Chili jam og en lille hilsen fra idylliske forstads-London

Jeg er på et visit i London, men ikke i pulserende City, i stedet i den rolige og meget hyggelige forstad Richmod, der er mest kendt for at huse den enorme botaniske have: Kew Gardens. Hvis man er et madøre, er Richmond også kendt for fantastiske Petersham Nurseries med Skye Gyngell i spidsen, men det var indtil, hun fik en Michelinstjerne, derefter blev presset for stort og hun rejste fra det helt særegne sted, som egentlig er en planteskole Martin og jeg var på Petersham for længe siden og det har jeg selvfølgelig allerede fortalt jer i dette indlæg. Jeg har til gengæld ikke fortalt jer, hvad der er min all-time favourite Skye opskrift og dén får du i dag.

tomat-chili-jam-martin-kaufmann-123
Chili jam – umuligt at undvære, når man først har prøvet det

I mellemtiden må jeg lige fortælle, at Skye i næste uge åbner sin nye restaurant her i London. Den hedder Spring og jeg er noget så ærgerlig over, at jeg misser det med præcis 5 dage….. Prøv lige at SE det menukort, det lyder bare så herlig, dejligt enkelt!!!!

tomat-chili-jam-martin-kaufmann-107
Alle ingredienser linet op med chilier fra Parma i front

Nå, lad os tale om noget, som vi KAN realisere lige nu og her: chili jam! Denne smagsbombe af en bandit ææææælsker jeg at have stående i køleskabet. Den giver krudt til alt fra sandwich, morgenæg (ISÆR eggs Benedict), stegt kød og måske endda også lidt asiatiske nudler. Den er intet mindre end vidunderlig.

tomat-chili-jam-martin-kaufmann-121
Den færdige portion omgivet af lidt af ingredienserne

Og JA – den tager tid at lave, men det gør ikke noget, når resultatet er værd at vente på!

tomat-chili-jam-martin-kaufmann-108
Halve tomater skal hygge sig i ovnen i adskillige timer

Semitørrede tomater

  • ca 18 flasketomater eller tomater med stilk – det skal svare til 1,5 kg
  • 100 gr rørsukker
  • 5 gr salt
  • Masser af friskkværnet sort peber
tomat-mad-martin-kaufmann-109
Tomater, der gerne vil i ovnen

Halver tomaterne og læg dem i et ovnfast. Drys sukker, salt og peber over og vendt det hele godt rundt. Bages ca. 3 timer ved 100 grader.

tomat-chilijam-martin-kaufmann-118
Semi-tørrede tomater klar til næste trin

Chili jam

  • Portionen af semitørrede tomater fra ovenfor
  • 1 spsk. sennepsfrø
  • 7 finthakkede fed hvidløg
  • 75 gr. finthakket ingefær
  • 140 gr. rørsukker
  • 3 – 5 finthakkede røde chili (afhængig af ønsket styrke)
  • 150 ml hvidvinseddike eller æblecidereddike
  • 4 spsk fiskesauce
  • Sort peber og evt. salt

Rist sennepsfrøene og stød dem groft i en morter.

morter-martin-kaufmann-110
Ristede sennepsfrø i morteren

Kom alle ingredienserne i en kasserolle og lad den simre stille i 1-2 timer til næsten al væde er dampet væk. Smag til med masser af friskkværnet peber. Salt er sandsynligvis ikke nødvendigt pga fiskesaucen. Hæld chili jam på skoldede glas og opbevar på køl.

tomat-chili-jam-martin-kaufmann-122
Smukt resultat af smukke ingredienser

Rigtig god fornøjelse.

chilijam-martin-kaufmann-124
Det færdige resultat: tomaterne er stadig hele, men “sovset” ind i den herligste sur-søde “marmelade”

Kh, Mette Foto: www.martinkaufmann.dk

Køkkengrej og udstyr

Kniv fra Tojiro, købt hos H.W. Larsen

Flasker fra Weck

Morter fra Kunst og Køkkentøj

Marmorfad er loppefund

One thought on “Chili jam og en lille hilsen fra idylliske forstads-London”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *