Sommermad på alle tider af døgnet: Ristet rugbrød, avocado og pocheret æg

Jeg er vild med pocherede æg og af en eller anden grund, så manifesterer denne lyst sig særligt om sommeren. Dagens lille ret har jeg vist spist 3-4 gange i forskellige varianter i løbet af ugen.

Smuk og nem mad, som kan laves hurtigt
Smuk og nem mad, som kan laves hurtigt

At lave pocherede æg kræver en råvare af høj og især helt frisk kvalitet. Jeg køber altid økologiske æg i supermarkedet, men “produktionsdatoen” kan man aldrig finde ud af, så jeg foretrækker til enhver tid at bruge landæg. Hvis jeg ellers kan få fat i dem. Desværre er der ikke mange gårdsalg i Kongens Lyngby, så når vi besøger min mor i Jylland, er det ofte med æg i bagagen på vejen retur.

Jeg har – via Instagram – fået opsnuset denne helt fantastiske æggemand, som bor ganske tæt på min mor. Her er systemet enkelt; æggene sorteres i kurve efter hvilken dag, de er lagt. Kurvene står i kronologisk rækkefølge med de nyeste forrest. Store æg koster 2 kr, små æg koster 1 kr.

SÅ simpelt kan det gøres!

Nå ja – og så går hønsene selvfølgelig frit rundt, spiser økologisk korn og har, hvad man vist kan kalde, et skønt hønseliv.

Hurra for sociale medier!

Morgenmad, frokost, snack eller let aftensmad til 2 personer

  • 1 avocado
  • 1 fed finthakket hvidløg
  • 1 spsk citronsaft
  • 2 helt friske æg
  • koriander eller anden krydderurt (hvis du synes, koriander smager af sæbe)
  • 2 tykke skiver rugbrød
  • 4 radiser i tynde skiver – det gøres nemmest på mandolin eller med en kartoffelskræller. Læg evt strimlerne i isvand, så de bliver helt sprøde. Du kan også bruge gulerod, agurk, asparges eller helt undvære.
  • evt lidt olivenolie
  • evt lidt lys eddike

Skær avocadoen i mindre stykker og bland den med hvidløg og citronsaft. Smag til med salt og peber.

Pocher æggene, som du plejer eller brug den metode, som jeg er begyndt på:

Tag en lille skål, kaffekop eller ramekin beklæd den med et stykke plastikfilm og slå ægget ud i koppen. Du kan evt pensle filmen med lidt olivenolie, men det er strængt taget ikke nødvendigt. Nogle gange giver jeg også et par dryp lys eddike, men det er helleri kke nødvendigt med denne metode.

Saml filmen i toppen og snor den godt rundt. Du kan vælge at lukke med en elastik også, men det er (heller ikke) nødvendigt.

Gentag med det andet æg.

Pocher æggene i 3-4 minutter alt afhængig af størrelse og hvor smilende, de skal være.

Metoden er tyvstjålet fra Nomas første kogebog: “Noma – Nordisk mad”. Det virker hver gang og du får et æg, som er væsentligt pænere og nemmere at anrette.

Grill to stykker rugbrød. Enten på en grillpande eller i brødristeren. Hvis kalorier er lige meget, kan du smøre med smør først.

Læg brødet på en tallerken. Top med avocado, som gerne må mose lidt ud, herefter ægget og til sidst radiser og koriander.

Drys med flagesalt og kværnet peber og evt et par dråber god olivenolie.

Sidste sommer lavede jeg også en simpel ret med pocheret æg og gode tomater, som kan spises både til morgenmad, frokost eller aften.

God søndag.

Mange hilsner, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *