Eggs nordic med vidundersauce og lidt om Electrolux bloggerarrangement hos Lakridskongen

Nå, nu må det være slut med at slumre på de Masterchef-laurbær og noget rigtigt bloggeri må i gang igen.

Skøn sauce hældes over æggene
Skøn sauce hældes over æggene


Det er weekend og du gør sikkert også lidt ekstra ud af morgenmaden. Jeg har tidligere afsløret min forkærlighed til eggs benedict, men jeg kan simpelthen ikke lade være at blive ved at lege med denne gudespise, så idag får du endnu et take på den klassiske morgenmad – nu i en nordisk variation.

Ja, ja – jeg ved godt, du er ved at være træt af alt det nordiske, men det er vel egentlig bare en måde at sige på, at denne eggs ….. halløj er lavet på tilgængelige danske råvarer.

Inden da må jeg dog lige fortælle om en helt særlig aften…..

For længe siden var jeg inviteret til et spændende blogger-arrangement hos Electrolux. Vi var en stribe bloggere, som skulle introduceres for den nye sousvide-ovn og som altid, når Electrolux laver en event, så er der en dygtig kok med.

Denne gang var det David Johansen fra Restaurant Kokkeriet, som er belønnet med 1 stjerne i Guide Michelin. Og som om, det ikke var nok, så deltog Electrolux´ egen dygtige kok Rasmus Kibsgaard også og endelig så fandt det hele sted hos Johan Bülow Lakrids. Ny køkken-gadget, stjernekok, lækker mad, skønne omgivelser og godt selskab. Så er de fleste madbloggere til fals for at bruge en aften.

Nu kunne man jo tro, at aftenens hovedrolle-indehaver var David, en af de (knapt så) beskedne madbloggere eller måske endda Lakridskongen himself, men vi var altså inviterede for at møde Electrolux´ nyeste ovn: en kombi-dampovn med sous vide funktion ( EOB8851VAX ).

Det var kort før Mortens Aften, så David og Rasmus havde naturligvis forberedt, at vi skulle lave en fortolkning af den klassiske and. Jeg meldte mig imidlertid på forretsholdet og vi fik ansvaret for en ret med sous videt hjertesalat, löjrom, krydderurter og intet mindre end en himmelsk sauce. Dessertholdet kreerede pocherede pærer, saltkaramel og en is på citronverbena, som blæret blev kørt med flydende nitrogen på den shiny nye og retro-lækkert udseende Electrolux Assistent.

Naturligvis skulle flere af de enkelte retters elementer produceres i sousvide ovnen, og selvom både David og Electrolux flere gange fremhævede, at det også kunne lade sig gøre med almindeligt køkkengrej, så ville jeg lyve, hvis jeg påstod, jeg ikke ville blive en lille, smule (køkken-)lykkeligere med sådan en ovn i mit hjem. Og mit praktiske gen siger også, at det er nemmere, når flere “maskiner” bliver integrerede og der kan spares bordplads til andre uundværlige maskiner.

Vi har efterhånden alle sammen lært, om alt det fantastiske, som sousvide kan gøre for kød, men det samme gør sig altså gældende for grøntsager, som bevarer al sin saft og kraft, når det pakkes i vakuumposer og får lov at hygge sig ved lavere varme i længere tid end en normal tilberedning. Vores hjertesalat forblev sprødt og lækkert efter sous viden, de syltede agurker var vildt smagfulde og, og, og ….. så var der saucen.

Åh, den sauce.

Hvis jeg ikke havde skam i livet, ville jeg have spist den af en dyb tallerken med ske, meeeeeen nu havde jeg jo pudsigt nok også selv lavet den, så jeg havde set, hvilke smørmængder der var brugt.

David introducerede os til denne Kokkeriet-klassiker, som altid figurerer på restaurantens menukort i en eller anden version. Angiveligt kommer opskriften fra Kong Hans. Jeg er sådan set indifferent, det vigtigste er, at den opskrift er kommet i mine hænder og der skal leges RIGTIG meget med den sauce fremover.

Og forleden blev det første eksperiment hjemme gennemført.

Jeg har længe leget med tanken om at lave en nordisk version eggs benedict og da vi alligevel havde alle ingredienser i huset, så fik jeg afløb fra mine fantasier og komponeret denne eggs nordic. Retten består af et stykke ristet rugbrød, sauteret grønkål, rødløg og baconstykker, pocherede æg og så den herlige sauce med rygeost.

Jeg måtte drysse med lidt lakridssalt fra islandske Saltverk. Det er en rigtig lille darling, som du nok skal komme til at høre mere om.

Eggs Nordic

  • God økologisk bacon i store tern – ja, jeg så også udsendelsen torsdag aften og ærges over, at vi danskere ikke vil prioritere flere penge til at købe ordentligt svinekød (du bruger den mængde bacon, som du kan lide)
  • 1 lille rødløg i tynde både
  • 1 håndfuld grofthakket grønkål per person
  • En tyk skive rugbrød per person
  • 1-2 pocherede æg per person afhængig af æggenes og sultens størrelse
  • Gerne lidt lakridssalt fra Saltverk

Steg baconternene sprøde på en varm pande. Tag kødet af panden og skru lidt ned for varmen. Kom rødløget på og lad det få lidt farve suppler evt med lidt olivenolie om nødvendigt. Tag løget af panden og steg til sidst kålen ved hård varme, til den akkurat falder sammen. Vend kål, løg og bacon sammen. Smag evt til med lidt ekstra salt, men pas på baconen er salt i sig selv.

Pocher æggene som du kan lide dem.

Rist rugbrødet, hvis det skal være ekstravagant, gør du det i smør på panden, hvis det skal være med lidt fedtmæssig omtanke, så gør du det på brødristeren.

Top de ristede brød med kålblandingen.

Sauce Blanquette a la David Johansen

(rækker til 4 personer)

  • 250 gr smør
  • 2 dl hønsefond
  • 2 æggeblommer
  • 2 hele æg
  • 2 spsk crème fraiche
  • Salt, peber og lidt citronsaft
  • 4 spsk rygeost

Smør og fond smeltes sammen. Æg, blommer og creme fraiche blendes sammen, og den varme fond blendes i lidt efter lidt. Saucen vil stille og roligt emulgere. Pisk til sidst rygeosten i. Smages evt. til med lidt salt, peber og citronsaft.

Eggs nordic - nu på måger
Eggs nordic – nu på måger

Lige før serveringen lægges de varme æg på kålen (æggene tager lidt farve af kålen, så de skal ikke stå for længe) og til sidst hældes saucen over.

Du kan læse flere inspirerende indlæg fra sousvide aftenen hos:

Du kan se resten af opskrifterne og Electrolux´ egen omtale her.

Og så er det vist på tide at ønske dig en dejlig weekend. Jeg skal i gang med intet mindre end 2 påskekager i dag, som denne gang skal have et twist af barnedåb over sig. Lur mig om ikke, der kommer et billede eller to af den proces på Instragram i løbet af dagen.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

PS JA – jeg måtte godt skrive om kål igen!!!

PS PS Hvis du nogensinde får chancen for at besøge Lakridskongen, så skal du slå til! Det er en barnedrøm at få lov at se en lakridsfabrik!

Køkkengrej og andet udstyr:

Grå skål fra Würtz

Mågestel fra Bing og Grøndahl (vintage)

Kande fra Ursula

Bestik fra Iittala

Viskestykke fra The Organic Company

 

12 thoughts on “Eggs nordic med vidundersauce og lidt om Electrolux bloggerarrangement hos Lakridskongen”

  1. Jeg ville bare ønske jeg havde overskuddet til at fyre sådan en morgenmad af, det må blive når jeg engang bliver voksen nok til ikke at skulle have børn i flere retninger og ikke har lange weekend to do lister…….. Lyder egentligt som noget, man kan glæde sig til. Skøn weekend og god fornøjelse med barnedåbskagerne. Heldige gæster der skal nyde dem. Knus Pernille

    1. Lækker morgenmad = godt blogindlæg 🙂
      Jeg er sikker på, der er et liv efter to-do listerne. Og et ganske dejligt et af slagsen også med mange flere impulsive besøg 🙂
      KRAM

  2. Åh, den sauce! Den smager nu godt, og som “topping” på eggs benedict kan det kun være en succes! Jeg tror dog, at jeg vil foretrække min eggs benedict med spinat fremfor kål 🙂

    Jeg må vist hellere snart komme igang med lidt eggs benedict i køkkenet..

    Ps. Jeg er fuldstændig enig med dig i, at vi skal ha’ nogle flere integrerede maskiner, så vi kan få plads til nogle flere maskiner 😀

    1. Hej Martin,
      Ja, den sauce er altså et hit. Jeg er superglad for at have fået den ind i “mit register”.
      Jeg kan godt lide at variere min eggs benedict og lige nu, rumsterer flere løsninger/alternativer i hovedet. Jeg kunne simpelthen ikke stå for kål til den nordiske version og så spiser vi bare rigtig meget kål for tiden, fordi hverken salat eller spinat smager af særlig meget lige nu.
      Kh, Mette

    1. Uha, sikken en tillid, Kristina. Tusind tak. Plejer nu ikke at deltage i så mange konkurrencer, men det giver helt klart blod på tanden og det var en rigtig sjov oplevelse!

  3. Hej mette

    Hvilke andre rettet vurderer du at Sauce Blanquette a la David Johansen
    Passer til?

    Bh martin

    1. Hej Martin,
      Med undtagelse af desserter, så er der ikke noget, den sauce IKKE passer til. David grinede selv og fortalte os, at hans personale driller ham med, at dén sauce ALTID er på kortet i en eller anden variant.
      Du kan jo variere den sauce i mange retninger. Brug en anden smagsgiver en røgeost, skil den med en olie, tilfør sennep, peberrod, krydderurter osv osv osv. Hvad har du specifikt i tankerne? Så kan jeg måske bedre vejlede 🙂

  4. Hej mette

    Tak for dit svar. Jeg leger lidt med ideen om hummer, stenbider og ramsløg men nu må jeg se hvor jeg lander 🙂
    Jeg var blot tvivlsom overfor om det primært var en fisk/lyst køds ledsager.

    Tak for en god og inspirerende blog, god aften bh martin

    1. Hej Martin,
      Tjaeh – det er jo en lys sauce og derfor er det nok især fisk og lyst kød, men prøv at lege lidt med den og se, hvad DU kan få ud af den! Det er en herlig grundopskrift!
      SÅ glad for, du kan lide bloggen!
      Mange hilsner, Mette

Leave a Reply to Signe Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *