Spidskålssalat med honningbagte blommer, gedeost og kæmpe basilikum

Jeg er vild med gode råvarer, men jeg er også vilde med smukke råvarer.

Et smukt spidskål

Et smukt spidskål


Og hvis der er noget, der er pænt, så er det KÅL.

Sådan en stor kålmark, hvor de yderste dækblade næsten lukker rækkerne og hvor især rødkålen med sit farveflor og næsten sort-bordeaux udseende er så betagende.

Næsten lige så fascinerende, som det billede, Martin har taget ovenfor at et smukt spidskålshoved fra en af Søren Wiuffs marker.

Det er sæson for blommer lige nu og da jeg også havde en stor buket “Magic Mountain” basilikum fra Søren, kunne jeg ikke dy mig for at kombinere de tre råvarer i en rød-lilla salat.

Martin er allergisk overfor stenfrugt i rå tilstand, men hvis det først bliver bagt eller stegt en anelse, så kan han sagtens være med. Derfor har blommerne fået en kort tur i ovnen, men du kan sagtens bruge dem rå også.

Spidskålssalat med honningbagte blommer, gedeost og rød basilikum

Tilbehør til 4 personer

  • 1/2 – 1 spidskål (afhængig af størrelse)
  • 10 blommer – jeg brugte Kirkes fra Fejø
  • 2 spsk Lynghonning fra Helt – check lige farven på etiketten, den matcher også salaten
  • 75 gr gedeost fra Kirks/Øllingegaard
  • Magic Mountain basilikum eller anden (helst rød) basilikum
  • 2 spsk frugteddike (æble, hyldeblomst, blommeeddike eller kirsebær)
  • 1/2 rød chili
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber

Start med at gøre kålen i stand. Fjern de yderste grove blade og snit kålen fint.

Vask blommerne og del dem i kvarte eller sjettedele afhængig af størrelse. Læg blommerne i et ildfast fad og vend med honning. Bag blommerne i 5-7 minutter i en 200 grader varm ovn. De må ikke få for længe, så smasker de sammen og bliver til kompot. Det er meningen, strukturen skal bevares.

Lad blommerne køle let af.

Rør dressingen sammen af eddike, olivenolie, chili, salt og peber. Smag dressingen til og juster evt med lidt honning, hvis den mangler sødme.

Vend dressingen i kålen sammen med basilikum, ost og blommer.

Servér den smukke salat.
_DSC5052
F.eks. til græskarpure og blommeglace.

Mange hilsner,
Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

4 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Pernille says:

    Synes man skal tygge meget på rå spidskål, tror du det vil smage godt hvis det blev skåret i både og vendt på grillen eller grillpanden ? Kh P

    • Mette says: (Author)

      Må jeg foreslå, du snitter det lidt finere, hvis du synes, det bliver for meget?
      Alternativt kan du sagtens både grille, stege og bage kålen. Kål tåler meget mere varme, end man tror!

  2. pernille says:

    man får jo lidt svagere tænder jo længere man når op i fyrrene 🙂

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!