Naanbrød, version Mette

For hvad, der næsten er en menneskealder siden, udkom Mette Sia Martinussen med en kogebog, der hedder “Mettes gæstebud“.

Jeg følte dengang, at den bog kaldte på, at jeg havde den i min – på det tidspunkt – spirende kogebogssamling. Men jeg var studerende og syntes, det var en stor udskrivning, så det var ikke før Juli 2002, at jeg fik bogen af den dejligste veninde. 

Billeder fra en dejlig søndag med besøg og blog-materiale-produktion

Og den kogebog har siden fulgt mig i tykt og tyndt.

Det er faktisk en af mine yndlings.

Pudsigt nok har den ikke særlig mange kaffepletter og slet ingen brændemærker, selvom den har været med vidt omkring.

Grundlaget for bogen var, at Mette sammen med en flok kreative kokke drog rundt i det danske sommerland i en ombygget HT bus og besøgte dygtige producenter og lavede den dejligste mad, som blev serveret i et stort telt for de sødeste gæster.

Desværre er det eventyr længe forbi og ingen har siden gentaget den fantastiske ide. Men hvem ved? Måske kommer det en dag.

Mette har i dag kastet sig over andre spændende projekter, først var det 1. th., hvor der blev serveret middag, som var man gæst hjemme hos Mette selv, derefter var det Madeleines Madteater og nu er det sørme teater igen, men denne gang sammen med Det Kongelige Teater i “forestillingen” Sommos.

Mettes små naanbrød, har jeg bagt utallige gange. Det er et fantastisk lille kuvertbrød og selvom det måske er begrænset, hvor meget det reelt minder om de “rigtige” indiske naanbrød, så smager de altså vanedannende godt!

Naanbrød 

Dette var den mest seriøse opstilling, vi lavede

Opskriften udemærker sig ved, at den er noget af det mest præcise, jeg nogensinde har arbejdet med til brød, så hvis du i det følgende undrer dig over mængderne, så er den altså god nok!

  • 7 gr gær
  • 4.5 cl mælk, lun
  • 1 tsk sukker
  • 1 spsk yoghurt
  • 0,5 æg
  • 0,5 tsk salt
  • 10 gr smeltet smør
  • 125 gr hvedemel
  • smeltet smør til pensling
  • 1 fed hvidløg
  • jomfru i det grønne og/eller sesam (hvid eller sort, du bestemmer)

Rør gær ud i mælk og tilsæt derefter sukker, yoghurt og æg. Rør godt og kom derefter salt, mel og smør i dejen. Ælt dejen grundigt i ca. 10 minutter og lad den hæve lunt ca 30 minutter.

Tænd ovnen på 250 grader.

Tril dejen til små kugler – ca. størrelse som valnødder – og lad dem hæve i yderligere 10 minutter. Kom godt med mel på hænderne og tryk dejen ud til små flade brød, gerne lidt dråbeformede. Pensl brødene med smør og drys med hvidløg. Bag i ca 5-6 minutter og pensl igen med smeltet smør efter bagning og drys med jomfru i det grønne.

Jeg har utallige gange glemt det sidste trin og i stedet drysset frøene på og så bagt. Det sker der absolut intet ved.

Så har du nogle fine små brød, som du f.eks. kan servere med en dejlig ramsløgpesto til og kalde det en snack. Eller tilbehør. Det bestemmer du selv.

Snip-snap snude!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

 

 

 

3 thoughts on “Naanbrød, version Mette”

Leave a Reply to Kristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *