Sommergrønt med mormordressing og bær

Jeg har lavet den før den gode mormordressing, som er så fantastisk til at give lidt syre og fedme til en salat, som kan bære det. Dvs en salat, som i forvejen ikke indeholder fede elementer som ost, avocado eller lignende.

Smuk salat med de ingredienser, du har ved hånden
Smuk salat med de ingredienser, du har ved hånden

Oftest vil det være en salat med rent bladgrønt og det er sikkert også sådan, de fleste af os husker den fra vores Mormor: almindelige, grønne salatblade (fra haven) med den hvide dressing, som hurtigt blev rørt sammen i en kaffekop.
Sidst havde jeg gang i ukrudtet og alle de nye spirer. Dem kan man såmænd sagtens finde endnu, men man kan også kaste sig over de nye lækre grøntsager og med en tyndskræller give dem en kærlig omgang

Den HELT klassiske mormordressing er bare fløde, lidt syre i form af eddike eller citron samt sukker, salt og peber. Jeg har skelet til Meyers bog Salatværkstedet, som jeg tidligere har rost, og tilføjet desuden citronskal og en lille smule hvidløg. Det giver lidt kant, som jeg synes klæder salaten ufattelig godt.

Du kan bruge de grøntsager, du har. Jeg er gået lidt tungere til værks her og på den måde, bliver det en ganske mættende salat, så kartofler, pasta, brød eller lignende er ikke nødvendigt. Et godt stykke fisk, kylling eller kød og du har et dejligt måltid. En god pølse vil faktisk heller ikke være tosset til.

Jeg troede, jeg også havde lidt friske ærter i køleskabet den dag, jeg lavede salaten. Det var ikke tilfældet, men hvis du alligevel skal ud at købe ind, så tag lidt ærter med. De gør sig så godt og smager helt vidunderligt.

Salat til 3-4 personer

  • 3 gulerødder
  • 1/2 spidskål
  • 1/3 agurk
  • 3 stængler bladselleri
  • 1 håndfuld friske brombær, hindbær eller blåbær kan selvfølgelig også bruges. Når sæsonen for friske bær er slut, bruger du bare æbler eller pærer i tynde både
  • Purløg klippet groft
  • Frisk estragon
  • Blomsterkarse
  • Kronblade af chokoladeblomst, dahlia, morgenfrue eller andre spiselige blomster

Mormordressing

  • 1/2 dl piskefløde
  • 3 spsk citronsaft
  • 2 tsk rør- eller palmesukker
  • 1/2 tsk finthakket citronskal
  • lidt finthakket hvidløg
  • flagesalt
  • friskkværnet peber

Alle ingredienser røres godt sammen. Dressingen skal tykne let, men det sker helt automatisk, når fløde og syren/citronsaften røres sammen. Husk at smage dressingen til.

Læg de høvlede grøntsager ud på et stort fad. Dryp med dressingen, drys med krydderurter, blomsterblade og bær.

God appetit.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *