Brioche med crème patissière og pigeonæbler

Det er blevet fredag og tid til en lille kage.

Brioche med vanillecreme og æble


Verdens sødeste kage er det ikke, men det er altså en utrolig god og lækker sag, som har alt det, jeg synes, en kage skal have. Der bliver to kager af denne portion og den er lidt svær at dele i to, så overvej om du skal gøre dine kolleger, naboer eller underboer glade og overraske dem med lidt hjemmebag.Nå ja, og når du læser dette, så er jeg på vej til Paris på weekend hos en sød veninde, så jeg synes lige, du skal have en lille bid af det franske også.

Kagen består af en (syndig) briochebund, sød og vanillet creme, som til sidst dækkes af masser af æble i tynde både.

Da brioche er en gærdej, skal du påregne tid til, at dejen kan hæve grundigt. Du kan sågar lade den hæve natten over ved at sætte den i køleskabet og således forsinke processen.

Brioche

  • 250 gr hvedemel
  • 4 gr salt
  • 25 gr rørsukker
  • 17 gr gær
  • 70 ml lun mælk
  • 2 1/2 æg
  • 125 gr blødt smør

Kom mel, sukker og gær i en røremaskine og bland mælk deri. Ælt grundigt, så alt gør, bliver æltet helt ud. Tilsæt æg og salt og ælt igen i ca 10 minutter, indtil dejen er blød, skinnende og elastisk.

Tilsæt det bløde smør lidt efter lidt og ælt igen 4-5 minutter. Det er en blød dej, men den bliver meget fin og blank, når den er færdig.

Lad dejen hæve 1 times tid i skålen. Gerne længere.

Mens dejen hæver, kan du lave cremen:

Crème patissière

  • 100 gr rørsukker
  • 4 æggeblommer
  • 40 gr maizena
  • 1/2 l mælk
  • 2 vanillestænger

Pisk sukker, æggeblommer og maizena grundigt sammen.

Kom mælken i en gryde sammen med vanillekornene og bring den i kog.

Hæld ca en fjerdedel af mælken langsomt i æggeblandingen og pisk det grundigt sammen. Hæld hele æggeblandingen retur i gryden til resten af mælken og varm det hele langsomt op, mens du pisker, alt hvad du kan.

Når cremen tykner, tager du den af panden og lægger et stykke folie tæt helt ned over cremen, så den ikke trækker skind, mens den køler af.

Fyld

  • 12-14 pigeon æbler i tynde både eller skiver. Alternativt kan du bruge 6-8 æbler i almindelig størrelse
  • 50 gr mandelflager
  • 100 gr abrikosmarmelade blandet med lidt vand

Kog abrikosmarmeladen op med lidt vand, så den bliver tyndere. Passér marmeladen gennem en sigte og gem siruppen til at pensle briochen med, når den kommer ud af ovnen.

Tag dejen op af skålen og slå den ned. Del den i to lige portioner og rul hver portion ud til en cirkel på 23 cm i diamter. Læg hver kage på et stykke bagepapir.

Smør et godt lag creme ud på hver cirkel, men hold lidt tilbage og lad en kant på ca 2 1/2 cm være hele vejen rundt. Cremen hæver lidt op under bagning pga æggene og hele portionen er sandsynligvis lige i overkanten.

Læg æblerne på i det mønster, du kan lide.

Lad nu kagerne hæve i en lille times tid.

Bag briocherne ved 200 grader i 20 minutter. Tag kagen ud og pensl med abrikossiruppen og drys med mandlerne. Sæt briochen tilbage i ovnen og bag yderligere i 5 minutter.

Servér kagen lun.

Det er også en kage, der minder mig lidt om pain au raisin og når jeg på søndag kommer hjem med mine yndlingsrosiner fra Paris, så kunne jeg godt finde på at bage en ny omgang og drysse med både rosiner og mandler.

Kagen kan sagtens gøres lidt mere julet med et godt drys kanel. Denne gang gjorde pigeon æblerne det rigelig julet for mig.

Hav en dejlig weekend.

Mange hilsner, Mette

Fotograf Martin Kaufmann

6 thoughts on “Brioche med crème patissière og pigeonæbler”

    1. Det kan du lige tro, en kage kan være og hvis der er noget, der er det, så er det altså denne brioche 🙂

Leave a Reply to Mikkel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *