På tur i sommerlandet: friskmalet mel fra Falslevgård ved Mariager Fjord

Der er nogle steder, som man har en helt særlig tilknytning til og som – måske kun i perioder af livet – spiller store roller.

_DSC8007

Danmark dejligst


For mig er Mariager Fjord et af de steder, som altid vil have en magisk virkning og tiltrækningskraft på mig.

Fra jeg var 6 til 17 har jeg tilbragt et par uger hver eneste sommer ved fjorden. Ofte også juleferien. Min tante var min enestående, tålmodige, forkælende, omsorgsfulde og kærlige feriemor.

Hvert år var der små traditioner, som skulle gennemføres: sejlture med Bedstefar fjorden, plukning af hjertegræs  fjordens skrænter, ålegilde med fjordens ål og afhentning af æg på Falslevgaard ved fjorden hos Arne.

_DSC8011

Falslevgaard mellem Hadsund og Mariager

I dag er det Arnes søn Niels og hans familie, der bor på gården og der er kommet endnu flere grunde til at gøre et stop der.

_DSC8022

Niels Foged – 3. generation på Falslevgaard

Siden 2008 bliver der igen malet mel på møllen. Det er næsten en pause på 80 år for da sidste ejer med egen mølle, glemte at bremse sin vindrosemølle i en storm, så gik det galt.
Det blev Chresten Fogeds held – Niels´ farfar – som købte gården på tvangsauktion. Han var ellers udvandret til USA, men kom tilbage i 1927.

Siden var det Arne, der drev gården, indtil Niels og hans kone Karin overtog driften i 1998 og omlagde til økologi

_DSC8004

Markerne støder ned til den smukke Mariager Fjord

Udgangspunktet var egentlig moderne korntyper, men så opstod ideen om at genoptage gamle kornsorter OG male dem på stenkværn.
Det var derfor en stor glæde i 2008 at kunne genåbne Falslevgård Mølle med stenformaling af korn fra egne marker med fokus på de gamle nordeuropæiske sorter: spelt, ølandshvede, enkorn, svedjerug, goldblumehvede, scalinhvede, stavehvede og nøgenbyg.

_DSC8039

Aksene vajer i vinden og skaber mulighed for smukke billeder

Melet bliver malet med alle kimdele og dermed de vigtige kimolier som giver smag, næring og gode bageegenskaber. Det er kimen, der forkorter “hyldelevetiden” i supermarkedet og derfor er det meste industrielle mel produceret uden at medtage kimen og dermed uden en masse ernæring og smag.

Når du bestiller mel på Falslevgaards hjemmeside inden tirsdag: bliver melet malet onsdag og afsendt fra Falslevgaard torsdag eller fredag. Hermed optimeres smag og ernærning, når der er så kort fra kværn til bord.

Foruden den hyggelige gårdbutik på Falslevgaard, kan melet købes på grøntsagsmarkedet på Ingerslev i Århus hver lørdag, Nordkraft i Aalborg hver den første lørdag i måneden samt diverse markeder og messer rundt om i landet. Du kan se listen over steder og tidspunkter her.

Senest kan melet også købes i 9 lokale (Hadsund/Mariager og omegn) Superbrugsen.

_DSC8045

Og så er der et herligt slutprodukt

Det er nok ikke den store overraskelse, at jeg er vild med Falslevgaards mel. Sporbarheden og tanken om, jeg ved, kornet har stået og duvet ved Mariager Fjord, men ikke set skyggen af sprøjtemidler og stråforkorter. Smagen af de lækre gamle kornsorter og det friskmalede mel malet på stenkværn og med alle kim- og skaldele giver en enestående bageevne.

Jeg vil også rigtig gerne støtte et enestående initiativ og nogle mennesker, som tør tage chancen og gå imod konventionerne. Vi får heldigvis flere og flere gode møller og melproducenter i Danmark, men når det tages i betragning, at vi rent faktisk er et landbrugsland, så er det ikke imponerende mange.

Lad os hylde de rene råvarer, smukt brød og fantastisk smag.

Der sker dog også meget andet spændende på gården. Mor Karin har zone- og psykoterapiklinik, mens datteren Ida driver sin rawfoodvirksomhed: “Rawfood Livsstil” herfra også.

_DSC8025

Rawfood, kursussted, zone- og psykoterapi – der sker meget på gården

Ida afholder en række kurser og forløb på gården, som du kan finde nærmere beskrivelse af her. Jeg drømmer om et detoxforløb, hvor stikket trækkes ud, mens krop og sjæl får et boost.

_DSC8043

Ida brænder for rawfood

Sidst men ikke mindst kan du også være heldig at købe æg med hjem fra Falslevgaard for lige som min barndoms sommermorgenæg kom fra Arne, så er det nu Niels, Karin eller Ida, der indsamler lækre, friske og økologiske æg, der selvfølgelig har spist det hjemmeavlede korn.

_DSC8027

Alle mine tidlige sommerferiers morgenæg kom fra Falslevgaard – nu er der igen æggeproduktion


Falslevgaard
Hadsundvej 112
9550 Mariager

Gårdbutikken er åben fredage fra 10 – 18

http://www.falslevgaard.dk

 

3 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Reply to Anne-Marie

  1. Anne-Marie says:

    Dejlig historie bag produktet. Det skal helt sikkert prøves.

    Kh.
    Anne-Marie

  2. Helle Blach says:

    Rigtig god historie og lækkert mel. Køber det tit om lørdagens på markedet på Ingerslev:-)

    • Mette says: (Author)

      Tusind tak, kære Helle.
      I er heldige i Århus – både med lækkert torvemarked og ISÆR med besøg fra Falslevgaard <3

Leave a Reply to Anne-Marie

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!