Hjemmelavede bagels – Check!

Jeg har rigtig længe cirklet om den varme grød og ønsket at gå i krig med selv at lave bagels. Jeg synes, det er aldeles vanskeligt at finde gode bagels og kender stort set kun til de kedelige frostposer fra supermarkedet.

Jeg ønskede at bage min egen variant med groft mel og uden konservering og mærkelige tilsætningsstoffer.

Skønne bagels med sesam og blå birkes

Forestil dig en god bagel, som er sej i krummen med en god skorpe.

Toppet med dit yndlingsdrys og fyldt med god ost, den klassiske cream cheese og røget laks

Fordej/Poolish

  • 300 gr vand
  • 25 gr gær
  • 300 gr hvedemel
  • 30 gr honning

Alle ingredienser røres til en lind fordej. Lad dejen stå i 2 timer ved stuetemperatur eller i køleskabet natten over.

Dej

  • 350 gr vand
  • 17 gr gær (resten af en pakke økologisk gær, når de første 25 gram er brugt til fordejen)
  • 225 gr fuldkornshvedemel
  • 575 gr hvedemel
  • 30 gr olivenolie
  • 20 gr salt
  • Sesamfrø og/eller birkes

Bland fordejen med vand, gær og de to slags mel. Ælt dejen i røremaskine i 10 minutter eller dobbelt så længe i hånden. Dejen skal være sej og elastisk.  Lad den hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Del dejen i 20 stykker. Rul hvert stykke ud til ca 20 cm og sæt dem sammen til ringe. Her skal du være lidt grundig, så bagelen ikke går op igen.

Læg alle bagels på et stykke bagepapir drysset med mel og lad dem hæve i 30 minutter.

Sæt en stor gryde med vand over og lad vandet koge op. Læg 3 – 4 bagels i vandet ad gangen og lad dem koge ca 1 minut på hver side. Tag ringene op med en hulske og læg dem på et tørt viskestykke for at dryppe æg.

Før bagning

Pensl med æg og dyp i sesam, birkes, solsikkekerner eller hvad du nu har lyst til.

Bages ved 225 grader i 15 – 20 minutter.

Lune bagels direkte fra ovnen

Så er der skønne varme bagels.

Rigtig god fornøjelse.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

10 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Wow, du får det til at se meget nemmere ud end jeg har gået og bildt mig ind. Virkelig flotte bagels – dejligt med groft mel i 🙂

    • Mette says: (Author)

      Jep – sådan havde jeg det også, indtil jeg kom i gang.
      Nu kan jeg kun sige: Prøv det! 🙂

  2. Marian says:

    Er du vimmer de ser gode ud! Jeg er fan af den klassiske Cream Cheese bagel – gerne lidt lun. Havde virkelig heller aldrig forestillet mig, at det kunne lade sig gøre at bage bagels selv. You proved me wrong. SMUKKE billeder også…
    Tak for inspiration, Mette!

  3. Marie Cocina Fragrante says:

    Hold op hvor er de flotte! 🙂

  4. Hvor er de blevet fine! Jeg har en gang prøvet at bage bagels – og noget gik helt galt, for da det kom ned i gryden forsvandt de næsten. De gik i hvert fald fra at være en god størrelse til at blive meget lille. Simpelthen så øv! Men måske jeg skal give det ens chanse mere med din opskrift… 🙂

    • Mette says: (Author)

      Det er ikke den mest enkle fremgangsmåde, men de lykkedes altså godt med denne opskrift, så du må på den igen 🙂

      Held og lykke!

  5. Elsebeth says:

    Hør hvad jeg har lært af en amerikaner: Rul bollerne flade og runde, stik en finger igennem i midten og med to tommelfingre gøres hullet stort; hullet bliver mindre under hævningen.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!