Hep på “Speltotto”!!

DM i Hverdagsmad – Jeg er med!!!!

Har du læst om den? DM i Hverdagsmad?

Madkulturen i Roskilde har ønsket at sætte fokus på hverdagsmaden og det faktum, at det daglige måltid sagtens kan være et dejligt måltid (beklager, den sproglige spiritustest).

Jeg kan stadig huske, da jeg for år tilbage læste, at en dansk familie varierer hverdagsmaden med 8 forskellige retter.

O-T-T-E forskellige retter!

Det er godt nok ikke meget.

Og selvfølgelig er det hverken dig eller mig, der har så snæversynet en palette?!

Eller er det?!

For når hamsterhjulet løber rundt og rundt, så går det – og skal det gå – stærkt og så griber man til de nemme løsninger. Så jeg er enig med Madkulturen i, at der er basis for at sætte fokus på den mad, vi spiser fra mandag til fredag.

Samtidig bliver dette også det officielle indlæg for at fortælle, at jeg er glad og stolt over, at have skrevet en artikel til den kommende Food Festival, som finder sted i Århus, d. 7. – 9. september.

Magasinet kan du allerede hente online her, men såfremt du besøger Tangkrogen i Århus i September weekenden, så venter dit helt eget lækre eksemplar også på dig.

Min artikel og speltottoen her, finder du på s. 75 og fremefter.

Inspireret af besøget i Sønderjylland til de to gårde Lykkebjerg og Nygaard samt Tistrup mejeri, var det oplagt at lave en ret, som tager udgangspunkt i egnens råvarer.

I dag, hvor grød er blevet så moderne, er her en cremet variation inspireret af risotto med gode nøddetoner fra Digekrone.

Når vi alligevel er i Sønderjylland, er det nærliggende også at bruge Fanøskinke til retten. Således er det endt med at blive en næsten ny sønderjysk egnsret, for perlespelten er selvfølgelig fra Skørtoft Mølle – som også ligger i det sydjyske.

Ingredienser:

• 1 finthakket skalotteløg
• 2 finthakkede fed hvidløg
• 4 spsk olivenolie
• 4 spsk sherryeddike, æblecidereddike eller hvidvinseddike
• 230 gr perlespelt
• 1 l hønse- eller grøntsagsbouillon
• 4 spsk creme fraiche
• 70 gr revet Digekrone
• 70 gr Fanøskinke i små tern
• 3 kviste rosmarin
• salt og peber

Sæt en kasserolle over med bouillonen og varm den op til lige under kogepunktet.
De to slags løg sauteres 5 minutter i olivenolie. Tilsæt perlespelt og rør godt rundt, så kornene bliver ristede på alle sider. Tilsæt eddiken og kog den næsten helt væk, så al syren fordamper. Tilsæt nu bouillon lidt efter lidt, således der hver gang står ca ½ cm bouillon over spelten. Kom også rosmarin i gryden og lad den koge med. Når bouillonen er kogt næsten væk, tilsættes vand bouillon igen.
Fortsæt sådan til grynene er møre, men stadig har bid.
Tilsæt nu creme fraiche og den revne ost, så speltottoen bliver rigtig cremet. Smag til sidst til med salt og peber.
Serveret med nålene af den sidste rosmarinkvist drysset over samt tern af skinken.

7 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Cook Valley says:

    Øv Mette, jeg kan ikke finde din artikel, når jeg kommer ind på Foodfestivals side. Deres link virker ikke.
    Jeg har også sendt et par opskrifter ind til DM i hverdagsmad. Jeg håber, at de kan inspirere til nogle gode hverdagretter: Grønkåsltatar, Bolschebeder med feta og selleribøffer med rabarberkompot – Jeg tror nu, at der skal et vist mod til at servere det til familiens hverdags aftensmad til børn, som er vant til fast food og Far, der vil have BØF 😉

    • Mette says: (Author)

      Så nu er linket i orden igen. Tilsyneladende foregik der en opdatering i baggrunden og derfor virkede linket ikke. Men det gør det nu!

      Du har helt ret, der skal tages hensyn til manges meninger, når hverdagsmaden skal planlægges….. meeeeeeeeen, nu er det heldigvis ofte os, der køber ind og det kan vi jo benytte os lidt af………hihi

  2. Jeg hepper såmænd hjertens gerne på dig! Din mad er altid smuk, appetitlig og overraskende nem at lave, hvis man gider lige sætte sig ind i opskriften.

    Som altid – fuck hvor er jeg misundelig over, at din kæreste fotograferer dine billeder så smukt! SNYD SNYD SNYYYD SNYD SNYD SNYD SNYD

    • Mette says: (Author)

      Hihi – tak, bandit-Marie 🙂 Men nu har du jo lige været på fotokursus, så lige om lidt er dine billeder lige så flotte. GO MARIE GO MARIE GO MARIE

  3. Hvor ser det lækkert ud! Jeg kunne især forestille mig, at den lækre salte skinke er god til speltottoen. Har du prøvet at lave speltotto med rygeost og vesterhavsost? Det er også rigtig lækkert 🙂

    • Mette says: (Author)

      Hej Martin,
      Jeg har prøvet bygotto med rygeost et par gange (http://www.becauseitmatters.dk/bygotto-med-rog-og-rogn og http://www.becauseitmatters.dk/helleflynder ), men jeg har aldrig blandet de to ostetyper. Med risiko for at lyde forstokket og konservativ, vil jeg dog tillade mig at pippe, at jeg synes, det vil være synd for både rygeost og vesterhavsost at blive blandet med den anden. Jeg vil nok foretrække de rene smagsnuancer. Men det er bare mig ….. og måske skulle jeg prøve det andet, så jeg reelt VED, hvad jeg taler om.
      Hav en rigtig dejlig weekend.
      Mange hilsner, Mette

  4. Thomas says:

    4 ud 5 (faniliemedlemmer) ikke dårligt ! Den kom ikke til at ligne din helt, men det er sikkert noget med fotografens efterbehandling som får det til at se lidt ekstra lækkert ud. Tak for den ide’ og kh

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!