Græskargratin med Høgelundgaard

På dette tidspunkt af året skifter lysten og trangen til en anden type mad.
_DSC9350
Dagens ret kan man absolut ikke leve af, for det er en tung sag, som kræver en ordentlig tur i løbeskoene eller pedalerne. Helt ideelt efter en tur på skipisten, men det er måske mindre realistisk, når græskar nu er en efterårsgrøntsag.

Der er noget særligt over sådan en lille gratin med sin egen sauce og krydring fra en ost, der også giver masser af umamismag.

Spis som tilbehør til et stykke fra dagen i forvejen eller som en vegetarret med en god salat til.
_DSC9346

Du kan sagtens lave gratinen med andre slags grøntsager, men giv græskarret en chance. Det er en herlig kombination med den blå ost, som giver græskarret det spark, som det har brug for.

Butternut Squash and Stichelton Gratin

(2 store ramekiner til 2 personer)

  • 10 gr smør
  • 1 finthakket skalotteløg
  • 2 fed fintkahttede hvidløg
  • 1/2 halvt butternut eller hokaidogræskar (det skal kun være en lille halv)
  • 1,5 dl piskefløde
  • 75 gr smuldret Høgelundgaard
  • Salt og friskkværnet peber
  • Tænd ovnen på 180 grader og find to passende forme/ramerkiner frem.

    Smelt smørret i en stegepande og tilsæt de to slags løg. Lad løgene sautere i minimum 5 minutter, så de afgiver en masse smag, men ikke tager farve.

    Skræl imens græskarret og skrab kernerne ud. Skær de i skiver på ca 1/2 cm i tykkelse.

    Kom græskarret på panden også sammen med fløde.

    Skru lidt højere op for varmen, så fløden bliver bragt i kog og træk panden fra varmen. Smag til med salt og peber.

    Læg nu fløde, græskar og halvdelen af den smuldrede ost i lag i de to ramekiner.

    Slut af med at drysse den resterende ost på toppen og bag i 20-25 minutter til gratinen er blevet gylden og bobler.

    Server med en salat og/eller et stykke stegt kylling eller en god svinekotelet.

    Jeg laver gratinerne i to fine ovale kokotter fra Staub. Langt de fleste af Staubs skønne produkter er – selvfølgelig – lavet af støbejern, men formene her er altså af keramik og med et fint låg til, så de kan holde varmen lidt længere og gæster kan overraskes, når låget løftes af.

    Hav en dejlig dag.

    Kh, Mette

    Foto: www.martinkaufmann.dk

    4 Comments

    Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

    1. Uhmmmmmm…… savle savle 😉

    2. A + K = ♥ says:

      Akut maverumlen – det ser bare godt ud!

      – Anne

    3. Ostesnak says:

      Men trangen til ost… den er konstant hele året rundt 🙂
      Ser dejligt ud!

    Leave a Comment

    Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!