Gaveide #4: LÆKRE støbejernsgryder fra Staub – til den kvalitetsbevidste og farveglade hjemmekok

Een af de ting, jeg også har fået med efter årene dernede, er affektionen for (stort set) alt, der kommer fra området. Jeg boede i en forstad til Basel, Riehen og det betød, at jeg var tæt på Alsace, som foruden en masse dejlig hvidvin også gav mig kærligheden til Staub.

Min Staub skat

Min Staub skat


Staub er gedigne støbejernsgryder (som oprindeligt kommer fra Alsace, men i dag laves i Lille) i de smukkeste farver og aldeles holdbare i brug og så er de konstruerede, så særligt simremaden får optimal smag.

Nærmeste konkurrent er (selvfølgelig) Le Creuset, som vi kender lidt bedre herhjemme, men de fleste kokke foretrækker nu Staub. Læs med herunder og forstå hvorfor.

Ciderbraiseret kalvebryst - tryk på billedet og kom til opskriften

Ciderbraiseret kalvebryst – tryk på billedet og kom til opskriften

Støbejern er genialt, fordi det holder bedre på både varme, men også kulde (selvom det ikke er det, vi tænker mest på lige nu). Samtidig sikres en jævn og effektiv varmefordeling og et lavere energiforbrug.

Lun gulerodssalat med hasselnødder, honning og appelsin - tryk på billedet for at komme til opskriften

Lun gulerodssalat med hasselnødder, honning og appelsin – tryk på billedet for at komme til opskriften

Staubs gryder er emaljerede i flere lag både indvendigt, hvor gryderne er sorte og udvendige i de flotte farver. De gør gryderne mindre modtagelige overfor ridser, men også nemme at gøre rene og utroligt hårdføre overfor kraftig varme. Det vigtigste ved den særlige emalje er, at den forhindrer, at ting brænder på i gryden og det er altså en stor fordel, for sådan en støbejernsgryde på induktions- eller gaskomfur kan godt blive mere end temmelig varm. Overfladen sikrer til gengæld en ensartet bruning og dermed den stegeskorpe, som vi alle stræber efter for en eminent smag og et perfekt resultat.

Svinebryst med julekrydderier - tryk på billedet og kom til opskriften

Svinebryst med julekrydderier – tryk på billedet og kom til opskriften

Sidst men ikke mindst er lågene på Staubs gryder konstruerede på en helt speciel måde , hvor der er en slags pigge på undersiden.

Min mest populære Staub opskrift: svinekæber braiserede i rom - tryk på billede for opskriften

Min mest populære Staub opskrift: svinekæber braiserede i rom – tryk på billede for opskriften

Det betyder, at når mad tilberedes dannes damp, som bliver recirkuleret, når den stiger til vejrs og falder ned igen på grund af piggene.
Det er nærmest en nedbørseffekt, som skabes, der er med til at sikre, at fugten bevares meget bedre under madens tilberedning.
Jeg har tidligere berettet om min tid i Schweiz.
Lågene slutter desuden helt tæt med det resultat, at saftigheden (igen) bevares og kødet bliver (endnu) mere blødt, mørt og lækkert.

Tajinen med det sjove trekantede låg er min nyeste erhvervelse. Jeg er begyndt at eksperimentere med den og det kan ikke vare længe, før jeg må dele det med dig!

Forresten synes jeg, gryderne er så flotte, at de stort set altid ryger direkte på bordet! Det sparer både opvask, energi og oprydning.

Du finder et stort udvalg af Staub hos H W Larsen og hos “Gryder fra Staub.”

Du kan også lige smutte forbi Børsen og læse deres anprisning af Staub.

Glædelig 19. december.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Bente says:

    Spændende læsning – vil Staubs varianter også kunne bruges til fx. brød?

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!