“A girl and her pig” – en ny kogebog af April Bloomfield

Det rigtig gode ved at være begyndt at blogge er, at jeg nu har en endnu større portefølje af undskyldninger for at købe nye kogebøger.

Bevares, jeg mangler ikke, men nu er jeg jo nødt til at holde mig ORIENTERET om, hvad der sker af nye ting i det gastronomiske univers. Jeg er NØDT til at få inspiration til BILLEDERNE på bloggen og sidst men ikke mindst, er der jo også den MADMÆSSIGE INNOVATION, som jeg også skal have et sted fra.

Da Fotografen forleden henledte min opmærksomhed på den nye bog af April Bloomfield: “A girl and her pig,”var der således usandsynlig kort tid fra tanke til ordren var afgivet hos Amazon.

Og ja, sådan et leveringsgebyr kan jeg slet slet ikke betale sig, hvis man kun bestiller een bog ad gangen, men mere om det/dem en anden dag.

April Bloomfield driver 3 restauranter – The Spotted Pig, The Breslin og The John Dory –  i NYC. Hun er oprindeligt fra Birmingham, England, men efter et have arbejdet hos legendariske “The River cafe” i London, har hendes mad et tydeligt italiensk præg.

Modsat hvad man kunne forvente, så er bogen ikke en anatomisk gastronomisk gennemgang af grisen, men istedet en slags kronologi der starter med morgenmad og fortsætter med mellemmåltider/snacks, suppe, grøntsager, kød uden fødder, fugle, køer, et lille lam, et fint svin, “the not-so-tasty bits” osv.

Foruden rigtig gode billeder, sjove illustrationer og brugervenlige opskrifter, så indeholder bogen en lang række anekdoter, der spænder vidt fra Aprils opvækst og Morfars havregrød til dyrkning af køkkenhaven på The River Cafe. Sproget er fængslende og letlæseligt og selvom den pt kun er at finde på engelsk, så behøver det på ingen måde afskrække dig.

Der er ikke mange dikkedarer ved April: What you see, is what you get. Hun fabulerer flere steder i bogen omkring oplevelsen ved at måltid og om, hvor mange overvejelser hun gør sig, når hun feks doserer de ekstra lækre råvarer i en ret, da det for hende netop skal være en belønning eller sjov oplevelse at finde en ekstra valnød i salaten eller en hel chunk gulerod i gulerodspureen. Såfremt man er ekstravagant og overdoserer, så udebliver denne overraskelse helt og en del af oplevelsen ved måltidet forsvinder. For mig var det en rigtig pudsig iagttagelse, men jeg kan sagtens se, hvad hun mener.

En anden ting, som jeg også har stiftet bekendtskab med de sidste måneder er nøjagtigheden omkring en opskrift. Som regel opstår mine egne opskrifter udfra trial-and-error og det er sjældent, jeg har nogle HELT nøjagtige mål, hvilket mine opskrifter også bærer præg af. Det samme gør sig gældende for April og det lader til, at hendes co-writer har haft en konstant mission i at minde hende om at få skrevet nøjagtigt ned og efterfølgende teste, at den pågældende opskrift rent faktisk virker.

Jeg er rigtig glad for den nye kogebog. Den virker meget personlig og jeg føler, jeg kender April Bloomfield en lille smule nu. Den gør sig lige så godt på natbordet med sine mange små fortællinger, iagttagelser og erfaringer som på køkkenbordet til inspiration og tilberedning af dagens måltider.

Her til aften testede jeg opskriften på radisesalat:

  • 2 bundter radiser, stadig med et par topblade men alt jord renset af og delt i 2-3 stykker
  • 1 lille håndfuld basilikum
  • Maldon salt
  • Parmesan ost i flager, en blanding af store og små
  • 3 spsk olivenolie
  • 2 spsk citronsaft
  • 2 små håndfulde rucola

Start med at blande basilikum og radiser og tilsæt ca 1 tsk salt. Gnub radiser og basilikum godt mod hinanden, så olierne fra basilikum bliver frigivet ved hjælp af de exfolierende saltkorn. Tilsæt osten og gør det samme en gang til.

Tilsæt citronsaft, olivenolie og rucola og vend det hele rigtig godt rundt. Gør som April: Brug hænderne.

Det var en rigtig dejlig salat, som passede fint til vores rødtunger.

Jeg håber, du vil synes lige så godt om bogen, som jeg gør.

Hav en dejlig aften.

Mange hilsner, Mette

Fotograf: Martin Kaufmann

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Vibeke Lentz says:

    Salaten er i al fald lige efter mit hoved. Lyder også lækkert til rødtunge.

    • Mette says: (Author)

      Jubiiii – welcome back!!

      Rødtungen var rigtig god – men desværre ikke foto-værdig. Det var salaten til gengæld og smagen skøn!!

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!