Sprød salat med avocado, blegselleri, fennikel, æble og Unika Kornly

Jeg ved ikke, om det er vinterens stædige favntag eller blot en rationel tanke om at spise knasende grønt, men lige for tiden har jeg en tendens til at lave salater med masser af høvlede grøntsager.

Sprøde friske grøntsager med sødt fra æble og fedme fra Kornly og avocado
Sprøde friske grøntsager med sødt fra æble og fedme fra Kornly og avocado

Jeg kan virkelig godt lide de papirstynde grøntsager med deres knasende sprødhed, som jeg som regel forstærker ved at lægge grøntsagerne i isvand, inden jeg vender dem sammen.

Der kom også nogle meget tynde skiver af Unika osten Kornly i salaten. Kornly er lagret 36 uger i rugkerner (for at beskytte mos mus). Rugen absorberer fugten fra osten og overfører de naturlige skimmelkulturer fra kornet til den skorpe, som osten danner under lagringen. Det er en hård og herlig krydret ost, som gør sig rigtig godt i det nye nordiske køkken.

Men den virkelige genistreg ved denne salat var nu dressingen:

Når grøntsagerne høvles på den måde, bliver der en masse mindre pæne rester, som ikke gør sig i en perfektionistisk salatanretning. Disse rester juicede jeg sammen med en lille smule citron (inkl. skal, men husk så skal den være økologisk) og brugte som basis for en dressing, som også fik en lille smule honning, græskarkerneolie og lidt æbleeddike. Dét blev godt!

Desværre var jeg denne aften ikke kvik nok til at skrive de mængder ned, jeg brugte, men jeg tror, det går. Jeg brugte følgende ingredienser:

  • Blegselleri
  • Danske æbler
  • Fennikel
  • Avocado
  • Kornly fra Arla Unika
  • Karse

Dressing

  • Juice af blegsselleri, fennikel og æble
  • Ca 1/4 øko citron med skræl
  • Lidt honning
  • Græskarkerneolie
  • Æbleeddike
  • Salt og friskkværnet peber

Gør alle grøntsagerne rene.

Læg blegselleristængerne på et skærebræt med den buede side nedad. Lav med en meget skarp kartoffel/grøntsagsskræller nogle flotte lange spåner. Læg strimlerne i isvand.

Kernehuset udstikkes på æblet og dette skæres i så tynde skiver som muligt på en mandolin. Dryp æbleskiverne med lidt citron, så de ikke bliver brune. Det samme med fennikel, som også lægges i isvandet.

Resterne fra æble, blegsselleri og fennikel juices. Rør honningen ud i juicen til den er opløst og tilsæt gradvist olien. Smag til med æbleeddike, salt og peber.

Avocadoen deles i 6. eller 8. dele afhængig af størrelsen og blandes straks med dressingen.

Bland salaten og drys evt med lidt ekstra flagesalt og kværn lidt peber ud over salaten også.

Til ALLERsidst et generøst drys af karse. Karse er en stærkt undervurderet krydderurt og vi er sikkert også mange, som netop her til Påskeferien har lidt hjemmetlavet af slagsen. Hvis ikke kunne det jo være et fint søndagsprojekt. Så har du din egen karse klar til næste weekend og kan lave salaten her som et friskt indslag til Påskefrokosten.

Jeg er sikkert ikke den eneste, som længes efter foråret og alle de nye sprøde, saftspændte urter og grøntsager, men salaten her er så frisk og sprød, at den godt kan dække behovet lidt endnu.

Hav en dejlig søndag.

Mange hilsner, Mette

Foto: www.martinkaufmann.dk

 

 

 

8 thoughts on “Sprød salat med avocado, blegselleri, fennikel, æble og Unika Kornly”

    1. Ja, jeg har tænkt på det nogle gange, men det var først nu, jeg fik det prøvet.
      Giver et ekstra boost!!

  1. Det ser helt vildt lækkert ud, Mette!

    Håber, at du nyder ferien/arbejde i Kina!

    kh,
    Tanja

    1. Hej Tanja,

      Tusind tak 🙂 !

      Alt vel i Kina, selvom min tålmodighed bliver sat på hårde prøvelser. Jeg er her med arbejde og nogle ting går bare lidt for sløvt….

      Hav en dejlig søndag.

      Kh, Mette

  2. Hvor ser den smuk ud med de fine, høvlede grøntsager… Jeg synes karse er så lækkert i salat…. jeg gror det i vildskab i vindueskarmen ligen pt.

    God søndag til dig også!

    //Marian

    1. Høvlede grøntsager er genialt!!!
      JA, jeg har set, dit “karse gartneri”. Det er så hyggeligt 🙂
      Kh, Mette

  3. Åh Mette, det ser fantastisk ud. Jeg vil også prøve at bruge de skønne Unika-oste i salaterne. Det ender typisk med at jeg får guffet det hele til rødvinen… 😉
    Mvh Maiken

    1. Kære Maiken,
      Det er altså også svært at lade de oste være, men de gør sig rigtig godt i madlavningen (også). Så prøv det 🙂
      Hav en dejlig Påske.
      Kh, Mette

Leave a Reply to Mette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *