Litchi og jomfruhummer

En af de første opskrifter, jeg lavede, da bloggen var helt ny, var en gengivelse af Kiin Kiins klassiker: Pomelosalat med tigerrejer. Den har jeg nu arbejdet videre med og i weekenden blev den fornyet med jomfruhummer og litchi.

_DSC5691

Jeg har længe tænkt på en opdatering til denne opskrift, fordi salaten smager så ufattelig godt og i den grad sætter smagsløgene i gang i starten at måltidet. Men jeg har et problem med de to primære ingredienser: tigerrejer og pomelo. Først og fremmest tigerrejerne, som oftest dyrkes under nogle meget kummerlige og uetiske forhold. Du kan læse meget mere her og kan måske også erindre op til flere udsendelser og billeder fra TV af udtørrede vietnamesiske jordhuller, som må ligge golde hen i adskillige år efter den intensive dyrkning af tigerrejer.

Pomeloen kommer – næsten altid – fra Kina. Jeg har et par enkelte gange set den fra Israel, men kineserne har fået øjnene op for, at vi er vilde med den i Europa og ja, jeg bryder mig ikke om de omfattende mængder af sprøjtemidler, som bruges i den konventionelle grøntsagsproduktion på de kanter. Jeg har et par ganske sjældne gange været heldig at finde økologiske pomelo, men det er ikke sket tit.

Nå, men hvad så i stedet?

Jo, i lørdags hentede vi Martins far i lufthavnen. Han bor i Thailand på en ejendom med en stor, dejlig, 100% økologisk have og havde bla. medbragt de skønneste litchier fra haven og masser af citrongræs.
_DSC5614
Fra Skagenfood havde jeg danske jomfruhummerhaler i fryseren, så pludselig var alternativet klart. Litchi istedet for pomelo og jomfruhummerhaler fremfor tigerrejer.

Og retten blev simpelthen så lækker. Litchierne havde en anelse mere syre end pomeloen, hvilket gav et rigtig fint modspil og friskhed til de sødlige jomfruhummere og i det hele taget var smagssammensætningen endnu bedre end i den oprindelige version.

Litchi med jomfruhummer, citrongræs og peanuts

(Forret til 2 personer)

  • 6 litchi
  • 6 jomfruhummerhaler

Dressing:

  • 2 spsk fiskesauce
  • 2 spsk limejuice
  • 2 spsk sukker
  • 1/2 rød finthakket chili – men husk at checke styrken og start evt med mindre. Grundregel: jo mindre chili, jo mere stærk
  • 1/2 fed hvidløg

Drys:

  • Lidt ristede peanuts med salt gerne grofthakkede
  • 1 stilk citrongræs i tynde tynde skiver
  • Koriander og mynte – grofthakket

Start med at pille litchierne og del dem i halve og kvarte, så der bliver lidt forskellige størrelser. Skær evt den træede del af, hvor stenen er hæftet fast, den er, hvis den er stor, ikke så spændende at tygge i.

Jomfruhummerhalerne pilles og steges i lidt jordnøddeolie på en MEGET varm pande eller wok. De skal endelig ikke have for længe. Max 1-2 minutter. Krydr med en lille smule salt.

Til dressingen blandes fiskesauce, limejuice og sukker. Chilien hakkes fint og ligeledes med hvidløg. Rør alt grundigt sammen til sukkeret er opløst.

Gør krydderurter og peanuts klar.

Vend citrongræs, halvdelen af krydderurterne, litchi og de stegte jomfruhummere med dressingen. Drys med resterende krydderurter og peanuts.

Citrongræs er en af mine absolutte yndlingsingredienser fra det asiatiske køkken. Jeg kan næsten ikke få nok og at stå med et bundt i hånden fra min Svigerfars have, det er altså en helt speciel følelse. Især fordi jeg kan huske, hvordan vi i sommer selv gik ud og hentede det i haven, når aftensmaden skulle tilberedes.

_DSC5648

Vær opmærksom på, at citrongræs sagtens kan spises uden at være hakket til uigenkendelighed. Før snitteriet starter skal du tæve din citrongræs; brug skæftet af en kniv og slå grundigt løs på hele stilken, så fibrene knuses og de æteriske olier frigives. Det dufter aldeles vidunderligt.

Hav en dejlig dag.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

2 thoughts on “Litchi og jomfruhummer”

  1. Mette, for pokker det ser lækkert ud.

    Du er simpelthen så opfindsom! Må se om jeg ikke kan finde litchi og jomfruhummer i weekenden! Får altid en ustyrlig lyst til at gå i køkkenet, når jeg læser din blogindlæg. Desværre har jeg bare haft alt for lidt tid på det sidste.

    Også stor ros til fotografen – er helt vild med den måde han bruger lyset på!

    God dag!

    Kh,
    Tanja

  2. uhm – det lyder altså ret fantastisk – er meget enig i dine betragtninger omkring tigerrejer og pomelo – ærgeligt at det er sådan. Men så er verden jo heldig at have dig, til at komme op med alternativer 🙂

Leave a Reply to Pernille Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *