Relaunch: The new Umami

Selvom det går hen og bliver lidt i omvendt rækkefølge, så skal du alligevel høre, hvordan jeg mødte Pepi Anevski, som jeg skrev om i sidste uge.

Lækkert indgangsparti på Umami
Lækkert indgangsparti på Umami

Det hele startede med, vi blev inviteret til fest og middag på Umami i forbindelse med lanchering af deres nye koncept: “Det nye Umami”.


Umami har lige som en række af byens øvrige restauranter valgt at ”at skrue lidt ned” og tilbyde mindre retter til en mere fordelsagtig pris. Således koster hver ret på kortet nu 120 kr.

Ja, man kan næsten vælge at bruge det populære “bistro” ord, hvilket også harmonerer fint med Umamis japansk-franske koncept.

Naturligvis kan man (stadig) vælge at gå ”all-in,” med omakase menuen på 6 retter til 650 kr, men også her er prisen reduceret i forhold til tidligere.

Derudover ligner Umami sig selv.

Restaurantens indretning er uændret
Restaurantens indretning er uændret

Det er Orbit Design, som har tegnet og skabt restauranten og dens visuelle identitet i tæt samarbejde med grundlæggerne Jesper Boelskifte, Francis Cardenau og Erik Witting, der tilsammen ejer Copenhagen Concepts, som også tæller MASH restauranterne og Le Sommelier.

Der er ingen tvivl om, at inspirationen er fra New York og Umami er nok en af de mest gennem-designede restauranter i København. Her er ikke kun tænkt i indretning, men hele den visuelle identiftet medvirker kraftigt til, at hele “designindtrykket” fremstår utrolig stærkt.

God soya
God soya

Umami, som nu er åbent på sit 8. år er blevet en klassiker i det københavnske by- og natteliv, hvor den komptente cocktailbar (som snart har nået 100.000 mærket i den populære cocktail “Ginger passion) og det lækre japanske-franske fusionkøkken har bevist sit værd med det evige fokus på og søgen efter rigtig gode råvarer og innovativ tilberedning kombineret med det klassiske franske køkken.
Sushi forberedes i køkkenet
Sushi forberedes i køkkenet

Restauranten er kendt for at lave noget af den bedste sushi i København og således kommer vi tilbage til Pepi.

For siden åbningen af “Det nye Umami” er Pepi blevet kåret til verdens mest kreative sushikok. Det var køkkenchef Christian Paradisi, som denne aften stolt fortalte, hvordan Umami nu kunne stille med en kompettant i denne – inden for faget – så vigtige konkurrence.

Åbningsmiddag for “Det nye Umami”

Vi startede i baren med at få et par af de cocktails, som Umami er så kendt for.

Efter indtagelsen af den første, fik Martin mig overtalt til at køre (bilen) hjem, så hvis du vil læse noget om vinene denne aften her på bloggen, så er jeg nødt til at skuffe dig. Til gengæld kan du læse med hos Rasmus eller Mira, som foruden Emilie og Lise fra Gane og gaffel, også var med til dette dejlige arrangement.

Aftenens aperitif var kønsbestemt og således fik kvinderne en cocktail med rabarber, stevia og vodka, mens herrernes var mindre sød og med bla citrus i stedet. Drinksene var som en rigtig fin gimmick serveret i små flasker med sugerør.

En tøsecocktail
En tøsecocktail

Kingfish sashimi og ponzu

Første ret var en fin servering af kingfish sashimi.

Sashimi af kingfish med daikon og ingefær
Sashimi af kingfish med daikon og ingefær

Smukke ensartede skiver kingfish med ponzu (japansk citrussauce) på hvid soya til. Desuden lidt syltet daikon med chili og frisk ingefør. Begge dele skulle røres ud i ponzu saucen og gav den ferske og neutrale fisk et frisk modspil. Særligt den fintrevne ingefær synes jeg var et hit.

Hummer tempura

Næste ret var i udseende mere spektakulær.

Sort tempura af hummer
Sort tempura af hummer

Tempura på hummer lyder allerede godt, men som om det ikke var spræl nok, så var tempuraen farvet sort med hummerblæk og stod i skærende kontrast til en grøn creme på brøndkarse og tynde skiver rå porre. Lidt knas i form af dehydreret soya.

Personligt ville jeg hellere have haft noget mere syrligt til den fede hummer end de stærke, let-bitre porreskiver, men den knasende soya var jeg meget begejstret for.

Og ja, så er hummertempura bare lækkert.

Iberico med vagtelæg

Næste ret rangerer højt på min personlige hitliste over aftenens retter: Nakkefilet af Iberico gris med vagtelæg, syltet skalotteløg, løgpure, tang, sprød soya og vagtelæg.

Kødet var smørmørt og med en fantastisk smag. Det er først fornylig, jeg har smagt Iberico gris som andet en (vidunderlig) skinke, men hvis du nogensinde kommer i nærheden af at kunne købe sådan noget kød fersk, så prøv det endelig.

De smilende vagtelæg tilførte en virkelig god cremethed til retten og med det søde fra løgene, salte fra den sprøde soya og den udtalte umami-smag fra grisen, kan retten virkelig godt i spænd.

Iberico gris med løg, tang og vagtelæg
Iberico gris med løg, tang og vagtelæg

Onglet

Middagens fjerde ret var den franske udskæring onglet (fra okse), som på dansk har det lidet flatterende navn “nyretapper.” Det er ikke desto mindre et ufatteligt velsmagende stykke kød og det første virkelig tydelige “bistro præg” på menuen. Enhver parisisk bistro har onglet på menukortet.

Her blev kødet serveret perfekt stegt med en mayo på kinesisk purløg (mild smag af hvidløg) , sprøde kartoffelkroketter på søde kartofler og ligeledes chips på søde kartofler.

Den karakteristiske hvidløgssmag fra det kinesiske purløg harmonerede vældig fint med de søde kartofler, også selvom mayoen var til den bitre side og smukt akkompagnement til de gode kød.

Onglet med kinesisk purløg
Onglet med kinesisk purløg

Sushi

Selvfølgelig kommer vi ikke uden om sushi på sådan en aften. Det er – som allerede beskrevet – et af Umamis virkelig stærke kort.

Sushi - det salte køkkens sidste servering
Sushi – det salte køkkens sidste servering

Denne aften fik vi dorade med finger lime, tun, gunkan med gulerod og hummer, foie gras med daikon og teriyaki samt uromaki med stenbiderrogn, laks, avocado og agurk.Så var jeg helt i himlen! Særligt den frække variation med foie gras og kinaradise var helt formidabel. Hvis man kan lide foie gras, så vil jeg på det varmeste anbefale at prøve denne gunkan!

Hummergunkan forberedes
Hummergunkan med gulerod forberedes

Og så er det i øvrigt en superfin detalje at bruge grøntsagsbånd fra f.eks. gulerod og kinaradise til gunkan i stedet for tang. Godt tænkt. Til sushien fik vi (selvfølgelig) serveret sake og selvom jeg også her sprang over, så var jeg alligevel imponeret over Lau Christian Thorns, som er Umamis restaurantchef, præsentation og viden om saken. Vi fik serveret en Junmai Ginjo-shu, der er karakteriseret ved, at riskornene, som vinen er lavet på er meget fint polerede og kun 55% af det oprindelige korn er tilbage. Saken lagrer desuden længere ved lavere temperatur, hvilket udvikler en let, frugtig, sødlig og mere raffineret smag.

Sidst men ikke mindst skal og MÅ det fremhæves, at sushien på Umami serveres med den lækreste hjemmesyltede ingefær (ikke noget mærkeligt lyserødt farvestof her) og friskrevet wasabi. Det er så små detaljer, der løfter sushien op i en helt anden liga end byens øvrige.

Sprødt, sødt, koldt og chokolade

Aftenens dessert var en kombination af chokoladeganache med figner (friske og pure på tørrede), is på sanchobær (som er det, der senere bliver til szechuan peber) og de små kager yatsuhashi, som er lavet på rismel samt lidt havtorn.

Figner, sanchobæris og chokoladecreme
Figner, sanchobæris og chokoladecreme

Desværre var det ikke nogen dessert, som efterlod et stort indtryk. Kagerne var seje og lidt sprøde, men smagte ikke af meget. Chokoladecremen var fin, men de optøede, vandede, bitre havtorn passede slet ikke ind.

Anyways, hele middagen efterlod stadig et virkelig stærkt indtryk og gav en god indsigt i Umamis styrker og fokos på de gode råvarer.

Siden Pepi har vundet verdensmesterskabet er hans vindersushi “The first sunlight across the seasons” desuden blevet tilføjet Omakase menuen.

Pepi serverer "forår"
Pepi serverer “forår”

Du kan følge med i hverdagen samt nye arrangementer på Umami her: http://www.facebook.com/restaurantumami.

Tusind tak for en virkelig dejlig aften!

Cool eksteriør
Cool eksteriør

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

5 thoughts on “Relaunch: The new Umami”

  1. Fin gennemgang – det gad vi godt prøve ! ELSKER en masse små retter – ser ud til at være super kvalitet (flotte billeder)

    /Erland

    1. Hej Erland,
      Det er en helt anden oplevelse end de nye nordiske restauranter men råvarekvaliteten og tilberedningen er altså i orden!!
      Ros bringes straks videre til fotografen.
      /M

  2. Kære Mette

    Dejligt at se din udlægning af aftenen på Umami. Man skal vist anstrenge sig meget for at kunne påstå, at vi er uenige om helhedsindtrykket af Umami 🙂

    Flotte billeder som altid.

    Alt godt
    Rasmus

    1. Kære Rasmus,
      Ja, du har helt ret. Alligevel synes jeg, det er sjovt at se, vi observerer lidt forskelligt og lægger også uens vægt 🙂
      Martin bliver glad for feedback!
      Kh, Mette

  3. Hej Mette,

    Deres nye koncept ser da rigtig lækkert ud – og lokalerne ret hyggelige? 🙂
    Hvor mange retter vil du i øvrigt sige der skal til for at blive mæt, hvis man vælger a la carte?

    Bedste hilsner
    Mikkel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *