Citronis og -mazarin

Med 2 kg citroner i frugtskålen ville jeg gerne lave en dessert med ……. citron.

Den sylige smag af citron er så forfriskende ovenpå en middag og nå ja, så har jeg jo også tidligere skrevet om, at citronen er påskens frugt.

I det seneste nummer af Smag og Behag blev jeg inspireret af månedens talent Casper Sabinsky, som lavede en Påskedessert med citron, passion og havtorn.

Jeg ville gerne bevare smagen og desserten helt enkel, så jeg gik efter at udelukke de andre frugter og nøjes med citron.

Citronmazarin

  • 80 gr marcipan
  • 80 gr sukker
  • 80 gr blødt smør
  • 80 gr æg – svarende til 2 små æg
  • 27 gr mel
  • Skal af 1 citron
  • 20 gr citronsaft

Marcipan, citronskal og sukker røres godt sammen med det bløde smør. Æggene tilsættes lidt af gangen og til sidst mel samt citronsaft.

Dejen fordeles i smurte forme. Jeg har nogle fine – næsten æggeformede – silikoneforme og mængden passede præcist med 9 stk kager. Der er jo ikke bagepulver i dejen, så forvent at størrelsen svarer til den mængde dej, du kommer i formen.

Bages ved 175 grader i ca 25 minutter eller til let gyldne.

Citron-vanille is

  • 200 gr mælk
  • 350 gr piskefløde
  • 110 gr sukker
  • 1 vanillestang
  • saft af 1 citron
  • skal af 2 citroner, fintrevet (helt fint!)

Mælk, piskefløde, citronsaft, vanillekorn, den tomme stang og halvdelen af sukkeret koges op. Pas på det ikke brænder på! Gryden tages af varmen. Det resterende sukker og æggeblommerne piskes godtsammen og røres i flødeblandingen sammen med skal og saft af citroner. Retur på blusset og varm langsomt op til 80 grader, så den legerer.

Kør på ismaskine.

Placer en mazarin på en tallerken og lav en fin kugle is, som du placerer ovenpå. Pynt meget gerne med en spiselig blomst. Her er det en lille hornviol fra altanen.

Så er en dejlig forårsdessert klar.

Martin syntes, isen smagte af koldskål og det er bestemt heller ikke forkert med både vanille og masser af citron.

Rigtig god appetit.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *