 gr smør
  • 1 spsk rørsukker
  • 500 gr cherry- og dadeltomater i halve
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stor spsk frisk timian eller oregano
  • 2 tsk hvid balsamico

Smelt smørret i en tykbundet (tung) pande. Tilsæt sukkeret og lad det smelte, til det er gyldent ved middel – høj varme.

Tag panden fra varmen og tilsæt tomater, hvidløg, balsamico og krydderurter. Rør rundt, så alle ingredienser bliver ligeligt fordelt. Smag til med salt og peber.

Tomater karamelliseres og vendes med skærefladen mod bunden

Vend tomaterne så skærefladen ligger mod bunden.Rul dejen ud til samme diamater som panden og læg dejen ovenpå tomaterne. Tryk kanterne godt ned, så de ikke flapper op under bagning.

Tarte tatin klar til at komme i ovnen

Prik masser af huller i dejen med en gaffel, så dampen kan slippe ud og dejen ikke buler op.

Bag ved 200 grader i ca 30 minutter, til bunden er gylden og sprød.

Lad tærten køle let af og vend den ud på et fad.

Den færdige tomat tarte tatin

Velbekomme!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

10 thoughts on “Tomat tarte tatin – en klassiker, men nu i det salte køkken”

  1. Dén har jeg glædet mig til, siden jeg så den på Instagram! Er du så færdig, den ser lækker ud! Mmmmh.

  2. Hej Mette
    Super lækkert indslag :-). Lader du væden fra tomaterne afdampe inden du lægger på butterdejen, eller kan den bære en del væde fra dem?
    Mange hilsner
    Søren

    1. Hej Søren,

      Jeg tog lidt af væden fra, men bemærk det er en mørdej, som ikke er skrøbelig (og sugende) på samme måde som butterdej.

      Tak for rosen!

      Mange hilsner, Mette

  3. uuuhhhhhaa, havde helt glemt denne dejlige opskrift. her til aften lavede vi den, vores børn (5 og 3 år) var vilde med den….

    Resten skal bruges til Brunch i morgen.

    Kh Jan

    1. Tænk, Jan – det havde jeg også!
      Indtil du mindede mig om den!!!!! Nu skal jeg helt klart snart have den i ovnen!

      Kh, Mette

Leave a Reply to Vibeke Lentz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *