Små citronkager med blå birkes og marcipan

Jeg har tidligere fortalt om vores fredagstradition på arbejdet, hvor vi medbringer morgenmad til hinanden.

For nogle uger siden var det min tur igen.

Sædvanligvis medbringer den glade giver altid en form for sødt – foruden brød/boller/rundstykker – også wienerbrød eller tebirkes/frøsnappere. Jeg havde lyst at lave noget anerledes og derfor faldt valget på nogle små (nuttede) minimuffins med citron, birkes og marcipan.

Små, fine, gule halvkugler

Små, fine, gule halvkugler


Hos Emmerys kan man få nogle stærkt vanedannende minimuffins. Det har jeg altid syntes var sådan en fin lille sød afslutning på morgenmåltidet og derfor var mit udgangspunkt, at jeg ville gå efter noget lignende.

Citron og birkes er en klassisk sammensætning i en kage. I Danmark er vi først for nylig begyndt at anvende birkes til andet end som drys på brød og rundstykker, men ses nu også i vores søde bagværk og desserter. Det er som regel de blå birkes, der anvendes, da de simpelthen bliver synlige og giver en sjov effekt i en kage.

Hvordan smager det så at bruge birkes?

Jo, det kan nok bedst sammenlignes med at bruge nødder/mandler. Smagen går i den retning og en let knasende effekt, gør det samme. Jeg kan stærkt anbefale at prøve det. I kombination med citron, får man en mere frisk kage, som egner sig godt til morgen/brunchbordet.

Jeg bagte i nogle små halvkugle-silikone forme, jeg har, men du kan naturligvis bage i præcis, hvad du har lyst til; måtte det være een store kage eller f.eks. muffins i “almindelig” størrelse.

Ingredienser til een stor kage eller MANGE små halvkugler:

  • 300 gr blødt smør
  • 400 gr rørsukker
  • Korn fra 1 vanillestang
  • 4 tempererede æg
  • 400 gr hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1/4 tsk flagesalt
  • Finrevet skal af 2 økologiske citroner
  • Saften af 2 økologiske citron
  • 1 dl creme fraiche
  • 130 gr groftrevet marcipan
  • 50 gr blå birkes

Pisk smør, sukker og vanillekorn til det er lyst og luftigt.

Æggene tilsættes et ad gangen, mens der piskes grundigt efter hvert æg. Tilsæt citronskallen og den revne marcipan. Rør rundt.

Vend melet i sammen med bagepulver, birkes og salt. Tilsæt til sidst skiftevis citronsaft og creme fraiche.

Bag kagerne ved 175 grader i små 10 minutter. Afhængig af din forms størrelse.

Kagen kan naturligvis også bages i en stor springform (26 cm i diameter). Så skal den have 45 – 50 minutter i ovnen.

Da jeg serverede dem på morgenbordet, dryssede jeg i øvrigt også med lidt flormelis-“sne” og friske mynteblade. Det så så fint ud.

Glædelig fredag og hav nu også en rigtig dejlig weekend.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

10 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Marian says:

    Det er da en fantastisk hyggelig morgenmadstradition i har på jobbet. Og hvem der dog bare var din kollega når du bager sådan nogle lækre, små muffins! Hvor ser de gode ud!

    Hav en rigtig god weekend Mette.

    Kh,
    Marian

    • Mette says: (Author)

      Kære Marian,
      Ja – det er en dejlig tradition og skønt at se, hvor forskelligt ting vi tager med.
      Jeg benytter selvfølgelig altid chancen til at prøve ting af til bloggen 🙂
      Også dejlig weekend til jer.
      Kh, Mette

  2. Ida says:

    Lyder nemt og herligt. Er ‘1 dl kogende vand’ = cremefraiche?

    • Mette says: (Author)

      Hej Ida,

      Uha – intet vand, men citronsaft 🙂 Fejlen er nu rettet. Tak for hjælpen!

      God fornøjelse.

  3. Tanja Maria says:

    Mette, for søren. Da jeg læste dit indlæg fredag morgen blev jeg helt ærgerlig over (læs: jeg fik lyst at smage!!), at vi ikke har samme tradition på mit arbejde. Har derfor tænkt mig at bage herligheder til at overraske kollegaerne med mandag morgen! Tror, at citronen bliver byttet ud med lime og så vil jeg i øvrigt prøve at tilsætte hvid chokolade!

    Skønt billede og simpelthen skønt fortalt!

    • Mette says: (Author)

      Hej Tanja,
      Hvor skønt, hvis vi kan inspirere til dit arbejde. Det er faktisk en rigtig god tradition og en god måde at gøre noget for hinanden på. Lime og hvid chokolade vil være fantastiske tilføjelser til de små kager. I mine øjne kan hvid chokolade jo tilsættes til alt og blot give et ENDNU bedre resultat.
      Rigtig god bagning i dag og GLÆD dig til at forkæle din kolleger i morgen på ugens første dag.
      Kh, Mette

  4. Hej Mette!
    Nøj! En opskrift med citron! Jeg elsker alt med citron og har i dag lovet mig selv at jeg ikke vil blogge om flere citronkager i et stykke tid. Men man kan jo blive fristet over evne 🙂 Denne opskrift skal jeg i hvert fald prøve inden længe. Og hvor er det sødt at bage dem som små halvkugler.
    Flot blog du har – og smukke billeder!
    Mvh Ulrika

    • Mette says: (Author)

      Uha – så skal du ikke læse mere på min blog, for jeg elsker også citron!!!!!

      De små kager er virkelig gode. De er svampede, lidt knasende og med en god syre fra citronerne. Dem kan du godt kaste dig over.

      Tusind tak for rosen, det er bare det bedste.

      Nu vil jeg skynde mig over at kigge på din blog!

      Mange hilsner, Mette

  5. Suzanne says:

    Hej Mette,
    Jeg står og skal lave disse skønne kager til mødregruppen i morgen. Er dog lidt forvirret over at der ikke står creme fraiche på ingredienslisten, når du i fremgangsmåden beskriver at creme fraiche skal hældes i skiftevis med citronsaft.
    Håber på et hurtigt svar, så jeg kan nå at lave dem helt rigtigt:)

    Mvh Suzanne

    • Mette says: (Author)

      Så er den på plads. Beklager ulejligheden, Suzanne og tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!