Grønkålssalat

Jeg kan virkelig godt lide kål og særligt grønkål rangerer højt på min hitliste i vintermånederne.

Fra Wikipedia: “Grønkål er glimrende foder for husdyr og indgår i traditionelle egnsretter og juleretter som: stuvet grønkål, grønlangkål, sønderjydsk kål.” Fantastisk, at både kålens egnethed som dyr- og menneskeføde står i samme sætning.

Dyrefoder til side ….. grønkål er den type af kål, der er allermest rig på vitaminer. Så få kæberne i sving og tyg noget kål!

Næsten så enkelt, at det ikke kræver en opskrift

En super enkel salat, som passer i netop denne tid:

  • Grønkål
  • Blodappelsiner
  • Ristede pinjekerner eller andre nødder/kerner

Skyl grønkålen rigtig grundigt i flere hold vand. Brug evt det gamle husmoder trick og kom en lille håndfuld salt i vandet og lad det stå lidt. Det trækker evt orm og snegle ud af kålen. De kan altså gemme sig rigtig mange steder i de krøllede blade. Tør bladene rigtig godt, så du undgår en vandet og sjasket salat.

Kålen snittes helt fint. Der er masser af fibre i grønkål og det kan blive lidt for meget tygning – af den kedelige slags, hvis ikke kålen snittes fint.

Skrællen skæres af appelsinerne og fileterne frigøres. Den resterende saft fra de tomme hinder og ender presses over salaten.

Drys med groft salt – gerne Maldon eller Læsø – olivenolie og balsamico. Giv også gerne et par drej med peberkværnen. Såfremt kålen er meget stærk, hvilket den vil være, før den har fået frost, så kan du også tilsætte en teskefuld honning. Salaten kan godt tåle at trække lidt med dressingen, da det mørner kålen. Tilsæt de sprøde pinjekerner lige før servering.

Det er nemt, det er billigt og det er hamrende sundt!

God appetit og god aften.

Mette 

PS Vidste du, at en flot stor grønkålsstok blev brugt som juletræ hos de mindrebemidlede i gamle dage?!

Fotograf: Martin Kaufmann

4 thoughts on “Grønkålssalat”

    1. Enkelheden er godt nok der, ja! Var helt i tvivl om det berettigede til et indlæg, men billederne var så flotte

  1. Kunsten er jo ikke at fylde masser af ingredienser på en ret, men få den til at være en fryd-for både smags og synssansen? Jeg lavede den i dag, med en lille modificering i form af appelsiner i stedet for blodappelsiner, og den var fantastisk lækker:)

    1. Ja, det ar du jo egentlig ret i og det er vist det, der præger min mad, kan jeg se, nu hvor jeg får den linet op i blogindlæg efter blogindlæg……

Leave a Reply to Vibeke Lentz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *