Chili con carne fra (næsten) øverste hylde

Nytårsdag, da der var stilstand over landet, og det primært var (de virkelig) greasy take away steder, der havde åbent, var der også åbent hos (den efterhånden knap så nye) Meyers i Lyngby.

Chili con carne med hjælp fra Blok18
Chili con carne med hjælp fra Blok18

Jeg lagde mærke til, at de averterede med chili con carne på kortet og det slog mig, at jeg aldrig har tænkt på chili con carne som decideret tømmermandsmad men hvorfor ikke?!

Anyways, jeg håber, dine tømmermænd fra tirsdag aften/onsdag nat ER ovre nu, men for alle tilfældes skyld, så får du alligevel et lille indlæg om en skøn chili con carne, som vi spiste i sidste uge.

Jeg har nemlig testet et lækkert chili con carne kit, som forhandles hos Blok18. Mikkel, som ejer Blok18, gør rigtig meget ud af at udvælge og samarbejde med små dygtige producenter og således er Cool Chil Co  en af dem, som har passeret nåleøjet.

Cool Chile Co er et lille engelsk firma (13 ansatte), som siden 1993 har importeret en række kvalitetsfødevarer fra Mexico. I starten var fokus (selvfølgelig) på chili, men efterhånden blev paletten større og i dag omfatter den også hjemmelavede salsaer, saucer og tortillas (uden gluten og konserveringsmidler).

Kit + chokolade
Kit + chokolade

Cool Chile Co laver dette geniale kit, hvor stort set alt, hvad der skal til en god chili con carne er med:

  • 175 g Sorte bønner
  • 20 g guajillo chili
  • 12 g chili con carne krydderi (masa harina, røget paprika, mexikansk oregano, kommen)
  • 10 g ancho chili
  • 4 g chipotle morita chili
  • 1 lille pose epazote
  • 1 arbol chili

Det sjove – og for mig anerledes – er imidlertid fremgangsmåden. Der var en hel del chilier i pakken og de var ganske tørre, som i knasende sprøde og med kernerne dryssende ud af dem. Det er jo sådan set helt fint, men hvordan får man lige kraften ud af dem? Jo, start med at flække dem på langs og fjerne kerner, resterende frøstol og stilk. Derefter svitses de hårdt (til de ryger) på en tør pande, før de overhældes med kogende vand og trækker til, de er blevet bløde. Herefter pureres de og passeres gennem en sigte, før de kommes i retten.

Jeg kunne selvfølgelig ikke tøjle min nysgerrighed og måtte lige smage på pureen og der var altså god gang i den. Måske ikke “øverste hylde” men kandiderende til det. Jeg overvejede derfor at holde igen på pureen, men jeg tænkte – modigt: “Jeg gør det!”

Heldigvis viste det sig, at det ingenlunde var for meget chili og resultatet blev en vildt lækker, velkrydret og varmende chili con carne. Dét kit bliver fremover en del af mit “varelager.”

Kittet skal desuden suppleres med:

  • 400 gr kød i 5 cm tern (okse, lam ged eller svinekød – helst med god marmorering) – jeg havde desværre kun hakket økologisk oksekød, selvom jeg foretrækker chili con carne med skært kød, så blev det, hvad fryseren bød på denne gang
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • Olivenolie, salt og peber
  • Evt væske i form af rødvin, bouillon eller tomat
Grydebrød og en enkel salat på forskellige slags gulerødder, agurk, koriander og lime blev serveret til sammen med en klat creme fraiche
Grydebrød og en enkel salat på forskellige slags gulerødder, agurk, koriander og lime blev serveret til sammen med en klat creme fraiche

I min chili con carne SKAL der chokolade i. Jeg havde en interessant mørk, røget chokolade fra Mast Brothers i Brooklyn, NY, som passede helt perfekt til formålet. Den var ret speciel at spise natura men med de røgede smagsnoter var den eminent til chilien.

Du finder også Cool Chile Co på Borough Market og i deres egen restaurant Taqueria.

Rigtig god weekend.

Kh, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

PS Overvej lige at bage et lækkert cornbread til din chili. Opskriften finder du her.

 

4 thoughts on “Chili con carne fra (næsten) øverste hylde”

  1. Tak for ideen med chili con carne kit fra blog18. Er vild med den trætallerken, du har under din ret. Hvor køber jeg evt. den?
    Vh
    KL

    1. Notre Dame er en dejlig forretning, som altid er et besøg værd. Da jeg boede i Århus, var den altid på min to-do liste, når jeg skulle herover 🙂

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *