Chicken biryani: one-pot indisk kogekunst

Jeg er vild med den indiske ret biryani. Alt i én gryde, saftig kylling og aromatisk krydrede ris.

Jeg har ikke forsket meget i forskellene, men vi er mere i den sydlige end den nordlige del af Indien og der er spækket med krydderier, men det er på ingen måde en stærk ret.

Chicken biryani med cashewnødder
Chicken biryani med cashewnødder

Det er også en rigtig god hverdagsret og kombineret med godt grønt og en kølende raita er det næsten et lille festmåltid.

En god biryani er krydret, blød og let. Vi er altså milevidt fra en tung, sovset risotto. Krydderiprofilen kan synes tung, men tilberedningen sammen med risene, gør at disse suger en masse smag og stærkt bliver det aldrig.

Ingredienser

  • 2 finthakkede løg
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 kanelstang
  • 2 hele nelliker
  • 2 laurbærblade
  • 4 grønne kardemommekapsler
  • 3 hele muskatblommer
  • 1 spsk garam masala
  • evt 1/2 tsk gurkemeje
  • 1 tsk chiliflager
  • Finthakket ingefær på størrelse med en tommeltot
  • 2 fed finthakket hvidløg
  • Neutral olie
  • 200g basmati ris
  • 450 gr udbenede kyllingeoverlår – f.eks denne fra Årstiderne, som jeg er begejstret for
  • 1 håndfuld gode, store lysegrønne rosiner
  • 1 lime i både
  • Frisk mynte
  • Frisk koriander
  • 1 håndfuld ristede cashewnødder
  • 1 frisk rød chili i tynde skiver
  • Salt og peber

Start med at svitse løg og alle krydderierne i en gryde med neutral olie. Lad det sautere i 10 minutter og pas på med varmen. Det skal ikke blive brunt.

Tilsæt kyllingestykkerne og sauter dem i 5 minutter.

Vask imens risene, som du skyller grundigt i flere hold koldt vand. Læg dem i en si og lad dem dryppe godt af.

Kom risene i gryden og kom vand i, så det akkurat dækker indholdet i gryden. Læg låg på og lad gryden simre ved lav til middel varme. Fyld evt ekstra vand på, hvis det koger helt væk, før risene er møre.

Efter ca 20 minutter er retten færdig.

Smag til med salt og peber.

Server med limebåde og drys af grofthakkde krydderurter, chili og ristede cashewnødder.

Du kan også bage et lækkert naanbrød til:

Naanbrød efter Mette Sia Martinussens opskrift
Naanbrød efter Mette Sia Martinussens opskrift

Opskriften på naanbrød er fra Mette Sia Martinussen, som pt er aktuel i det skønne TV-program: “Cecilie og Madklubben.”

Velbekomme!

Kh, Mette

FOTO: www.martinkaufmann.dk

6 thoughts on “Chicken biryani: one-pot indisk kogekunst”

  1. Uhmnnn. Det lyder utroligt herligt. Og når man ikke har opvaskemaskine er One in a Pot virkelig et perfekt koncept. Indisk mad står i øvrigt også ret højt på min yndlingsliste pga de mange krydderier, de fyldige, velsmagende vegetarretter, naanbrød og ikke mindst det møre kød i de fede saucer. YUM!

    //Marian

  2. Hej!
    Jeg elsker indisk mad, og din post får mig til at længes efter London! Er netop vendt hjem fra en kort ferie, hvor vi selvfølgelig spiste indisk mad. Elsker London pågrund af det kæmpe udvalg af restauranter med mad fra hele verden! Jeg må da prøve din opskrift. For hvis der er noget jeg mangler her i provinsen, så er det indiske restauranter! Tak for inspirationen!
    Mvh Ulrika

    1. Kære Ulrika,
      Ja, LONDON er virkelig stedet for god indisk mad- udenfor Indien.
      Selv her i København synes jeg desværre, mulighederne er for begrænsede. Det bliver enten alt for tilpasset eller alt for “posh.” Når mine stakkels indiske kolleger er heroppe, søger de altid efter indiske restauranter. UHA – hvor bliver de (altid) skuffede.
      Jeg glæder mig til at høre, når du har prøvet opskriften.
      Hav en dejlig dag!
      Kh, Mette

  3. Umm, lækkert! Det indiske køkken er simpelthen så lækkert, og noget jeg stadig har til gode at udforske, men denne biryani lyder da næsten for simpel til at være sand – den må jeg prøve! 🙂

    1. Hej Martin,
      Ja – det er jo næsten kodeordene for min madlavning: Nemt, enkelt og med gode råvarer!

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *