Kamutboller ……… selvom man har et mærkeligt navn, kan man sagtens smage godt

Det er hverdag igen! Slut med lækre opskrifter på is og søde sager. Nu skal der brød på bordet igen.

Kamutboller

I går søndag var der hjemmebagte boller på morgenbordet. Jeg havde eksperimenteret med en tidligere opskrift på græskarkerneboller, men ønskede at lave en variant med nogle lidt andre smagsnuancer. Jeg kan rigtig godt lide durum og den smag + skorpe, man får med durummel. I skuffen lå en god rest kammutmel fra Aurion og jeg havde også nogle lækre hele durumkerner fra Fru Møller.

Da jeg er meget begejstret for Kamutmel, så blev det derfor dette dejlige mel, jeg brugte. Kamut er en type durum, kæmpedurum, som giver et rigtig dejlig saftigt brød. Og så er det fuldkorn. Det kan vi jo godt lide.

Til ca 20 boller:

  • 1 liter vand
  • 300 gram groft durumhvedemel
  • 400 gram kamut (jeg brugte den fra Aurion)
  • 300 gram almindeligt hvedemel
  • 30 gr salt
  • 20 gr gær
  • 2 æbler i små tern (de behøver ikke skrælle)
  • 2 små håndfulde hele durumkerner

Samme fremgangsmåde som til græskarkernebollerne, men lad os for en god ordens skyld tage den én gang til:

Gær opløses i vand. Tilsæt mel, salt og durumkerner. Når dejen lige er æltet sammen, dvs før det tunge æltearbjde går i gang, men når alle ingredienser er opløst og har blandet sig, skal konsistensen checkes. Du trækker en finger igennem dejen, og dejen skal lukke sig efter den bane, din finger har trukket. Såfremt dette ikke sker, tilsætter du lidt mere vand og rører godt, inden du checker konsistensen igen. Dejen er sikkert væsentligt mere lind, end du er vant til. Sådan var det i hvert tilfælde for mig. Nu kan du begynde at ælte rigtigt. Dejen æltes, indtil den slipper skålen og slår fra side til side. Jeg bruger røremaskine, men du kan naturligvis ælte i hånden. Lav en glutenprøve, hvor du strækker dejen ud mellem to hænder, indtil den er næsten gennemsigtig, men stadig hænger sammen. Så er dejen æltet optimalt.

En skål gerne med låg smøres med olie og dejen lægges deri. Læg låg eller et viskestykke på. Lad dejen hæve i 3-4 timer ved stuetemperatur eller minimum 8 timer i køleskabet, men gerne op til 24 timer.

Tænd ovnen på 250 grader – almindelig over og undervarme og sæt en tom bageplade ind.

Vend dejen ud på et meldrysset bord – riiiiigeligt mel og drys evt lidt kamutmel på toppen.

Skær dejen ud, jeg bruger en dejskraber som denne. Skær en bane og skub den fri af den øvrige dej. Del i den størrelse boller du ønsker og løft dem forsigtigt over på dit bagepapir. Der skal ikke vendes op og ned på dejen, det, der var “oppe” på dejklumpen, da den lå på bordet, skal også være “oppe” på bagepladen.

Bagepladen tages ud af ovnen og bagepapiret trækkes over på den. Sæt pladen i ovnen og hæld en kop vand i bunden af ovnen. Det giver en mere sprød skorpe.

Bollerne bages i ca 20 minutter.

Jeg synes, det blev nogle rigtig dejlige boller med en fin sød/syrlig smag af æblerne. De passede super godt til ost, så hvis jeg skulle invitere til ost og rødvin, så tror jeg, det ville en af de slags brød, jeg ville servere til.

Hav en god start på ugen.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

9 thoughts on “Kamutboller ……… selvom man har et mærkeligt navn, kan man sagtens smage godt”

  1. Så blev jeg helt sulten!! Jeg er også vild med kamut, synes også den er god til pizza..måske bare mig.. Har du egentlig prøvet surdej? Jeg går hele tiden fra det igen, synes mine boller bliver for tunge og jeg glemmer også at passe Hr. surdej…

    1. Ja, selvfølgelig også til pizza, hvor man normalt ville bruge alm. durum, så er det da smart at beholde smagen og få fuldkorn. Rigtig god ide! Forresten er jeg også helt tosset med hele kamutkerner, som jeg plejer at købe her: http://www.falslevgaard.dk/#!shop – Det glemte jeg helt at skrive om i indlægget, men jeg bringer sandsynligvis et længere indlæg om Falslevgaard på den anden side af sommeren alligevel. Så skal jeg nok huske alle deres dejlige produkter 🙂

    1. Hej Marie,
      Nu har du sikkert bagt dine boller, men ovnen skal være helt varm. Det skal bagepladen også. Således får du det bedste resultatet med den dejligste skorpe!
      Hvordan blev dine boller?
      Mange hilsner, Mette

  2. Hej Mette
    Tak for mail, jeg nåede at se den. Bollerne kom i en HELT varm ovn, og de blev SÅ gode. Jeg måtte improvisere lidt med ingredienserne, for jeg havde hverken kerner eller æbler, så det var mest metoden i opskriften, jeg fulgte. Er vild med kamut også, men det, jeg bruger, er vist ikke fuldkorn. Så puttede jeg en revet kartoffel i dejen også, det plejer altid at være en succes. Tak for tippet med glutenprøven, det kendte jeg ikke.
    Jeg lod bollerne bage lidt længere en opskriften foreskrev, ca. en halv time. Så blev de sprøde hele vejen rundt.. Fik ros af hele familien, så den kan gå videre til dig 🙂
    Hilsner Marie

    1. Hej Marie,
      Beklager det sene svar. Jeg havde overset din kommentar.
      Jeg er rigtig glad for at høre, bollerne faldt godt ud og ja, det overrasker mig ikke, at du skulle bage dem lidt længere. Det afhænger både af bollernes størrelse og ovnens reelle varme, hvor lang tid de skal have. Desuden oplever jeg, at vandet i bunden af ovnen gør, at min ovn – som har en tendens til at brænde på forneden – nu gør det modsatte og bunden af bollen bliver sprød ( i stedet for sort! :-))
      Og som dine boller er et bevis på, så er det bare at lade fantasien få frit løb. Her er et udgangspunkt og en grundopskrift, som man kan lege videre med.
      Hav en rigtig dejlig aften.
      Mange hilsner, Mette

  3. Hej Mette.

    Koger du dine kamutkerner inden de kommer i dejen?
    Jeg har læst en opskrift fra aurion hvor de skal koge 40 min.

    Jeg har ikke bagt med de kerner før, og syntes de ligner store riskorn.

    Vil prøve dine boller når jeg har fået dit svar.
    Hilsen Ellen

    1. Hej Ellen,

      Så kan du godt komme i køkkenet….mit svar kommer her 🙂

      Jeg koger ikke kamutkernerne, da brødet altid hæver min 8 timer og så synes jeg ikke, det er nødvendigt. Ja, de er crunchy i bollerne, men på ingen måde nogle hårde, tænderknækkende kerner. Min “grunddej” er meget våd og jeg mener, derfor kerner trækker rigeligt væske, når de ligger natten over i dejen.

      Rigtig god fornøjelse.

      Mange hilsner, Mette

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *