Julemad hos Gorms i Nyhavn – pizza med and, rødkål og peberrod

Julemenuerne hersker over hele landet nu.

Det er julefrokost tid og der er sild, snaps, flæskesteg og and overalt.

Jeg blev lidt overrasket, da jeg så, det også gjaldt en af byens mest navnkundige pizzarestauranter. Pizza er ikke det, jeg tradtionelt forbinder med julemad. Jo – måske dagen-derpå efter julefrokosten, men jeg havde aldrig tænkt på at kombinere den napolitanske restemad, pizzaen, men det helligste måltid i Danmark.

Da jeg blev inviteret til middag hos Gorm´s i Nyhavn, må jeg derfor indrømme, at det var med en vis portion skepsis og manglen tro på konceptet, men jeg måtte hurtigt erkende, at det var mig, der var galt på den.

Velkommen til Gorm´s

Gorm´s ER blevet en institution i København og Nyhavn er den 3. i rækken foruden stedet i Magstræde og shoppen i Torvehallerne. I Nyhavn ligger restauranten på modsatte side af hele turistræset og der er ingen grund til at blive forskrækket over adressen og vælge nogle af de andre steder.

Gorm´s ligger på den stille side af Nyhavn. Heldigvis.

På vej ned af gaden på en regnkold Novemberaften, er det en skøn åbenbaring, når restauranten kommer til syne, her er masser af levende lys udenfor de høje kældervinduer.

Snacks

Vores middag blev indledt med snacks. På et aflangt fad fik vi salte hasselnødder, søde mandler, fantastisk flotte, store, grønne oliven og rygeostcreme med balsamicosirup og maltknækbrød.

Det var en dejlig indledning og fotografen, som er eksil-fynbo, gav straks point for at servere den lokale nationalspise fra barndomsøen.<

Rygeostcreme, balsamicoreduktion og gode oliven

Laks, agurk, dild og rygeost

Forretten blev præsenteret som en lynbagt laks med agurk, rygeost, karse, balsamicoreduktion og dild.


Et rigtig fint stykke laks med god stegeskorpe i midten af en tallerken med den samme gode rygeostcreme som på snacktallerkenen og karse. De øvrige ingredienser var placeret rundt om. I brødkurven lå lunt hjemmebagt surdejsbrød med rørt smør ved siden af.

Laksen var tilberedt perfekt. Stadig fin og meget saftig med passende og velbalanceret tilbehør. Jeg ville nok gerne have set noget andet, end forrettens rygeost og balsamico igen, men det passede jo rigtig fint og smagte dejligt. Agurkekuglerne kunne have vundet ved en let marinade, men det er igen en smagssag.

Nu´det jul igen og nu´det jul igen…

Nu ventede aftenens højdepunkt: Julepizzaen.

Sådan ser en julepizza ud

Rygende varm kom den ind. Tynd, knasende sprød bund med store lufthuller belagt med tomatsauce, mascarpone med peberrod, røget andebryst og en marineret rødkålssalat i midten.

Dommens time var kommet. Duede det? Kan man servere hvidt brød og tomatsauce til and eller er det helligbrøde? Og hvad med peberroden? For ikke at nævne rucola erstattet af rødkål.

Det virkede! Virkelig god og dejlig smag. Supergod sammenhæng mellem alle elementer og intet virkede hverken malplaceret eller upassende. Peberrodssmagen var yderst diskret og de gode chunks af andebryst enormt lækre. Tomatsauce og rødkål kan man også godt servere sammen. Meget positivt overrasket.

Vi fik også serveret Gorms varme specialitet, som i denne måned naturligvis er and.

Julemiddag i opdateret version

Generøse skiver af veltilberedt rosa andebryst, en rillette på andelår, salat med rødkål, bagte æbler, hasselnødder og appelsin. Små, hele bagte kartofler krydret med rosmarin ved siden af og en god sauce.

Andebrystet var noget så lækkert. Meget saftigt, tilpas saltet og med god stegeskorpe. Rilletten savnede lidt krydring og egentlig overfløde på tallerkenen, selvom jeg godt kan lide, at når man arbejder med samme kød i flere tiberedninger. Dejligt salat, sauce og kartofler.

Halvvejs igennem hver vores tallerken byttede vi og vi var samstemmende enige om, at det var et par rigtig dejlige hovedretter.

Sødt og mesterskabsgløgg

Vel ankommet til måltidets søde afslutning skiltes vore veje igen. Fotografen gik efter sin skattede tiramisu, mens jeg rigtig var kommet i julestemning og valgte panna cotta med syltede kirsebær og ditto sorbet.

Ris a la mande version 2012

 

Begge desserter ankom i syltetøjsglas, hvor min panna cotta lå i glasset, mens sorbeten var placeret ovenpå låget. Jeg var virkelig glad for mit valg. Årets første ris a la mande look-a-like på den gode måde! En ufattelig god og heldigvis ikke særligt søde sorbet gav et syrligt modspil til den søde panna cotta og det var en fornøjelse at smage, at der både til de syltede kirsebær, som lå ovenpå pannaen og sorbeten, må have været anvendt de sure kirsebær. Der var spækket med smag og masser af “kapow.” MUMS.

Tiramisu classico

Tiramisuen var også skøn og helt klassisk. Vi var begge glade.

Jeg fik tillige et glas af Gorm´s berømte gløgg, som drengene fra Skotterup Spiseri og Enotek (der også er en del af Gorms restauranter) har vundet det nordsjællandske mesterskab med hele TO gange. Nu havde jeg igen anelse om, at sådant mesterskab overhovedet fandtes, men det var en virkelig dejlig og dyb gløgg. Næsten en dessert i sig selv med masser af mandler og tørret frugt, herunder mango og papaya, som er marineret i rom og honning.

Vi var nået til vejs ende og regnskabet skulle gøres op.

Det er rigtig god værdi for pengene og et dejligt måltid til den beskedne sum af 235 kr og 300 kr, hvis man vælger hovedretten med and. Den tilhørende vinmenu koster 185 og er ganske fint afstemt til maden. Vores tjenere undlod imidlertid konsekvent at præsentere os for vinene, så vi kunne udelukkede bedømme subjektivt udfra, om smagen behagede os eller ej. Det gjorde den nu og jeg kan sagtens anbefale at kigge forbi Gorm´s en aften, hvor lysten til den hjemmelavede mad kan ligge på et lille sted.

Jeg vil meget gerne anbefale en julemiddag med et twist og et besøg hos Gorm´s i Nyhavn.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *