Til middag på Vineriet med The Food Agency

I forbindelse med Copenhagen Dining Week var jeg så heldig via Mad+Medier at blive inviteret til middag af The Food Agency hos Dansk Vincenter

De to sidstnævnte havde indgået en aftale om at lave en pop-up restaurant i forbindelse med Mad-ugen under overskriften: “Dansk til dansk” dvs. danske vine til danske råvarer.  

Torben fra Dansk Vincenter og Kim fra The Food Agency havde været på studietur rundt i Danmark og udvalgt en række gode vine og Kim havde derefter udset sig nogle gode nærliggende producenter til at levere råvarerne. Således var de fleste grøntsager fra Kiselgården ved Ugerløse på Vestsjælland og svinekødet fra Pers Griseri.

Kim og Torben

Ergo basis for et rigtig godt måltid mad.

Vi blev budt velkommen af Torben i Vinoteket, som foruden at servere et glas fine bobler fra Nyholmgaard på Fyn, fortalte om aftenens forløb. Ingen tvivl om, at der var blevet lagt nogle kræfter i at få stablet et godt arrangement på benene og det var overvældende, at interessen var så stor. Der var blevet solgt adskillige flere billetter end sidste år og der er nok ingen tvivl om, at fokus også er blevet skabt i forbindelse med udsendelserne “De danske druer” på DR2.

Nyholmgaards vin, Festivo 2010, fik guldmedalje ved dansk vinshow 2011 og blev ligeledes kåret til Danmarks bedste vin i 2011. Det er en tør og meget ren vin.

Der var dækket rigtig fint op

Vi blev budt til bordene og der var dækket fint op i Nordlundsalen med runde 8-mands borde. Gæsterne blev blandede og det var rigtig dejligt at komme til at sidde sammen med nye, ukendte mennesker med samme passion for god mad og vin.

På bordene var der allerede gjort klar med en lille amuse bouche i form af en grønkalscreme med kartoffelskræls chips. 

Første vin blev skænket i glassene. Det var en hvid cuvee fra Degnemosegaard i Hornsherred primært på druen Solaris, men også med Orion, Ortega, Zalas perle og Phønix til at justere den søde tone fra Solaris. En let vin med lidt frugt, men rigtig dejlig.

På tallerkenen fik vi et stykke fint Nordsø-torsk med havtorn crust (incl. rugbrød og hasselnødder) lagt på et par skiver grillede agurk og med en sprød rugbrødscrouton. Der bliver sagt mange ting om havtorn for tiden. Ikke alt er lige positivt, men jeg synes, dette var en fin sammensætning, især fordi havtornen var brugt relativt forsigtigt. Vinen evnede også at “klare” havtornen. Agurken var ikke lige mig, men ideen var fin – især fordi det var den råvare, der kom fra allernærmeste hold, nemlig genboen.

Så begyndte rødvinene ellers at ankomme.

Vi startede med Dansk Vincenters egen Lillelund fra 2008. 2008 var en god sæson men hen mod høsten blev vejret dårligt og druerne modnede forskelligt. Under vinificeringen blev vinen delt i 2 – det ene hold, Lillelund, kom på ståltanke og det andet, Nordlund kom på egefade. Lillelund endte med at blive en frisk, sprød vin med lidt kant. Begejstringen var desværre begrænset ved vores bord, men tonen blev en helt anden, da Nordlund kom på glassene. Mere herom senere.

Inden vi kom så langt var det imidlertid tid til Prebens Green Label fra Vester Ulslev Vin på Lolland, som han selv præsenterede. Preben deltog i øvrigt i den 5. udsendelse på DR2. Green Label 2009 er fremstillet efter en særlig metode, som er inspireret af den måde Amarone produceres på. Druen, Leon Millot, tørres i 3-4 uger for at koncentrere smagen og øge sødmen. Smagen var også meget intens. Tydelige toner af solbær og især kirsebær. En vin som faldt godt i smagsløgene ved bord 10.

SÅDAN skal dansk vintermad smage

Hovedretten ankom. Vi fik serveret to slags øko gris: en langtidsstegt skinkesteg samt “pulled pork” lavet på nakkekam. Skinkestegen var let rosa og smagte særlig dejligt til den braiserede savoj- og hvidkål, den lå ovenpå. Rødbederne fra Kiselgaarden var helt eminente, meget søde og uden den bismag af “jord”, som rødbeder ellers kan have. De var vendt i en let marinade med peberrod, desværre uden peberrodssmagen trådte så meget frem. Under “pulled pork” lå der en god kartoffelmos, som var lavet på kartoffelsorten Ditta. Vi var lige ved at indgå et væddemål ved bordet, om hvorvidt den var tilsat sukker og jeg endte med at gå i køkkenet for at få afklaring hos Kim, som kunne fortælle, at det igen var udtryk for Kiselgaardens fantastiske grøntsager, som pga den tunge lerede jord på Vestsjælland egner sig særligt til at dyrke langsomtvoksende grøntsager som rodfrugter og kål.

Vi fik også Nordlund 2006 i glasset, serveret fra karaffel. En rigtig rigtig god oplevelse som med sin meget frugtige smag og gode tyngde var en vinder ved vores bord. Den passede perfekt til vores hovedret med sin sødme og smag af mørke bær samt let egepræg.

Torben tog nu ordet og fortalte, at han gerne ville introducere næste vin, før den kom i glasset. Der var nemlig tale om en kirsebærvin fra Frederiksdal og da de fleste af os sikkert har både en del minder og aversioner mod forgængeren Kiaffa,  ønskede Torben, at vi tog imod Frederiksdalvinen fra 2009 med åbent sind. Og det gjorde vi! Hvilken skøn vin. En herlig dyb smag, lang og vedvarende og med noter fra stenene, som også gærer med. Vinen er lavet på de sure Stevnsbær, som gror helt ideelt på Lolland og er flere gange blevet udråbt til at være Danmarks bedste rødvin.

 Til denne skønne dessertvin fik vi serveret en smuk tallerken med rødvinskogt pære og kirsebær, honningis med honning fra Dansk Vincenter og endelig rødvinssirup. En ikke alt for sød dessert, som i balance passede rigtig fint til kirsebærvinen. Vi var ved vores bord lidt uenige om heldet i at sammensætte rødvin og kirsebærvin, det kunne have været sjovt at se, hvordan desserten ville have smagt, hvis den var lavet på samme kirsebærvin, som vi fik i glasset.

Alt i alt var det en rigtig dejlig og spændende aften. Kendskabet til dansk vin blev udvidet betydeligt og det var en rigtig sympatisk tanke at parre det bedste fra vore danske vinstokke med et dansk moderne køkken, som næppe har været mere populært end, det er nu.

Vi var i sikre hænder hos Torben og Kim, som styrede os kyndigt og professionelt gennem aftenens slag. 

Travlhed under aftenens service

 Frederik Kreutzer har også skrevet om sin oplevelse på vineriet  

Tusind tak for mad til The Food Agency.

Mange tak for smukke billeder til Martin Kaufmann.

 

One thought on “Til middag på Vineriet med The Food Agency”

  1. Herj Mette
    Dejligt, at I nød aftenen… det er første gang, vi har gjort det – og helt sikkert ikke den sidste. Det er især en glæde, at I satte pris på Kiselgårdens vidunderlige grønsager!
    mange hilsener Kim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *