Pandekager med solbærsirup fra 10.000 meters højde

Jeg så lige her til morgen en artikel om e-numre i økologiske madvarer.
Food photography - Martin Kaufmann

Naivt tror vi, at økologiske produkter ikke indeholder kunstige tilsætningsstoffer, men det kan altså sagtens være tilfældet, så længe de er …….. økologiske, dvs frie for pesticidrester. Desuden tillades op til 5% ikke-økologiske ingredienser jvf EU-lovgivningen i økologiske produkter.

Det gode råd må derfor altid være at checke ingredienslisten, før du stopper en vare i din inskøbskurv.

Et af de produkter, jeg faldt pladask for, første gang, jeg så det, var Urtekrams blåbærsirup. Jeg skal SKYNDE mig at sige, at der ikke er nogen e-numre i den, men jeg synes, det lød noget så fantastisk med en skøn, koncentreret frugtsirup med på økologisk saft med ahornsirup.

For ahornsirup måtte det være, det var jo den samme karakteristiske flade, runde flaske, som vi kender fra den (som regel) canadiske ahornsirup.

Jeg husker ikke prisen, men jeg kan huske, jeg tænkte, at det var meget dyrt for en gang sukkervand. Nu hvor jeg slå det efter, ser jeg prisen er 50 kr i Irma = 200 kr per liter. Det er en høj kilopris for sukker.

Og så var jeg skuffet.

Skuffet over, at indholdet slet ikke levede på til mine forventinger og i den grad modsatte sig, hvad jeg (og alle andre kunder) med rimelighed kunne antage.

Forleden søndag morgen fik jeg den ide at lave min egen bærsirup. Vi havde ingen blåbær i fryseren, men vi havde solbær, så i en lille kasserolle kom jeg ca 2/3 solbær og 1/3 rigtig god ahornsirup.

Desværre målte jeg ikke præcist hvilket forhold, jeg anvendte, men smag dig frem.

Blandingen varmes langsomt op, så bærrene ikke brister, det vil være synd. Jeg serverede siruppen mere lun end varm og til skønne bananpandekager.

Denne gang brugte jeg en anden opskrift, som også indeholder havre:

Bananpandekager med vanille

(til 3 personer)

  • 2 bananer
  • 3 æg
  • 1 dl havregryn
  • 1 – 2 spsk rørsukker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vanillepasta fra Heilala
  • 1 dl mel
  • 1/2 tsk bagepulver
  • Smør til stegning

Mos bananerne i en skål med en gaffel. Pisk æggene i sammen med havregryn, sukker, salt og vanille. Tilsæt mel og bagepulver. Varm en pande godt op og steg pandekagerne i smør. Sørg for, der ikke er alt for meget varme på panden, så dejen bliver bagt igennem og bagepulveret får lov at gøre sin virkning.

_DSC7759

Solbærsirup

  • 100 gr solbær
  • 33 gr ahornsirup

Kom de to ingredienser i en lille kasserolle og varm det forsigtigt op, så bærrene forbliver hele. Smag til, hvis det skal være mere sødt, kommer du blot mere sirup i.

Det smager en lille smule hen af solmodne sommerbær. Altså bare lidt. Og der var lidt tilbage næste morgen, som vi spiste på skyr. Myms.

Prøv det!

Kig dig for, når du går i supermarkedet, vi vil (desværre) så gerne bedrages.

Hav en skøn søndag. Jeg sidder i et fly på vej til Indien og nyder, at Lufthansa (endelig) har fået wifi ombord! Skriv en hilsen, det kunne være så hyggeligt!!

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Læs mere om e-numre her: http://go.tv2.dk/articlemad/id-64834554:det-d%C3%A6kker-enumrene-over.html – der findes også e-numre, som dækker over helt uskyldige ting som f.eks c-vitamin

8 thoughts on “Pandekager med solbærsirup fra 10.000 meters højde”

  1. Du har så evigt ret. Synes nogle gange, at det kan være svært at være forbruger! Men efter hele paleo og LCHF bølgen er jeg i højere grad begyndt at gå efter rigtig mad og forsøger derfor at lave så meget som jeg kan selv. Og til det formål er din blog perfekt – et lille opskriftsarkiv med lækre sager og holdning til produkter:)

    Håber, at du får en skøn tur til Indien!!

    Kh,
    Tanja

    1. Kære Tanja,
      Ja – det kan altså være svært. Og hvorfor i alverden skal det være det?!
      Jeg er så glad for, du kan bruge bloggen til inspiration og madlavning. Det er faktisk også noget af det, jeg selv værdsætter rigtig meget: at jeg nu har mine opskrifter i et anywhere tilgængeligt arkiv.

      Hav en dejlig søndag.

      KH, Mette

  2. Indien, wauw, det lyder fantastisk, tager lige en lille drømmerejse, bare i tankerne…
    Du har så evig ret i dit indlæg, vi skal være vakse ved havelågen, hvis vi ikke skal snydes. Der er så mange, der går vildt meget op i, at det hele skal være økologisk, som om det er lig med sundhed. E-numrene som det skjulte skrammel, men mange overser også det indlysende, slik, chips, kage osv. bliver jo ikke sundt af at være økologisk. Selvfølgelig skal der være plads til det, fanatisme er heller ikke sundt, hvad enten det er økofanatisme eller ej.
    God rejse
    Kh.
    Anne-Marie

    1. Kære Anne-Marie,

      Jeg er nu i Indien med arbejdet, så det er desværre ikke helt så eksotisk, som det lyder 🙂 Men her er skønt, farverigt, varmt og venligt.
      Der er mange måder at se økologi på. For mig er sundt også, at det er fri for sprøjterester, men du har fuldstændig ret, hvis “sundt” er fedt og sukker, så behøver økologisk jo ikke være sundt. Selvom, jeg har hørt et par (amerikanske) eksempler på, at det var tilfældet 😉

      Læs lidt mere om e-numrene her: http://go.tv2.dk/articlemad/id-64834554:det-d%C3%A6kker-enumrene-over.html

      KH, Mette

  3. Jeg er også blevet fælt skuffet over blåbærsiruppen, så den kom kun i indkøbskurven den ene gang 😉 Solbærsirup lyder godt. Jeg kan faktisk bedre lide solbær, de har lidt mere kant end blåbær, der godt kan være lidt ferske, hvis ikke de får lidt medløb.
    Selvfølgelig bør man altid tjekke ‘det med småt’, men E-numre er mange ting, også ganske uskyldige ‘stoffer’, så bare fordi der er E-numre involveret, er det ikke nødvendigvis skidt.

Leave a Reply to Benedicte Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *