Kalvefrikasse – forårsmad, så det basker

Det er hverdag igen og vi skal have gang i en gammel klassiker.

 

Jeg er tosset med frikasse på denne tid af året. Det er stadig lidt koldt i vejret (jeg lavede retten i torsdags, mensdet stadigvar lidt køligt) derfor er sovs dejligt. Til gengæld kommer der en masse nye grøntsager og hvis de bliver kogt korrekt, så er et super måltid på vej.

Du kan variere grøntsagerne, som du har lyst til, men for mig er de nye sprøde danske asparges et must. Grønne og/eller hvide.

  • 800 gr kalvekød i tern, tykkam eller bov. Pudset fri for hinder og sener, skåret i stykker på 4 x 4 cm
  • 10 sorte peberkorn
  • 1 tsk hel koriander
  • 1 spsk salt
  • 1 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 3 persillekviste
  • 3 kviste frisk estragon
  • 3 – 4 laurbærblade
  • 2 tsk salt

Alle ingredienser lægges i en gryde og der hældes koldt vand på, til det er dækket. Koges ca 1 time eller til kødet er mørt. Sørg for at skumme grundigt af undervejs, så alle urenheder bliver fjernet.

Fisk kødet op og læg det på en tallerken. Si de øvrige ingredienser fra og hav din fond parat til saucen.

  • 40 gr smør
  • 50 gr hvedemel
  • 1,5 dl piskefløde
  • Saft af en halv citron
  • Salt og peber

I en anden gryde laves en smørbolle og du spæder langsomt op med fonden fra kalvekødet. Sørg for at røre rigtig godt, så du ikke får nogle klumper i sovsen. Når al væden er tilsat og sovsen kogt lidt ind, tilsætter du piskefløde, citron, salt og peber.

Smag til. Måske skal der lidt mere citron i, måske skal der endda et lille skvæt lys balsamico i.

Kom kødet i sovsen og lad den stå ved lav varme, mens du forbereder grøntsagerne.

  • 6 – 7 store flotte hvid asparges, skrællede og skåret i 4 -5 stykker
  • 1 bundt gulerødder, skrabede og skåret i 4 – 5 stykker – ja, der står skrabede. De nye gulerødder behøver, du IKKE skrælle
  • 1 bundt forårsløg, rensede og skåret i 3 – 4 stykker

Asparges og gulerødder koges hver for sig til de stadig har bid.

Forårsløg kommes i gryden med sovsen, ca 5 minutter før servering.

Når du serverer, kan du med fordel drysse rundhåndet med en masse krydderurter. Jeg brugte persille og estragon, men dild er helt klart også en favorit.

Det samme er nye, velkogte, danske kartofler som tilbehør.

Rigtig god appetit.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

11 thoughts on “Kalvefrikasse – forårsmad, så det basker”

  1. Den ret er også en af yndlingsretterne her. Jeg har også tidligere år lavet den til min fødselsdag. Sjovt med de retter der er årstidsbestemte.

    1. Hej Teresa,
      Ja – principielt kunne man jo godt lave den på et andet tidspunkt…… jeg gør det bare aldrig…..

  2. Hej Mette

    Nu har jeg lavet denne ret til aften og hold nu magle det var lækkert! STORT hit 🙂 Jeg elsker din side!!

    1. Kæreste Helle,
      Tusind tusind tak. Hvor er det skønt at høre!!!
      Du har fået mig til at smile MEGET STORT!
      Knus, Mette

  3. Kære Mette

    Så skøn blog og dejlig, dejlig frikasse – jeg har nu fået den 3 gange – første gang hos Pernille og selv-lavet 2 gange. Som ventet er den lækrest med tykkam, igår havde jeg dog kun bov, som bare ikke giver den samme saft og kraft til fonden. Meeen så var det jo dejligt at servere den fine påskekage til dessert 🙂

    Kærlig hilsen
    Maria

    1. Kære Maria,
      Tusind tak for din dejlige kommentar!
      Frikasseen er også en af mine egne yndlinge. Og tænk, du har lavet påskekagen. Skønt!!!!
      Håber vi skal i køkkenet sammen en dag. Det kunne være hyggeligt!
      Kh, Mette

  4. Kære Mette

    Den var super skøn – og mine skønne veninder, der var på besøg skulle allesammen have opskrift på både frikassé og påskekage 🙂

    Det lyder bare så hyggeligt, det vil jeg glæde mig til!

    Kh og dejlig weekend!

    Maria

    1. Mission accomlished!!!
      Godt gået!
      Jeg må skynde mig i køkkenet og finde på flere gode opskrifter 🙂
      Hav en dejlig weekend.
      Kh, Mette

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *