Secret ingredient – en udfordring fra Electrolux: Grøntsagssuppe med lakrids

Electrolux kører i øjeblikket en stor “Secret ingredient” Kampagne.
food-photography-martin-kaufmann-1
Hensigten er at dele tips og tricks til de “små ingredienser,” som kan løfte en hel ret og i den anledning introducerede Electrolux en bloggerstafet, hvor jeg og 7 andre deltager. Følg endelig med på Electrolux´Facebook side.

Nå, men en stafet er jo i sagens natur noget, der går fra en hånd til en anden. Jeg blev udfordret af Andrea fra bloggen “Piskeriset på eventyr” og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke gik og var spændt på, hvad Andrea havde fundet på.

Da den fine pakke ankom, viste den sig at indeholde to bøtter lakridspulver fra Johan Bülow og opgaven: grøntsagssuppe med lakrids.

Personligt synes jeg, det med lakrids har taget lidt overhånd. Når det er sagt, så er jeg selv helt vild med det sorte stads, så jeg følte det absolut ikke som nogen straf.

De næste dage gik jeg og spekulerede på, hvilken grøntsag jeg ville basere suppen på og jeg var omkring alt fra løg, over pastinak til gulerod og græskar! Naturligvis tænkte jeg også en del i grøntsager og krydderurter, der har masser af lakridsnoter i sig, men det gik jo nu væk fra igen. Jeg frygtede det ville blive “for meget.”

food-martin-kaufmann-1
Græskar med appelsin og lakrids i ascendanten

Inden frosten sætter ind gælder det om at spise de græskar, vi kan. Når nattefrosten er gået i gang, er vi overladt til de, der er “overvintrede i supermarkederne.”
Fra Kiselgaarden havde jeg et stort og smukt blåt hokkaido græskar. Græskar i sig selv er lidt fad i smagen og skal have noget kraftigt modspil. Jeg har tidligere hævdet, at den allerbedste kombination til græskar er thaik-ingredienser som citrongræs, ingefær og kokosmælk. I suppen her kommer modspillet fra appelsin og lakrids. Naturligvis spiller hvidløg og chili også en rolle, men det er alligevel de to førstnævnte, der for alvor banker igennem, når suppen kommer i munden.

Andehjerter er en lille herlig og billig ting. Jeg fik for alvor øjnene op for dem, efter at have smagt de grillede udgaver på Kul med teriyakisauce. De skal steges hårdt men kort og så er det en vanvittig lækker topping på f.eks. en græskarsuppe med rålakrids.

Suppen er desuden rigtig god med det andekød, som kan pilles af skroget efter Mortens- og Juleaften.

food-martin-kaufmann-2
Stenhårde græskarbåde på vej i ovnen

Græskarsuppe med ristede andehjerter, parmesan og rålakrids

(Forret eller hovedret til 6 personer)

  • 1 blåt Hokkaido græskar
  • 4 kviste timian
  • Salt
  • Olivenolie
  • 2 skalotteløg
  • 5 fed hvidløg
  • 1 rød chili
  • 1 tsk hønsefedt fra Mik Schack
  • 3 spsk graneddike fra Nordhavns Eddikebryggeri eller almindelig æblecidereddike
  • 12 dl hønsefond – jeg havde kogt en fond til formålet med rigelige mængder fennikelstilke for at fremhæve lakridssmagen yderligere
  • 1 dl creme fraiche 18%
  • 1 appelsin: saft og skal
  • Salt og friskkværnet peber

Flæk græskarret og skrab kerner ud. Skær i tyndere både og læg på en bageplade med bagepapir. Dryp med olivenolie, timiankviste og god salt. Bag i ovnen ved 180 grader i små 45 min, til græskarret er så mørt, det kan blendes.

Lad græskarret køle lidt af, før du skærer kødet fri af skallen og hakker ganske groft.

Snit imens de to slags løg og chili fint og sauter dem i hønsefedt i en stor gryde. Lad dem gerne sautere 10 min, så de trækker en masse smag ud, men ikke tager farve. Hæld eddiken på og lad den koge ind, til den næsten er væk.

Kom græskarkødet på sammen med hønsefonden og lad det koge op.

Blend supper grundigt med en stavblender og passér den gennem en sigte, så den bliver helt ensartet.

Kom creme fraichen i og rør godt rundt.

Smag suppen til med appelsinskal, -saft, salt og peber.

Topping

  • 2 andehjerter per person
  • 1 spsk smør
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 dl creme fraiche 18%
  • 3 spsk græskarkerner
  • 1 tsk hønsefedt fra Mik Schack
  • 50 gr 36 mdrs parmesan høvlet i tynde spåner
  • Rålakrids pulver fra Johan Bülow
  • Citronverbena

Soigner og rens andehjerterne. Du kan evt halvere dem, hvis du synes, så du kan tømme dem for blodrester, selvom der ikke plejer at sidde noget. Steg dem ved hård varme i smør og olivenolie. De skal maks have 30 sekunder på hver side, så de stadig er fine rosa. Lad dem hvile lidt og skær dem derefter i kvarte.

Rist græskarkerner i hønsefedt til de er gyldne og sprøde. Drys med flagesalt og lidt rålakrids pulver.

Anret suppen i dybe tallerkner. De kvarte andehjerter lægges i midten. Der “tegnes” med lidt ekstra creme fraiche, drysses græskarkerner og parmesan på og til sidst lidt citronverbena, til at understrege citrus og lakridsnoterne.
Med en tesi kan du nu forsigtigt drysse rålakrids pulver ud over hele herligheden.

food-martin-kaufmann-3
Og så til den vigtige hemmelig ingrediens – tesien styrer bedre mængderne

Jeg var aldeles tilfreds med resultatet: Appelsin, græskar og lakrids går virkelig dejligt sammen og det var rart med de lækre andehjerter, den salte parmesan og de sprøde græskarkerner. Dén suppe kan jeg godt finde på at lave igen.

Du kan læse om Fjordrejens (her) og Martin fra Rigeligt Smørs (her) udfordringer også.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at udfordre dygtige Lars fra Sjønnes mad. Han fik opgaven at kreere en vegetarret med kål og den skønne (næsten forbudte) burrata.

Hav en dejlig tirsdag.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Hvid tallerken fra stellet Ursula, som nu produceres af Kähler

4 thoughts on “Secret ingredient – en udfordring fra Electrolux: Grøntsagssuppe med lakrids”

  1. Wow, hvor lyder det lækkert! Græskar, appelsin og lakrids var jeg godt nok ikke selv kommet på, men det lyder godt nok som en skøn kombination – og så toppet med andehjerter og en god lagret parmesan… mums!

  2. Spændende ret – elsker også andehjerter (ikke altid lette at få fat i) men havde ikke tænkt på dem som toppings i en lækker suppe 🙂 Skal prøves. Flot ret !
    /Erland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *