Smagen af Marrakesh: Mandel-polenta kage med appelsin, pistacier og rosensirup

Okay, jeg lovede i mandags, at jeg ville skære ned på kål og kage. Men nu er der gået 6 dage og det ER faktisk weekend, så nu kommer der en kage.

Den færdige kage pyntet med appelsinskal, tørrede rosenblade og grofthakkede pistacienødder
Den færdige kage pyntet med appelsinskal, tørrede rosenblade og grofthakkede pistacienødder


Det hele startede med en fødselsdag i sommer. Min. Rund.

Martin gav mig en vidunderlig gave i form af en ferie til Marrakesh. Den kommer du til at høre mere om.

Vi tog afsted i starten af December og jeg forelskede mig straks i de skønne smagskombinationer, som er så kendetegnende for dét køkken.

Vidste du, at Marokko producerer MANGE roser og det ses tydeligt i Marrakesh og appelsinerne var lige modne, da vi var der. MUMS. Du skal udholde mange tajine-opskrifter i den kommende tid. Jeg siger det bare.

Men først kage.

En rigtig lækker kage, som er saftig, sød, krydret og med syre fra appelsin og svage krydderier. Der er ingen gluten, det er bare polenta og mandelmel. Du skal være lidt varsom med, hvilken polenta du bruger. Den må ikke være for grov, så bliver der simpelthen for meget at “tygge” i.

Polenta kan godt være vanskeligt at bage med og man risikerer en tør kage. Siruppen, der skal hældes over kagen her, når den er bagt er med til at give en saftig og god kage.

Ingredienser til rosensirup
Ingredienser til rosensirup

Jeg har længe haft rosenvand stående i skabet, som jeg har købt i Paris (Skøn forretning, check den ud, hvis du kommer til Paris og også Aesop lige overfor). Det er sådan et lækkert produkt fra økologiske Steenbergs. Den fandt jeg endelig en anledning til at bruge.

Mandel-polenta kage med appelsin, pistacier og rosensirup

(Kage til 6- 8 personer)

Selve kagen

    • 1 tsk stødt kardemomme
    • 225 gr mandelmel
    • 100 gr polenta
    • 1 stor tsk bagepulver
    • 225 gr rørsukker
    • 225 gr blødt smør
    • 3 store æg
    • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
    • 1 tsk vanilleekstrakt

Rosensirup

    • Juice af 2 appelsiner
    • 3 spsk honning, gerne Helt honning med kanel
    • 2 tsk rosenvand, jeg bruger den økologiske fra Steenbergs, som jeg købte sidste år i Paris (af alle steder)

Pynt

    • 50 gr grofthakkede pistacienødder
    • Revet skal eller julienne af 1 økologisk appelsin
    • Evt. lidt tørrede rosenblade

Tænd ovnen på 180 grader.

Bland de tørre ingredienser: kardemomme, mandelmel, polenta og bagepulver.

Smør og sukker piskes sammen i en skål til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggene et af gangen og rør grundigt imellem hvert.

Vend de tørre ingredienser i med en dejskraber sammen med appelsinskal, vanilleekstrakt. Rør endelig ikke dejen for meget, men nøjes med at folde den forsigtigt sammen.

Hæld dejen i en smurt eller bagepapir-beklædt form på ca 20 cm i diameter.

Bag kagen i ca 40 minutter, til du kan stikke en strikkenål i dejen og tage den op igen, uden der er ubagt dej på den.

Kom alle ingredienserne til siruppen i en kasserolle og kog den op. Lad siruppen koge lidt ind, så den tykner til ….. en sirup.

Siruppen hældes over
Siruppen hældes over

Prik en masse små huller i kagen med et træspyd, når den er kølet af og dryp halvdelen af siruppen metodisk ud over hele kagen. Drys med pistacienødderne, appelsinskallen og derefter den resterende sirup. Til sidst drysses med tørrede (eller friske, når den sæson kommer) rosenblade.

Vær grundig med at få hældt sirup over hele kagen
Vær grundig med at få hældt sirup over hele kagen

Server gerne kagen med lidt creme fraiche eller drænet yoghurt. Syren klæder den søde kage.

Kagen har jeg desværre ikke selv fundet på, den kommer fra den meget dygtige Donal Skehan (en 26-årig, irsk madskribent, som figurerer flittigt på TV og har udgivet 3 bøger. SÅDAN. Så kan vi andre bare komme ind i kampen!)

Til gengæld fandt jeg selv på det perfekte match til kagen. NUTE organic er et nyt te-mærke fra Chokoladekompagniet og en af de skønne, innovative varianter er en hvid te med rose og solbær. Det er sådan en fin og blid te: “rose & berry”, som leder tankerne hen på sommer – også når sneen daler udenfor.

Det perfekte match: rosente fra NUTE og et stykke af den gode kage
Det perfekte match: rosente fra NUTE og et stykke af den gode kage

Jeg har i øvrigt lyst at købe hele sortimentet af teerne. Ikke nok med, at der er tænkt i nye og anderledes smagsprofiler, teen er økologisk og så kommer den i de lækreste dåser og noget af det bedste nye mademballage-design, jeg har set i 2013.

“Tekruset” er i øvrigt de skønne Tumbler-glas fra Riedel. De tåler sagtens det varme vand og jeg nyder at drikke så god te af et dejligt glas, der i kvalitet matcher indholdet.

Det allerallersidste, som jeg er nødt til at kommentere på også, er min højt skattede kande fra stellet Ursula. Royal Copenhagen stoppede med at producere stellet for flere år siden, men nu har Kähler købt rettighederne og relancerer stellet. Det vil være til salg fra medio April. Hurra, en skøn nyhed!
Jeg elsker de klare farver og organiske former. Stellet er opkaldt efter sin formgiver Ursula Munch-Petersen.

Læs et spændende 75 års fødselsdagsportræt af Ursula her.

Slut her fra. Over and out!

Glædelig lørdag til dig.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr:

Kagefad fra Broste

Træske fra 33 Rue Majorelle, Marrakesh

Gul kande fra Ursula

Variabel bageform fra Kunst og Køkkentøj

Teglas og vase fra Riedel

Tesi fra Kunst og Køkkentøj

Tallerken fra Ole, Royal Copenhagen

Teske fra Ikea

 

4 thoughts on “Smagen af Marrakesh: Mandel-polenta kage med appelsin, pistacier og rosensirup”

  1. Sikken smuk kage! Det er jo lige en kage for mig der kombinerer roser og dejlig sød kage! Glæder mig til at læse om dine oplevelser fra Marrakech. Billederne på Instagram var i hvert fald virkelig smukke! Jeg får desværre ikke bagt særlig meget for tiden, eller jo jeg bager jo altid. Men jeg har ikke tid til at blogge i øjeblikket, fordi jeg har så meget at se til på arbejde. God weekend! Jeg håber din byder på kage? 🙂
    Kh Ulrika

    1. Det har jeg slet ikke tænkt på, Ulrika, men du har da fuldstændig ret!!!! Du må altså holde et par af de robuste roser sprøjtefri i år, så du kan strø om dig med de skønne, aromatiske blade 🙂
      Dejligt at høre med billederne fra Marrakesh, det var så sanselig en ferie! Også god weekend til dig! Jeg tror ikke, det bliver til kage-bage-projekter her i weekenden. Nu får vi se.
      Skal du bage?
      Kh, Mette

  2. Ja, du har ret med hensyn til at holde et par roser sprøjtefri i år. Det kunne være sjovt at lave rosensirup selv mm. og ikke mindst pynte kager med masser af rosenblade!!
    Vi besøger min far i weekenden, men jeg har arbejde ( læs: violinen) med 🙁 Har så frygteligt meget, at øve på for tiden!
    Men istedet for at bage tager vi nu en rask gåtur forbi hos Lagkagehuset og køber nogle store lækre fastelavnsboller! 🙂 Det er en ok erstatning for hjemmebag 😉
    Kh Ulrika

    1. Jeg skal afgjort have lavet en masse med hybenroser i år. Tiden smuttede for mig sidste år, så det blev ikke til noget! Hvis du har nogle skønne aromatiske historiske eller engelske roser, så prøv at lade en busk være og leg m den i køkkenet. Kunne være nogle sjove eksperimenter. Jeg har lige prøvet at google lidt og der kommer nogle vanvittig smukke ideer og billeder frem 🙂
      Ja, det er irriterende, som det der arbejde nogle gange kan tage så meget af ens tid! Jeg håber, I får hygget lidt alligevel og fastelavnsboller er bestemt ikke en dårlig ting.
      Rigtig god weekend!
      Kh, Mette

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *