Alternativ anvendelse af fennikel: braiseret og bagt fennikel med crunch

Det hænder, man er heldig at få fingre i nogle ufatteligt flotte fennikelknolde med masser af top, men man ved aldrig helt, hvad man skal bruge toppen til og det føles som det rene madspild bare at kyle dem i skraldespanden.
_DSC6003

Jeg fik imidlertid også nogle flotte rødder med, som jeg skrællede og skar i lidt mindre stykker, inden de fik akkurat samme behandling som resten.
_DSC6021
Her er en opskrift, hvor hele fenniklen udnyttes. Det er et tilbehør, som passer godt både til lyst kød og fisk, men med et pocheret æg er det også en herlig vegetarisk ret.
_DSC5996
(Tilbehør til 4 personer eller med et æg per person en god hovedret)

  • Olivenolie
  • 1 par håndfulde daggammelt brød
  • Flagesalt
  • 2 store fennikelknolde med top
  • 1,5 spsk smør
  • 1 dl hvidvin eller noilly prat
  • Skal og saft af 1/2 citron
  • Masser af fennikeltop alternativt bredbladet persille
  • Salt og peber
  • Tænd ovnen på 180 grader.

    Riv brødet til små croutoner med fingrene og bland med olivenolie og salt. Læg croutonerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 200 grader, til de er gyldne og sprøde. Det tager 5 – 10 minutter. Stil croutonerne til side.

    Skær toppen af fennikelknoldene og del dem først halve siden sjettedele. Tag selv bladende af stænglerne på toppen og del stænglerne i stykker af samme længde som fennikelknoldene.

    Smelt smørret på en pande og lad det blive varmt. Brun fennikelstykkerne på alle sider ad et par omgange og læg til sidst alle stykkerne i panden og hæld vin og citronsaft på.

    Hæld hele herligheden i et ildfast fad og drys med grofthakket fennikeltop, lidt ekstra olivenolie, salt og peber og citronskal. Slut af med brødcroutonerne.

    Sæt bradepanden i ovnen og bag i 20-25 minutter, til fennikelstykkerne er møre men stadig har bid.
    _DSC6031
    Server de bagte fennikel direkte fra ovnen eller lune.
    _DSC6047
    Vi spiste dem til et par gode økologiske svinekoteletter.

    God appetit.

    Kh, Mette

    Foto: www.martinkaufmann.dk

    4 Comments

    Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

    1. Wow! nogle flotte fennikel du har fået fat i der. Jeg har nu aldrig set dem med rod, og meget sjældent med top..

      Jeg elsker fennikel, og det bliver nok ikke dårligere af at blive braiseret i citron og hvidvin – det ser i hvert fald godt ud 🙂

      God weekend 🙂

      • Mette says: (Author)

        Ja, hurra for landmænd som Søren Wiuff, så bliver kvaliteten og råvarerne lige pludselig nogle helt andre!!

        Fennikel er måske ikke en af mine yndlingsgrøntsager men denne variation, kunne jeg lave igen og igen. De croutoner gør HELE forskellen!

        Rigtig god weekend!

    2. Jens Jensen Fuglevænget 6 Brande says:

      Fennikkel er meget nemme selv at dyrke i haven, så har man toppen at plukke af hele sommeren og blomster standen kan bruges til syltede agurker.
      Hilsen Jens

      • Mette says: (Author)

        Hej Jens,
        Ja – de er ret nemme. Desværre har jeg ikke selv have, så dén fornøjelse har jeg ikke. Til gengæld har jeg næsten altid bronzefennikel i en potte på altanen.

    Leave a Comment

    Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!