Selvfølgelig er den set før: Jordbærkoldskål……. men hør så, det nye er “med citronbasilikum”

Forleden faldt jeg i Irma over to skønne nye krydderurter: Kanel – og citron basilikum fra Kiselgården.

Det er biodynamiske krydderurter, som jeg ikke tidligere har set på markedet. Så efter at have stået og gnedet lidt på bladene, kom de begge med mig hjem.

Citron varianten har en meget tydelig smag og duft af citron, mens kanel basilikum måske er lidt sværere at genkende som kanel og mere i retning af thai basilikum.

Begge planters udseende minder meget om thai basilikum.

Jeg vil meget gerne have potterne til at holde længe, så jeg forsøger at plukke rigtigt. Det vil sige, jeg klipper ned til et nyt bladpar på stænglerne hver gang, således de kan begynde at skyde derfra påny.

Det kræver mådehold, for lige nu har jeg lyst at klippe løs og eksperimentere.

Et lille eksperiment blev det til i går aftes. Fotografen havde efterlyst koldskål og sådan blev det.

Ingredienser til en fin piget koldskål

OG ja, nyhedsværdien er virkelig ikke stor med en portion koldskål og det er ikke en opskrift, man vinder Bocuse D´Or på, men det er noget, vi allesammen spiser hver sommer. Vi elsker det og ja – så er det faktisk en helt unik danske ting.

Har du nogensinde prøvet at fortælle en ikke-dansker om vores forkærlighed for “cold soup based on buttermilk”. På en eller anden måde lyder det bare ikke særligt charmerende, men heldigvis ved vi jo alle, at det er lige, hvad det er og for os, er det indbegrebet af sommer.

Når det alligevel kan retfærdiggøres at lave et helt indlæg til bloggen, så er det også, fordi jeg aldrig selv kan huske, hvilket forhold jeg skal anvende mellem kærnemælk, sukker og æggeblommer, så nu får du også en opskrift og jeg har dén viden lagret i min elektroniske kogebog.

Til 4 små portioner eller 2 store:

  • 1/4 l kærnemælk
  • 1/4 l yoghurt
  • 60 gr rørsukker
  • 10 – 12 store jordbær (ja, jeg ved godt, der kun er 8 på billedet, men der kom altså et par ekstra i)
  • 2 æggeblommer
  • Korn af 1/2 stang vanille
  • Saft og skal af 1/2 citron
  • 1 håndfuld citronbasilikum, citronverbena eller mynte

Pisk æggeblommer og sukker helt hvidt. Kom resten af ingredienserne i – undtagen krydderurten – og fisk din stavblender frem. Blend alt sammen til det er helt homogent og kom til sidst krydderurterne i og blend med.

Smag til om sukker og syre balancen passer, eller du skal justere med citronsaft eller rørsukker.

Her er så det lille lyserøde vidunder

Så er der dessert!

En rigtig dejlig dessert, hvor citronsmagen fra både krydderur, skal og saft passede jo fint til de søde jordbær.

Jeg håber, du får en rigtig dejlig lørdag!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

8 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Cook Valley says:

    Nu ved jeg ikke lige, hvor store dine basilikum er, men et godt fif til at få dem til at vare længere er at potte dem om. De står meget tæt, når du køber dem, men hvis du forsigtigt skiller dem ad, får de mere plads og jord/næring at vokse i. Husk at vande dem om morgenen og ikke om aftenen og gerne kun i underskålen. Jeg har nu haft de samme basilikum i vindueskarmen i to mdr. Opskriften på koldskål lyder lækker og frisk …. og som altid smukke billeder.

    • Mette says: (Author)

      Hej Birte,
      Ja – du har ret. Det er et rigtig godt overlevelsestip. Der er jo vildt mange planter i hver potte. Så afsted med mig efter noget plantejord!
      Rigtig god weekend.
      Mange hilsner, Mette
      PS Jeg overbringer straks rosen til fotografen

  2. Marie says:

    Ih det ser dejligt ud! Jeg elsker selv at bruge krydderurter af alle mulige slags, kendte godt citronbasilikum men ikke kanelen. Er den god i koldskålen?

    Det næste bliver forhåbentligt at Irma begynder at føre ananas- og solbærsalvie, uhmm. Men det kan man heldigvis få i Torvehallernes skønne krydderurtebiks 🙂

    Må igen bare konstatere at din blog er den smukkeste herhjemme, stor ros til din dygtige kæreste!

    • Mette says: (Author)

      Hej Marie,

      Jeg brugte citron basilikum i koldskålen. Det passer bedst, synes jeg.

      Er lige kommet hjem fra Torvehallerne med frisk forsyning og en citronverbena, som er meget meget højt oppe på listen over yndlingskrydderurter.

      Og du har helt ret. Salvierne er også meget lækre!

      Fotografen blev meget glad for rosen.

      Kh Mette

  3. Carina says:

    Åhh det lyder lækkert 😀

    • Mette says: (Author)

      Hej Carina,

      Og det gode er: det var det også! 🙂

      Hav en dejlig weekend.

      Mange hilsner, Mette

  4. Jane says:

    skal der virkelig kun 1/4 dl kærnemælk og youghurt i? Det lyder umiddelbart ikke af meget, men retten ser så lækker ud at jeg snart må lave det. 🙂 jubii.

    • Mette says: (Author)

      Hej Jane,
      Du har helt ret. Sikke noget vrøvl 🙂
      Jeg har straks rettet.
      Portionen er ikke så stor. 2-3 personer skal du regne med.

      Mange hilsner, Mette

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!