Fastelavn er mit navn…..

Selvfølgelig må jeg også komme med mit bud på de top aktuelle fastelavnsboller.

Sidste år havde vi stor succes med Mette Blomsterbergs opskrift, så den blev udgangspunktet igen. Jeg havde lyst at lege med fyldet og derfor to varianter kreeret: pærer m remonce og chokolade (kringle varianten) samt i den mere klassiske variation hindbær med vanillecreme

Af hensyn til de forhåndenværende midler samt andre ønskede tilpasninger, blev min version følgende:

Der må godt komme lidt farve på, når nu det er fastelavn

Boller:

  • 1/2 l mælk
  • 1 pk gær (jeg bruger den økologiske variant, som kun vejer 42 g, mon den sædvanlige 50 gr)
  • 4 spsk rørsukker
  • 6 æg (jo – den er god nok, det er altså også en stor portion)
  • ca 1200 kg hvedemel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk hjemmelavet vanillesukker
  • 200 gr smør (Mette B. bruger en kombination af smør og olie, men jeg foretrækker ren smør) i små stykker
  • 1 lille spsk salt

Fyld 1:

Pærekompot:

  • 3 pærer, skrællede og i tern
  • kornene af 1/2 vanillestang
  • saften af en halv citron
  • rørsukker (smag selv til, hvor sød du vil have kompotten)

Remonce:

  • 100 gr marcipan
  • 100 gr blødt smør
  • 100 gr sukker

Yderligere:

  • Grofthakket chokolade

Fyld 2:

Vanillecreme:

  • 2,5 dl mælk
  • 20 gr maizena
  • korn fra 1/2 vanillestang
  • 1 æggeblomme
  • 25 gr sukker

Hindbærkompot:

  • 150 gr hindbær fra fryseren
  • rørsukker efter smag
  • 2 tsk hjemmelavet vanillesukker
  • saft af 1/2 citron

Start med at lave dejen.

Mælk, æg, gær og sukker røres sammen til gæren er opløst. Krydderier, mel og salt tilsættes. Start langsomt med melet. Afhængig af hvilken meltype du bruger, så er det ikke sikkert, du skal bruge helt så meget. Det kan naturligvis også være, du skal bruge mere, men tilføj lidt efter lidt, så dejen når at optage melet og ikke bliver for tung. Når dejen har opnået den rette konsistens (=blød, men ikke for klistret) tilsættes smørret og du fortsætter med at røre, til smørret er helt optaget i dejen. Rør gerne dejen rigtig meget. 10-15 minutter før smørret kommer i og derefter yderligere 10-15 minutter.

De to slags fyld

Lad dejen hvilke tildækket på køkkenbordet, mens du laver fyldet.

Fyld 1:

Pærer, sukker, citron og vanille kommes i en gryde og bringes i kog. Jeg koger lidt forsigtigt og uden at røre for meget, så jeg bevarer de hele stykker af pære. Mens kompotten simrer, blandes de 3 ingredienser til remoncen og chokoladen hakkes. Smag kompotten til, så du er sikker på, den har den ønskede syre/sødme balance

Fyld 2:

Alle ingredienser til hindbærkompotten kommes i en gryde. Kog den godt ind, så væsken reduceres. Smag til og juster om nødvendigt m citron og/eller sukker.

Til cremen varmes størstedelen af mælken op til kogepunktet. De øvrige ingredienser samt den resterende mælk røres sammen, til maizena er opløst. Når mælken koger, trækkes den af varmen og maizena mm røres i lidt efter lidt. Flyt gryden tilbage på blusset og varm langsomt op igen. Cremen må ikke bulderkoge, men den skal have så længe, at maizenasmagen forsvinder.

Dejen hældes ud på et meldrysset bord og deles i to. Hver halvdel rulles ud til et rektangel på 20 x 70 cm. Rektanglet deles på langs og der skæres nu ud til i alt 14 små kvadrater. I midten af hvert kvadrat lægges først en lille spiseske remonce, derpå en lille spiseske pærekompot og til slut drysses med hakket chokolade. Nu samles hver enkelt bolle ved at samle hjørnerne parvis på den skrå led. Dejen er god og elastisk at arbejde med, så sørg for, at der ikke er nogle lækager, hvor fyldet kan løbe ud. Bollerne lægges med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir og efterhæver en lille times tid.

Tilsvarende rulles den anden portion ud og der lægges en lille spiseske creme og ca en tsk hindbærkompot i midten. Samles på samme måde.

Når bollerne har hævet, pensles de med piskefløde eller et sammenpisket æg. Bages ved 190 grader i 15-20 minutter (afhængig af den ovn).

Pynt, som du har lyst til. Jeg har brugt nogle chokoladeovertrukne solsikkefrø

Lad bollerne køle lidt af, før du kommer glasur på. Jeg valgte glasur med kakao til bollerne med pære og remonce samt glasur med lidt af saften fra hindbærkompotten, så den bliver fint lyserød, til de andre.

Jeg fik 24 fastelavnsboller ud af opskriften, og de er altså blevet temmelig store, så næste gang vil jeg nok gå efter at få 28 – 30 ud af portionen i stedet.

Rigtig glædelig fastelavnssøndag.

Mange hilsner, Mette

Fotograf: Martin Kaufmann

4 thoughts on “Fastelavn er mit navn…..”

  1. Den eneste anke jeg har er at der er alt for langt fra Århus til København for at smage. De ser mums ud!!

Leave a Reply to Louise Clemmensen Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *