Hyldeblomstpandekager – Sæsonaktuelt med blogaktuelt på

I Blogland har der igennem et stykke tid nu hersket de vildeste fokus på sunde pandekager og vafler. Nogle af dem, jeg har læst med hos og er blevet inspireret af, er Annes kokospandekager, Valdemarsros “Banan og havregrynspandekager” og Vibekes “Sunde Pandekager” på bloggen Suppedas.

Da jeg vågnede søndag morgen og lysten til pandekager bredte sig, måtte jeg meget hurtigt konstatere, at vi hverken havde bananer eller havregryn, som begge var et par dominerende elementer. Udenfor var lidt af et skybrud i gang, så der var heller ikk den store trang til at hente ekstra forsyninger. Til gengæld havde vi boghvedemel og speltflager.

Min variation af sunde pandekager på en regnfuld søndag morgen

I går havde hyldens vidunderlige duft “underholdt” mig på løbeturen og mindet mig om, at det er tid for meget meget snart at lave hyldeblomstsaft. Derfor fik jeg lyst til også at blande lidt hyldeblomster i dejen.

Ude på altanen stod en kasse med én mango tilbage og med sin perfekte modenhed, var den oplagt til at vare “smovs” til pandekagerne.

Økologiske mangoer direkte fra Indien Opskriften er som følger:

  • 3/4 cup boghvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 3/4 cup hvedemel
  • 1/2 cup speltflager eller havregryn
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 cup kærnemælk
  • 3/4 cup mælk
  • 2 tsk (blomster)honning
  • 2 spsk smeltet smør
  • 2 hele æg
  • 3 skærme hyldeblomster rystet fri for dyr, men ikke skyllet (rigtig meget smag sidder i pollen) og stænglerne klippes af, så grundigt som du har tålmodighed til.

Pynt

  • Spæde mynteblade – her har jeg brugt marokkansk og schweizisk
  • 1 meget moden mango eller jordbær i små tern
  • Rosenblade
  • Stedmoderblomster eller andre spiselige blomster
  • Manjari Valrhona chokolade (ja, ja – det VAR søndag og Anne Au Chocolat gør det også!)

Alle de tørre ingredienser: de to slags mel, speltflager og bagepulver:  blandes i én skål.

De våde ingredienser: kærnemælk, mælk, honning, smør og æg piskes sammen. De tørre ingredienser og hyldeblomsterne vendes i uden at røre alt for meget (bagepulver kan ikke lide at blive rørt).

Varm en blinispande eller en stor pande godt op. Afhængig af din pandes stand og belægning, så har du sandsynligvis ikke brug for yderligere fedtstof, da det allerede i dejen.

Pandekagerne bages med tålmodighed, så bagepulveret kan gøre sin virkning undervejs og de hæver fint op.

Der bliver tre nydelige stakke.

As beautiful as it gets….

Anret på et fad og nyd til sidst at pynte så overdådigt, som du kan.

Jeg må også tilstå, at sundheden røg lidt, da ekstra ahornsirup og mørk chokolade også kom på. Det KAN naturligvis undværes!

Spis med dine yndlingsmennesker.

Rigtig dejlig søndag til dig!

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann – som ikke synes, det er nødvendigt med to næsten ens billeder, men jeg kan ikke lade være, når det er så pææææææænt

 

 

 

 

9 thoughts on “Hyldeblomstpandekager – Sæsonaktuelt med blogaktuelt på”

  1. Det ér pænt! Meget! – og det lyder også helt fantastisk. Jeg er vild med hyldeblomst og får helt lyst til pandekagerne som eftermiddagssnack 😉 Perfekt på en regnvejrsdag

    1. Ja, sådan en øs-pøs-regnende dag.
      Dine french toasts var nu også meget indbydend…..! Men en eller anden form for trøst, var der nu brug for…..

  2. Sikken en god ide. Pandekagerne lyder skønne usunde eller ej. Glæder mig til at spise morgenmad sammen med jer til sommer. Har meget høje forventninger. Knus p

    1. Hej Marie, fra Indien. Det er vel nærmest verdens mest velsmagende mangoer, men så vidt jeg ved, så importerer vi dem overhovedet ikke til DK.
      Forleden da jeg cyklede på Nørrebro, så jeg en med en kasse pakistanske mangoer. Så jeg tror, sandsynligheden er størst hos de etniske grønthandlere.
      God jagt!
      Mange hilsner, Mette

  3. Hold op, hvor lyder de lækre. Jeg elsker alle variationer af pandekager, og har lige fundet et nyt hyldeblomst spot, der så perfekt ud til at indfange lidt flere klaser til en god gang Mettes hyldeblomst pandekager:) Jeg er tilgengæld ikke særlig glad for boghvede, så må lige høre om det kan smages?

    1. Kære Vibeke,
      Altså surdej er sådan en evig mare for mig. Principielt ville jeg rigtig gerne bage med surdej, men jeg kan simpelthen ikke få det til at passe ind i hverdagen. Jeg er en klovn til at huske, jeg har den stående og skal tage mig af den og de få gange, hvor det er lykkdes, har jeg aldrig haft strålende resultater.
      Så lige nu er mit surdejs-forhold sat på pause.
      Til gengæld bruger jeg altid økologisk gær…… bare for at have følelsen af, at det er noget helt naturligt brød, jeg bager….
      kh, Mette

  4. De ser fantastiske ud – lige hvad vi skal bruge til fødselsdagsbrunch, men hvor mange pandekager rækker portionen til, og ca. diameter? 🙂

Leave a Reply to Pernille Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *