Verdens bedste (og nemmeste) pandekager

Jeg har tidligere skrevet en hyldest til Christa Alstrup. Retteligt burde dette imidlertid være hyldesten, for der er ingen andre af Christas opskrifter, jeg har lavet så ofte som denne.

Der er tale om en grundopskrift på pandekager. På de fineste og mest tynde pandekager, man kan forestille sig.

Der skal bages mere end en enkelt portion for at få en rigtig Rasmus Klump stak

Du kan udelade sukker og vanillesukker, og i stedet tilføje hakket spinat eller persille samt lidt salt og peber, hvorefter du har de bedste lysegrønne madpandekager.

Jeg tror, årsagen, til at jeg har lavet denne opskrift så tit, er, at den er så vanvittig nem at huske (2-2-2). Af følgende portion får du 8-10 pandekager afhængig af

  • 2 dl mel
  • 2 æg
  • 2 dl mælk
  • 30-40 gr smeltet smør – smelt smørret på den pande, som du efterfølgende steger pandekagerne på. Så behøver du ikke vaske den af
  • 1 spsk hjemmelavet vanillesukker
  • 2 spsk rørsukker

Æggene røres ud i melet med en gaffel, til massen er fuldstændig glat og homogen. Det er en meget stiv masse, men denne fremgangsmåde bruges for at undgå, der kommer klumper i dejen.

Lad dejen hvile lidt. Gerne op til en halv time.

Tilsæt nu mælk lidt efter lidt og sørg for at piske rigtig grundigt, så dejen bliver rørt helt ensartet og glat. Tilsæt de to slags sukker og det smeltede smør.

Smag på dejen, så du er sikker på, den er sød nok og ikke smager for meget af “mel”.

Bages ved mellem-høj varme og siden der er smør i dejen, så behøver du ikke komme smør på panden. Hæld en stor skefuld dej på midten af panden og sving panden godt rundt, så dejen fordeler sig og du får en fin tynd pandekage. Hæld hellere lidt for lidt dej på panden til at starte med og fyld op med lidt ekstra dej, hvis der bliver “huller”.

Jeg serverer som regel mine pandekager med en frisk frugtsalat (evt m lidt finthakket mynte) og ahornsirup.

Sidst men ikke mindst, er jeg nødt til at gøre en lille reklame for “Vitamin Container Bowl” fra Muuto designet af Ole Jensen.

Her i huset har vi nogle allergier, vi skal tage hensyn til og med denne skål, er der mulighed for at komme “problembørnene” i de separate “skåle” og på den måde sikre, at den allergiske ikke bliver udfordret yderligere og resten af selskabet stadig kan nyde f.eks nye grønne ærter, kirsebær, nødder/mandler osv.

Regnvejret truer udenfor……Skal du have pandekager i eftermiddag?

Hav en rigtig dejlig søndag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

8 thoughts on “Verdens bedste (og nemmeste) pandekager”

  1. Vi laver pandekager mindst 2 gange om ugen..men af den sunde, tykke slags.., og F sukker og sukker efter pandekager som dine. Hvis vejrudsigten holder og weekenden igen byder på regn og gråvejr, så forkæler jeg ham, og de små med en ordentlig omgang af disse:)-De skal vidst være glade for jeg følger med her, for efterhånden er de blev godt forkælet af dine retter, frem for mors sundhedshelvede..

    1. Det er jeg rigtig glad for at høre og bliver det alt for usundt, kan du true med lidt kål 🙂

  2. Jeg har lige lavet den her opskrift til min familie.. Dejen blev alt for tyk, så jeg blev nødt til at hælde omkring 1½ dl ekstra mælk, og så synes jeg bare de var ALT for søde.. Så det var desværre lidt en skuffelse og bestemt ikke de bedste pandekager jeg har smagt :/

    1. Hej Emilie,
      Det er jeg virkelig ked af at høre. Det er nok en af mine mest gennemprøvede opskrifter, så jeg gad nok vide, hvor det er gået galt?!
      Kan æggene have været meget små?
      Melet af en anden beskaffenhed?
      Jeg håber ikke, det har skræmt dig helt væk fra bloggen. Det ville være så ærgerligt.
      Hav en god weekend.
      Mange hilsner, Mette

  3. Har lige prøvet denne opskrift og må indrømme at jeg smed dejen ud.
    Efter at ha’ blandet de 2 æg i melet, kunne jeg på ingen måde få en homogen masse. Prøvede at blande 1 ekstra æg i uden held. Er nu gået tilbage til min vante opskrift.

    1. Hej Mikkel,

      Det er jeg rigtig ked af at høre. De første par gange, jeg fulgte fremgangsmåden, synes jeg også, det var svært, for det er – som jeg skriver – en meget tung dej, der kommer ud af æg og mel alene. Desuden er det umuligt at røre med andet end en gaffel, hvis man skal have nogen som helst chance for, at det bliver rørt sammen til en dej. Og det kræver også lidt “overarme.”

      Opskriften har fulgt mig i mange år og jeg har videregivet den et utal af gange. Så den må siges at være gennemprøvet.

      Men når alt kommer til alt, så er det nogle gange dét, man kender, som virker bedst 🙂

      Jeg håber ikke, du er blevet afskrækket til aldrig nogensinde at bruge mine opskrifter igen!

      Hav en dejlig dag.

      Mange hilsner Mette

Leave a Reply to Vibeke Lentz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *